Eric Barryman (esquerra), amb altres integrants de The Wooster Group i la seva directora Kate Valk
Eric Barryman (esquerra), amb altres integrants de The Wooster Group i la seva directora Kate Valk
Per ACN
Publicat el 13 de juliol 2022

La veterana companyia nord-americana The Wooster Group amb Eric Berryman porten per primer cop a Europa l'espectacle The B-Side, pel festival Grec. El muntatge és una (re)interpretació en directe del disc Negro folklore from texas State Prisons, publicat per Bruce Jackson el 1965 després d'un treball de camp a les presons texanes per testimoniar el que cantaven els homes negres condemnats a treballs forçats en presons de l'estat. No es tracta d'un 'karaoke' de les cançons, sinó de la seva personificació en les veus a capoella dels intèrprets, que també reprodueixen els comentaris i reflexions que els mateixos interns van renregistrar. D'altra banda, Pia Ménard presenta aquesta setmana al festival la seva trilogia sobre Europa.

Del 13 al 15 de juliol al Teatre Lliure, The B-Side: Negro folklore from texas State Prisons farà el seu recorregut per les històries de supervivència de presos negres condemnats a treballs forçats a Texas. La peça es basa en les cançons del disc Negro folklore from texas State Prisons, enregistrat per Bruce Jackson el 1965 en una sèrie de centres penitenciaris de Texas, i que són un compendi de les cançons que els presos cantaven mentre treballaven, temes de blues i espirituals.

A l'espectacle són interpretades també a cappella pels actors. Ells "donen vida" a les peces, que canten mentre escolten a través d'uns auriculars. L'espectador només sent les seves veus, que no tan sols entonen les melodies i canten les lletres, sinó que fan emergir tots aquells sons (estossegades, somriures, sorolls ambientals) i reflexions dels mateixos presos que apareixen al disc.

És la primera vegada que The Wooster Group presenta a Europa aquest espectacle, estrenat l'any 2016 en col·laboració amb l'actor Enric Berryman. La directora de la companyia fa notar que el muntatge no persegueix ser una "exhibició del dolor negre" per crear mala consciència entre els espectadors. Més aviat, en destaca el fet que representa una oportunitat per descobrir un "arxiu" de folklore negre molt important, ple de "bellesa" encara que això suposi –diu- una paradoxa en relació amb el context de discriminació racial en què es cantaven.

 

Pia Ménard, d'Avinyó al Grec

El director del Grec, Cesc Casadesús, ha definit l'espectacle de la francesa Pia Ménard com un dels "centrals i importants" d'aquesta edició del festival. Ménard porta avui i dimarts al Mercat de les Flors 'La trilogie des contes inmoraux (pour Europe)', una triple performance estrenada l'any passat al Festival d'Avinyó, i que neix de la invitació que l'artista va rebre l'any 2016 per participar –a Atenes- en la 14a edició de la fira d'art contemporani Documenta de Kassel.

El mateix encàrrec ja és una prova del tipus de llenguatge artístic que desplega la francesa, "en les fronteres del que està passant avui en les arts escèniques a Europa". Un territori, ha dit Casadesús, "que no sabem definir si és circ, és teatre o arts visuals, però que en qualsevol cas comunica unes idees molt fortes".

Ménard interpretarà un tríptic (de tres hores de durada) conformat per les peces Maison Mère', Temple Père i La Rencontre Interdite. Totes tres recorren a històries mitològiques o contes de fades per fer referència a la construcció i deconstrucció (a nivell moral) del continent europeu.

Espectacles de carrer

Entre altres propostes, pròximament el Festival Grec també acull una sèrie d'espectacles d'arts circenses i de carrer. És el cas del nou espectacle de Berta Pascual (de la companyia Psirc), Després de Tot (Mercat de les Flors, 21 i 22 de juliol), i que gira al voltant de la idea de marginalitat. La Cia Voel estrenarà al SAT 'Boira', amb Debi Cobos i Jordi Serra com a artífex. La proposta és poètica i combina circ i música per reflexionar sobre els vincles afectius dels nostres temps, i el diàleg entre el que és material i l'intangible. Al seu torn la companyia Aracaladanza presentarà 'Loop' al Teatre Condal (del 15 al 17 de juliol), després de la seva darrera visita al Grec de l'any 2019.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —