Manifestació de sanitaris, professors i estudiants a la plaça de Sant Jaume el 28 de gener
Per Paloma Aurora Rodiles , Javier Martín i Gerard Romañachs
Publicat el 14 de març 2023

Els sanitaris de Catalunya denuncien la precària situació que travessa actualment el seu sector en què els serveis d'urgències es troben saturats. El personal mèdic reivindica una millora de les condicions laborals, així com la reestructuració d'un sistema els seus serveis del qual han empitjorat progressivament a partir de les retallades del 2010 arran de la crisi econòmica.

Metges i infermeres acusen problemes com la no-potencialització de l'atenció primària, manca de personal fruit de la fuga de cervells o una sobrecàrrega de treball molt elevada.

"Tenim plantes tancades per manca de personal" i "això fa que s'acumulin pacients en els passadissos, perquè no tenim lloc per ingressar-los", afirma l'Anna Alcalà, membre del comitè d'empresa de l'Hospital Santa Caterina.


A Catalunya es preveu que es jubilin al voltant d'uns 9.000 metges, segons el sindicat mèdic majoritari, Metges de Catalunya.

L'auxiliar d'infermeria explica que "la gent marxa a l'estranger a treballar perquè té millors condicions laborals" i que és imprescindible millorar les condicions laborals i econòmiques del personal", perquè això repercuteix en l'atenció al pacient: "Més del 50% dels treballadors públics no tenen plaça", explica. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) apunta que en els pròxims quatre anys es jubilaran entre 6000 i 8000 metges i més de 8.000 professionals d'infermeria.

Xavier Tarragón, president del comitè d'empresa de l'Hospital del Mar, també esmenta "la manca de professionals" com un dels problemes principals que afecten el sistema de salut juntament amb "el dèficit històric de finançament de l'atenció primària".


Catalunya es va situar el 2020 com la novena comunitat autònoma d'Espanya amb menys despeses per l'atenció primària (13,03%) i atenció especialitzada (64,97%), segons els Indicadors del Sistema Nacional de Salut.

Els sanitaris també demanden que el sistema públic no mantingui concerts amb empreses privades i treballin segons el conveni que tinguin amb aquestes: "Molts diners públics acaben a empreses privades", afirma Alcalà. El territori català compta amb el nombre més gran d'hospitals privats (70%) en tot l'estat espanyol, segons l'informe publicat l'any passat per Alianza de la Sanidad Privada Española (ASPE).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —