Cartell del festival de novel·la Tiana Negre.
Per EFE
Publicat el 14 de gener 2022

La desena edició del festival de novel·la negra en català Tiana Negra, que se celebrarà en aquesta localitat del Maresme el 21 i 22 de gener, tornarà a la presencialitat amb una proposta més lúdica i l'assistència dels escriptors i editors més rellevants d'aquests deu anys. Han assistit a la roda de premsa de presentació aquest dijous l'alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, i la directora del festival, Anna Maria Vilallonga, que també han destacat la nova imatge i el nou logotip per celebrar l'aniversari.

"Volem que aquest any sigui una festa per doble motiu", ha declarat Vilallonga, "perquè complim deu anys i perquè tornem a la presencialitat, a poder viure la calidesa de la gent, vendre llibres i tenir els escriptors signant".

Així doncs, l'edició més lúdica del festival incorporarà novetats com la lectura dramatitzada de contes de gènere negre a càrrec d'Inés Macpherson, el Gran Trivial de Tiana, en el qual només es podrà participar de forma presencial, i l'entrevista a la periodista Tura Soler sobre el 'true crime' del pantà de Susqueda.

A més, han volgut incorporar l'audiovisual amb l'entrevista a Rafael Vallbona, autor de la novel·la "Tros", i el director de la pel·lícula amb el mateix nom, Pau Calp Rufat, una forma d'apostar pel cinema negre en català i d'"involucrar altres mitjans que ajuden a la divulgació dels llibres", segons Marta Martorell. El 21 de gener hi haurà una celebració que comptarà amb el periodista i escriptor Sebastià Bennasar, l'alcaldessa de les primeres edicions, Ester Pujol, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i alguns dels autors que han guanyat el Premi Agustí Vehí.

La nova edició l'encapçalaran escriptors i escriptores del gènere negre com Rosa Ribas, Andreu Martín, Xulio Ricardo Trigo o Tura Soler, però també comptarà amb Silvia Mayans, Jordi Colonques, Ludmilla Lacueva, Biel Cussó, Joan Miquel Capell, Albert Plans, Rafael Vallbona o Salvador Balcells.

El festival tindrà lloc en una Sala Albèniz renovada del Casal de Tiana, com era habitual abans de la pandèmia, peròara amb un 70% d'aforament. No obstant això, es mantindrà la retransmissió online pel canal de Youtube de l'Ajuntament de Tiana tal com es va fer en les dues últimes edicions, ja que va suposar un gran èxit de visualitzacions. Segons el festival, és un format que "ha vingut per quedar-se".

Així mateix, Tiana Negra conserva activitats com les entrevistes personalitzades de la "cadira d'orelles", la presentació de les últimes novetats editorials acompanyades del saxofonista Pau Sanchis, les xerrades de 'true crime' amb periodistes especialitzats en successos, i el concurs de relats negres en col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Tiana. També tindrà lloc el lliurament del Premi Agustí Vehí 2022, al qual s'han presentat 44 propostes originals, "més que mai", ha explicat Vilallonga, que ha dit que "aquest any hem patit a l'hora de deliberar" per finalment prendre una decisió unànime en la qual han tingut en compte les possibilitats de publicar gent nova o que comença en el gènere.

"Tiana Negra al costat de Crims.cat han fet que el gènere negre fos més pròsper", ha explicat Vilallonga, i per això "cada any hi ha més novel·les que es presenten al premi i cada vegada hi ha més autors". No obstant això, ha reconegut que falten lectors entre les noves generacions, per la qual cosa l'ajuntament impulsa una iniciativa que consisteix a donar un llibre de novel·la negra a tots els centres educatius de Tiana per dedicar la setmana del festival a la lectura del gènere.

El festival Tiana Negra és un pioner de la novel·la negra en català "que ha creat escola i una sèrie de festivals darrere d'ell", segons la seva directora, i es consolida gràcies al seu creixement progressiu, la seva contribució al gènere en aquest llengua i convertir Tiana en la capital de la novel·la negra durant dos dies.

Al llarg de 10 anys, han passat gairebé deu mil persones, dos-cents autors i autores i s'han fet unes tres-centes activitats, fet que l'ha convertit en un dels festivals literaris més importants de Catalunya i un referent del gènere. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —