Una màquina excavadora ajuda en les tasques de recerca de supervivents entre els enderrocs a la població d'Amizmiz (Marroc)
Una màquina excavadora ajuda en les tasques de recerca de supervivents entre els enderrocs a la població d'Amizmiz (Marroc)
Per ACN
Publicat el 10 de setembre 2023

El fort terratrèmol del Marroc ha provocat almenys 2.012 morts i 2.059 ferits –1.404 dels quals de gravetat–, segons l'últim balanç facilitat pel Ministeri de l'Interior i recollit per la televisió estatal SNRT.

El sisme, de magnitud 6,8 a l'escala de Richter, es va registrar cap a les 23.10 hores de la nit de divendres i ha sacsejat la regió al sud-oest de Marràqueix. L'epicentre s'ha localitzat a la localitat d'Ighil i ha provocat l'esfondrament de nombrosos edificis. Les províncies més afectades són les d'Al Haouz, Marràqueix, Uarzazat, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

El Marroc demana a la ciutadania "mantenir la calma i evitar el pànic" i ha fet una crida la població a donar sang davant l'escassetat que es viu a Marràqueix.

El Sindicat de Farmacèutics també demana facilitar l'accés dels ciutadans als medicaments. Diversos edificis i mesquites de la Medina de Marràqueix –declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO– han resultat danyats pel terratrèmol.


Diverses persones tracten de retirar la runa en un edifici danyat a Marràqueix. EFE (Jalal Morchidi)

Set camions carregats de mantes, llits d'acampada i material d'il·luminació s'han mobilitzat al dipòsit de Protecció Civil d'Al-Arjat per tal de donar ajuda als veïns de les zones afectades.

L'Embaixada d'Espanya al Marroc i el Consulat han facilitat diversos telèfons de contacte per als espanyols que resideixin al país afectat.

Diferents usuaris i periodistes han publicat imatges a la xarxa X (abans Twitter) des de Marràqueix, on  la població ha preferit mantenir-se al carrer abans que tornar a casa per por a nous esfondraments.

 

Suport des de Catalunya

El Departament d'Acció Exterior i Unió Europea ha publicat un llistat d'ONG a les quals recomana fer donacions si es vol ajudar la ciutadania marroquina afectada pel terratrèmol que ha sacsejat el país.

La llista, que el Govern preveu anar actualitzant, inclou Oxfam Intermón, la Creu Roja i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que ha activat dos comptes bancaris i un servei de donatius a través de la plataforma Bizum.

La Generalitat ha recordat que la manera més efectiva de canalitzar l'ajuda és amb aportacions econòmiques a les entitats i desaconsella col·lectes, enviaments d'aliments, medicaments o roba ja que poden provocar problemes logístics i no ser d'utilitat.

La Delegació de la Generalitat al nord d'Àfrica, per la seva banda, ha informat que al llarg d'aquest dissabte ha atès més d'una trentena de trucades de catalans que són al Marroc i que el 112 ha rebut 15 trucades de familiars afectats pel sisme de magnitud 6,8 que ha tingut l'epicentre entre Marràqueix i Agadir.

A més, el Govern ha convocat per a dimecres el Comitè d'Ajut Humanitari d'Emergència per coordinar la resposta catalana davant el terratrèmol del Marroc.

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —