Soldats afganesos i talibans patrullen la zona de Kabul on va ser assassinat diumenge el líder d'Al-Qaeda
Soldats afganesos i talibans patrullen la zona de Kabul on va ser assassinat diumenge el líder d'Al-Qaeda
Soldats afganesos i talibans patrullen la zona de Kabul on va ser assassinat diumenge el líder d'Al-Qaeda
Per EFE
Publicat el 05 d’agost 2022

La mort del líder d'Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri, en un atac d'un dron estatunidenc a Kabul ha reaviscut els fantasmes del suposat suport talibà en el seu territori a grups gihadistes, després que els islamistes es limitessin aquest dimarts a condemnar el bombardeig sense fer referència al terrorista.

L'àrea en el qual es troba la residència on va impactar el matí del passat diumenge el coet que va matar Al Zawahiri quan va treure el cap al balcó està completament acordonada per les forces de seguretat dels talibans, que impedeixen l'accés a punta de fusell.

L'habitatge de diverses plantes envoltat d'un mur amb filferro d'arços, i situat en una de les zones més protegides de la capital afganesa on resideixen gran part dels líders talibans, roman ara amb lones verdes cobrint les parts afectades de la façana, d'acord amb diverses imatges compartides en les xarxes socials.

Segons la Casa Blanca, Al Zawahiri s'hi havia traslladat amb la seva família a principis d'aquest any procedent del Pakistan, on el 2011 va morir en una altra operació estatunidenca el líder històric d'Al-Qaeda i predecessor, Osama bin Laden.

Els veïns de l'àrea portaven dies assistint a un augment de vols de drons, però després de dècades de guerra aquests aparells no tripulats formen part del paisatge, per la qual cosa no esperaven un bombardeig imminent.

"Hem vist drons al cel moltes vegades, i pocs minuts després de l'atac també hi havia un dron al cel, però no vam pensar que es tractés d'una operació de tal magnitud", afirma a Efe Mohammad Mubaris, que viu prop del lloc de l'atac.

Suport talibà a Al-Qaeda

Mentrestant, arran de terra, la gent es pregunta si la mort del líder d'Al-Qaeda a Kabul, protegit aparentment pels talibans, suposarà un major aïllament i restriccions internacionals dins de la ja crítica situació que viu el país. Els taliban han evitat ara com ara nomenar el mort, i després de l'anunci a última hora del dilluns del president estatunidenc, Joe Biden, de la mort d'Al Zawahiri, els islamistes s'han limitat condemnar l'atac.

El Govern talibà "condemna enèrgicament aquest atac, que es va produir pel motiu que fora, i el considera una clara violació del dret internacional i de l'acord de Doha", ha assegurat el principal portaveu islamista, Zabiullah Mujahid, en un comunicat.

Aquests atacs "repeteixen l'experiència fallida dels últims 20 anys i van en contra dels interessos dels Estats Units, l'Afganistan i la regió. Repetir aquestes accions danyarà les possibles oportunitats" d'estabilitzar la regió, ha anotat el portaveu.

En l'acord de Doha signat al febrer de 2020 entre els Estats Units i els talibans es va acordar la retirada completa de les forces estatunidenques de l'Afganistan després de dues dècades de conflicte, que va concloure fa un any després de la presa de Kabul pels islamistes.No obstant això, la sortida dels EUA es feia sota la condició, entre altres punts, d'evitar que l'Afganistan tornés a convertir-se en santuari de terroristes. Com va ocórrer durant el seu anterior règim entre 1996 i 2001, marcat pel suport a Osama bin Laden i els atacs del 11-S, alguna cosa que aparentment van incomplir els talibans.

Així el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha acusat el règim talibà de violar "greument" l'acord de Doha en haver acollit a Kabul al líder d'Al-Qaeda, traint les "repetides" garanties al món que no permetrien que el territori afganès fos usat per terroristes.

L'antic Govern afganès recolzat pels EUA ja havia insistit que els talibans no havien canviat i continuaven mantenint llaços profundament arrelats amb Al-Qaeda, fet que va escenificar la ràpida felicitació del grup d'Al Zawahiri als islamistes fa un any.

Durant les últimes dues dècades, els membres d'Al-Qaeda van ajudar els talibans a finançar la guerra contra les tropes estatunidenques, i van proporcionar coneixements en matèria tàctica i armamentística, així com en la fabricació d'explosius i atacs suïcides i amb cotxe bomba, un suport que semblava continuar.

"La mort d'Al Zawahiri a Kabul (...) és una sòlida evidència que el Govern dels talibans no ha trencat la seva relació amb Al-Qaeda i altres grups terroristes", violant així l'acord de Doha, assegura a Efe l'analista polític Wais Nassiry.

Incertesa

Altres especialistes o antics membres destacats dels serveis d'intel·ligència afganesos prefereixen mostrar-se previnguts sobre el succeït i què va portar als EUA fins a l'objectiu.

Quan al maig de 2011 una operació especial dels Estats Units va posar fi a la vida al Pakistan d'Osama bin Laden, que vivia en una residència situada molt a prop de la principal acadèmia militar pakistanesa, les autoritats van preferir mostrar la seva ignorància abans de reconèixer la seva suposada complicitat amb el buscat terrorista.

L'excap de la principal agència d'intel·ligència afganesa, Rahmatullah Nabil, ha plantejat la possibilitat que potser els líders talibans van aprendre del doble joc habitual del Pakistan i van trair Al-Qaeda per a buscar una contrapartida de Washington.

"L'assassinat d'Al Zawahiri, conflicte o transacció", s'ha preguntat a Twitter Nabil, que afirma que el tipus de reacció estatunidenca al succeït deixarà entreveure la implicació talibà, o el possible suport també de la intel·ligència pakistanesa.

Per part seva, l'acadèmic i analista afganès Javid Momand diu a Efe que sigui o no veritat la mort del líder d'Al-Qaeda a Kabul, el discurs estatunidenc serà clar: els talibans hauran violat l'acord de no recolzar el terrorisme i augmentarà el seu aïllament.

"Dependrà dels talibans no repetir els errors comesos entre 1996 i 2001 i imposar una altra guerra a la nació afganesa", sentencia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —