Robyn photographed at Way Out West Festival, Gothenburg 2011
Publicat el 19 d’abril 2023

Les paraules amb el públic de Harry Styles, els múltiples canvis de vestuari a la nova gira de Taylor Swift o els moments controvertits del cantant de The 1975 són alguns dels vídeos que més es reprodueixen ara mateix a les FYP de tants usuaris de TikTok. Ja sigui per l’espectacularitat pròpia del show o per raons que trascendeixen la música, els artistes del moment troben en les xarxes socials el portal a l’èxit de les seves carreres. Aquesta nova configuració de la viralitat musical comporta tota una nova logística en la manera de concebre i relacionar-se amb els concerts en viu.

La transcendència de la música

Els clips de TikTok duren a penes alguns segons i la seva expectació ha de ser captada ràpidament pel públic per a la seva viralitat. És per això que s’entenen les imatges de la Rosalía mastegant un xiclet amb una expressió d’incredulitat o els petons i llepades del cantant de The 1975, Matty Healy, als seus fanàtics.

Es tracta d’imatges que poc tenen a veure amb el factor musical però que són claus per forjar la personalitat del show i de l’artista. Cada vegada més, són un reclam imprescindible per molts dels assistents. “El cantant fa coses molt controvertides, porta molt a l'extrem el seu personatge i això és una cosa negativa en la meva opinió. Però dona molt contingut”, explica la Irene, consumidora dels vídeos del grup de Healy.

@nataliewalkersmith

 

♬ original sound - Natalie Walker Smith

L’expectació per a la viralitat i per formar part d’aquesta ha arribat fins i tot al punt que àmplies masses de gent acudeixen a concerts simplement per escoltar aquella cançó del moment a xarxes i fer-ne difusió. El cas més exemplificador és el de la banda estatudinenca Beach House, que quan en un concert aquest estiu van concloure el seu megaèxit Space Song, molts membres de l’audiència van abandonar automàticament el recinte.

Tot plegat crea una experiència “idealitzada i mitificada” i la Irene considera que els vídeos contribueixen en gran part a les ganes de voler assistir. “Hi vas perquè és una experiència que val la pena viure.”

En la mateixa línea, en Joan, consumidor de vídeos d'en Harry Styles, accepta que possiblement s’ho espera més divertit del que realment seria “perquè al TikTok em surten les parts més xules i els moments i cançons que més m’interessen. Em creen expectatives molt altes.” Ambdós coincideixen que existeix una forta immersió i reflexionen sobre el format dels vídeos, “que es fan de molt a prop i amb zoom. Et sents molt a dins”.

Nous dissenys d’espectacles

La revolució arriba quan les quatre gires més comentades de l’any passat 2022 semblen comptar amb totes les característiques per ser compartides a les xarxes. El Chromatica Ball de Lady Gaga, el Solar Power Tour de Lorde, el Motomami Tour de Rosalía i el At Their Very Best de The 1975 van inundar de clips les xarxes lluint totes les seves performances, tant sobre l’escenari com fora d’ell.

Que Lady Gaga fos Trending Topic a Twitter cada nit de la seva gira no és casualitat. LeRoy Bennett, el dissenyador d'il·luminació i producció de Chromatica Ball, va declarar que ell i Gaga estaven “absolutament” pensant en les xarxes socials en el procés creatiu de la gira. El col·laborador d’altres artistes com Paul McCartney, Ariana Grande o The Weeknd va reconèixer que pren aquest enfocament perquè “les xarxes s’han convertit en una gran part del món”. El resultat va ser un escenari gris dramàtic suficientment brillant com per a que fos capturat per xarxes i suficientment neutral com per a que destaquessin els seus outfits extravagants.


Lady Gaga actuant al The Chromatica Ball el 29 de juliol de 2022 / Raph_PH (Flickr/CC)

En la mateixa línia, Tobias Rylander, que va dissenyar la gira de The 1975, va dir que sempre està intentant muntar un espectacle “que es llegeix bé a les xarxes socials". Durant l'última dècada que ha treballat amb la banda, va reconèixer que els seus dissenys s'han tornat cada cop “més preparats per a Instagram". Incorporen les pantalles verticals pensades per ser enregistrades des dels telèfons mòbils. Rylander, fins i tot, va confirmar que intenta dissenyar programes que només pel color de la miniatura els fanàtics puguin distingir de quin any i de quina cançó es tracta el directe.


The 1975 actuant al At Their Very Best el 14 de desembre de 2022 / Erin McCormack (Flickr/CC))

A la gira de Rosalía, la tecnologia, seguint la referència al seu àlbum biònic meitat moto meitat mami, és una part vertebral de tot l’espectacle. Les pantalles verticals gegants es troben a cada banda de l’escenari i imiten completament la interfície per compartir vídeos.

Els músics i ballarins i la pròpia Rosalía, compten amb telèfons que transmeten contínuament per les pantalles i que s’incorporen amb una realització “orgànica, innovadora i integradora”, declara al Diari de Barcelona l’Anna, assistent al concert del Motomami Tour al Palau Sant Jordi.

És de fet aquesta simbiosi el que més li va cridar l’atenció de l’espectacle. “Estava tan ben produït que a vegades em donava més plaer veure-ho per la pantalla que el show en si". Tot i això, troba incomparable l’experiència d’anar al concert amb simplement consumir els vídeos per xarxes com havia fet fins ara. “És una experiència completa amb els nervis dels dies abans, escoltar les cançons, no saber ben bé què et trobaràs, quins artistes convidats portarà…”.


Rosalía actuant al Motomami World Tour el 28 d'agost de 2022 / Andrés Ibarra (Wikimedia)

Al respecte, Juanjo Beloqui, dissenyador d’i·luminació i de contingut de vídeo i d’escenaris, explica al DdB que el disseny de Rosalía és “arriscat, valent i innovador” i que ella és “l’artista perfecta per a això”. Tanmateix, adverteix que cal ajustar el tipus d’espectacle segons el que convingui a l’artista. És a dir, fer la tecnologia a l’artista i no l’artista a la tecnologia.

“Em sembla bé sempre i quan no treiem els peus del test. No podem adaptar aquest tipus d’espectacle a Miguel Ríos o Estopa, per exemple”, artistes amb els que ha girat recentment. Beloqui també confessa que, tot i que per les seves circumstàncies professionals, no s’ha inspirat a nivell creatiu en xarxes, sí que pot marcar per on van algunes tendències i “ajudar a nivell publicitari i de difusió”.

La incomoditat dels artistes

En alguns casos però, els artistes senten una forta desconnexió entre la seva actuació i el públic, i a la vegada que s’alcen els shows pensats per l’streaming, ho fan també els seus detractors.

El passat mes de novembre, quan el grup de k-pop BLACKPINK es presentava a l’estadi O2 de Londres, les noies van cridar l’atenció dels seus fans demanant que estiguessin presents en el moment. “Ens agrada veure les vostres cares, no els vostres telèfons. Ens agrada fer contacte visual i cantar les nostres cançons juntes” va dir la integrant Jennie Kim a la multitud.”Vull veure més pals de llum, vull veure més moviment”, la va seguir la seva companya Rosé Park.

La cantautora japonesa-estatudinenca Mitski també va fer ús de les xarxes per mostrar curosament el seu desencant per l’excés de càmeres mòbils apuntant-la en els seus espectacles. A un tuit, ara esborrat per la greu repercussió d’alguns usuaris, va escriure “No estic en contra de fer fotos als shows (tot i que si us plau no utilitzeu flash hahaha). Però a vegades, quan veig a la gent filmant cançons senceres o conjunts complets, em fa sentir com si no estiguéssim aquí junts”. Internet aleshores es va dividir entre comentaris de crítica i respecte. Però en qualsevol cas, usuaris de TikTok van continuar colant clips de les seves actuacions.

@p8injy Esta para superar relaciones toxicas u.u #mitski #mitskiconcert #mitskiperformance #mitskitok #mitskiperu #artesperu #teleticket #fyp #fypシ #peru ♬ sonido original - P8n&J

La sobrelimitació dels assistents a aquests shows és encara més evident amb la tendència viral de llençar objectes a l’escenari. Una pràctica que es va començar a popularitzar per captar un clip viral de la reacció espontània de l’artista.

A la majoria dels espectacles de Harry Styles els fanàtics llençaven boas o ulleres de sol amb forma de cor a l’escenari i ell bromejava i interactuava amb elles. La permissivitat va arribar al punt en que un assistent va llançar-li un caramel durant un espectacle al mes de novembre que el va ferir parcialment l’ull. Durant la resta del concert, Styles sortia tapant-se l’ull amb una mà.

@uproxxpop While Skittles definitely shouldn’t be thrown on stage, is there anything that fans throw on stage that’s acceptable? [credit: Twitter / Popline] #harrystyles #skittles #fans #concert ♬ original sound - UPROXX Pop Life

Altres casos que inunden les xarxes són el de la cantant i compositora Clairo, a la que van llançar un sostenidor durant una interpretació molt vulnerable i la van fer trencar a plorar. El moment, que va ser tendència a Twitter, va venir seguit d’una onada de fanàtics en la seva defensa i en un comunicat d’ella mateixa classificant els espectacles “d'aclaparadors” per aquest tipus de tractament sobre l’escenari.

Un altre preferit de TikTok, Steve Lacy, va protagonitzar clips on sortia destrossant una càmera d’un sol ús que li van llançar durant un show. A l’octubre passat, el jove de 24 anys va respondre amb clar malestar: “No llencin merda al meu maleït escenari, siusplau”.

@katloveshellokitty this was so unexpected #stevelacy #giveyoutheworldtour ♬ original sound - kat

Phone Free Shows

D’aquesta excessiva exposició a les xarxes neixen iniciatives com Yondr, nascuda d’una companyia de Silicon Valley, que promociona espectacles completament lliures de la presència de telèfons mòbils. Es tracta de fundes de neoprè amb microxips que es reparteixen entre els assistents a la entrada del recinte.

Quan els estotjos es tanquen ja no es poden tornar a obrir sense una màquina desmagnetitzadora que es trobarà a la sortida. És un mecanisme semblant al que utilitzen les botigues de roba o els supermercats amb alguns productes. De la mateixa manera, s’habiliten espais reservats per a l’ús dels telèfons en cas d’emergència.


Model d'un estoig de la companyia Yondr / Yondr

El concepte de Phone Free Shows ha estat recolzat per una quantitat considerable d’artistes reconeguts que no para de créixer. Entre ells hi ha Madonna, Jack White, The Lumineers, Alicia Keys, pionera des del 2016, o el més recent, Bob Dylan, que ho implementarà durant la seva darrera gira per Espanya aquest proper estiu.

Els shows lliures de tecnologia també s’han escampat per espectacles de comedians i l’empresa també anuncia la seva utilització en àmbits com l’educació, judicis o reunions d’empresa.

El nou paradigma del públic

Els concerts en directe, com a esdeveniments socioculturals, sempre han tingut al centre “una comunió gairebé antropològica, que combinada amb les xarxes socials i els seus algoritmes, fan un espai on ens oblidem de la nostra individualitat i ens posem dintre d’una massa, d’un col·lectiu”. Així és com l’investigador del eHealth Center i professor de la UOC de Psicologia i Educació, Manuel Armayones, explica al Diari l’efecte de la difusió de xarxes als espectacles

@thekennyv everyone should get to experience a concert from The Weeknd 10/10 #concerts #theweeknd ♬ original sound - kenny

La diferència ara, però, es troba en que l’audiència és part activa de la seva producció. La creació de contingut audiovisual sobre l’esdeveniment provoca no només ser espectador del que allà succeeix, sinó creador a la mateixa vegada. Aquesta experiència que genera la sensació de privilegi i l’escassetat d’oportunitats s’entén per la gran càrrega emocional que comporten aquests esdeveniments. “És la base del seu disseny i si ho ajuntes amb el disseny de comunió de les xarxes socials és molt difícil quedar-se'n fora”, declara Armayones.

@bella.dtk #chrisbrown #fypシ #undertheinfluencetour #xyzbca #trend #🍃 #relatable #funny #undertheinfluence ♬ original sound - B.

Per molts joves que ja assisteixen als seus primers concerts amb la pantalla a la mà, la cultura dels concerts va intrínsecament lligada a les dinàmiques de la comunitat digital. Però això no significa, com s’acostuma a dir, que les xarxes siguin un reflex de la societat passada, sinó tota una construcció social que en fem al seu voltant.

“El fenomen de les xarxes socials i els concerts ja formen part d’una mateixa realitat, és per això que accions com anar a un concert trascendeixen molt més enllà”. Armayones també explica que la clau es troba en la necessitat de compartir allò que estàs gaudint per poder-ho gaudir veritablement. “Perquè sigui real has de perdre una mica la realitat. És una mica paradoxal però és així.”

Protagonisme compartit

D’aquesta nova realitat que és la necessitat d’enregistrar sense parar, se'n deriva una fama sobrevinguda si els usuaris aconsegueixen trobar el clip adequat. Aquesta viralitat potencial pot provocar no només milers de likes i visualitzacions, sinó també generar un àudio de tendència o fins i tot canviar la percepció de l’opinió pública sobre l’artista o la seva gira. Es tracta d’una priorització de les experiències i el contingut individual per sobre quasi de tota la resta.

@.ilujii Magical ✨✨✨✨✨✨ #brunomars #lookedoutofheaven #bahrain #concert #fyp #foryou #explore ♬ Locked out of Heaven - Bruno Mars

Entre el contingut que llueixen els assistents als concerts no només s’hi troben els vídeos del que succeeix sobre l’escenari. Son tendència aquells comptes que enregistren tot el procés d’assistir a un d’aquests esdeveniments, el que comporta tot una producció de filmar, afegir transicions, imatges pròpies del directe i documentar-ho en ordre cronològic. D’altres, simplement afegeixen algun clip propi en que demostren la seva presència a l’estil d’un vlog cantant o ballant entre la multitud. Aquest protagonisme de l’usuari és la part indispensable.

@meowkn #greenscreenvideo ♬ Maple Syrup - The Backseat Lovers

Altres mostres d’aquesta simbiosi entre l’espectacle i l’audiència són el sorgiment de la roba de concert. Més enllà dels clàssics cartells dels fanàtics, que també es popularitzen per la interacció que provoquen en alguns artistes, la identitat dels concerts mitjançant la moda és la tendència del moment. Els vestits llampejants de Harry Styles, el glam rock de Måneskin i les camises blanques amb corbata de Healy (The 1975) provoquen tota una onada de rèpliques i inspiracions que configuren un codi de vestimenta pseudo-oficial entre el públic.

@paulajdes #harrystyles #mexico ♬ sonido original - Paula J Deschamps

En Víctor, que assistirà al concert de Rosalía al Primavera Sound, explica que ha costumitzat una samarreta específicament per anar a aquest concert. “Ho he fet per sentir-me part d’un imaginari i d’un grup de gent que forma part de la mateixa comunitat virtual”. A partir d’aquest imaginari, diu, ha creat un disseny propi que també es posa en el seu dia a dia. Naturalment, ha volgut compartir-ho a xarxes.

@victor_snzg a basar la meva personalitat en aquesta samarreta a partir d’ara #rosalia #motomami #holamotomami #saoko #chicaquedices #motomamitour #motomamiworldtour ♬ SAOKO - ROSALÍA
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —