Tornar a la rutina, amb música.
Publicat el 15 de setembre 2021

Avui, milers de nens tornen a omplir les aules de les escoles d'arreu de Catalunya. Tornen els Tetris per muntar els horaris, els berenars en carmanyoles i les corredisses per arribar a tot. L'estiu s'ha esvaït del tot i només alguns afortunats encara conserven a la recambra les seves vacances. Les festes de Nadal encara queden lluny i l'espontaneïtat que hom ha intentat mantenir durant l'estiu desapareix en favor de l'hàbit, de la repetició, de la rutina.

Són molts els músics que han trobat inspiració en aquest moment tan puntual però tan universal de l'any. Alguns en canten la part positiva, altres l'utilitzen per introduir algunes reivindicacions laborals ja històriques i d'altres només canten per queixar-se de la monotonia i de la rutina, que també és lícit.

1. The Godfathers - Birth, School, Work, Death

Aquest grup de rock alternatiu de Londres es va presentar al món l'any 1988 amb un single que és un crit contra la monotonia de la vida, una descripció de la desgràcia que pot arribar a ser la vida. La tornada només té quatre paraules: néixer, escola, treball i mort, que es repeteixen una vegada i una altra. La rutina esdevé la protagonista de la cançó tant en contingut com en forma, pel significat de les paraules però també per com es disparen sense context, sense poesia, amb la cruesa i la repetició de la rutina mateixa que descriu. 

 

2. John Lennon - Working Class Hero

En el primer àlbum en solitari de John Lennon s'hi pot trobar aquest himne de la classe obrera. Lennon es queixa de com a través de la rutina de l'escola i del treball el sistema esclafa i espanta la població. Al final de la cançó conclou:

There's room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill
If you want to be like the folks on the hill

Amb aquestes quatre frases, el músic britànic sentencia la població a l'individualisme i a l'homogeneïtzació. Com a curiositat, la cançó va ser denunciada als Estats Units, però no per cantar en contra dels ideals americans sinó perquè Lennon diu, en una ocasió, la paraula fucking, que Harley Orrin, representant dels EUA, va considerar que podia tenir connotacions sexuals. Al final tot va acabar en un no res, però moltes emissores van deixar de posar la cançó per por a represàlies.


3. Green Day - Wake Me Up When September Ends

És impossible no escoltar aquesta cançó almenys una vegada quan arriba el setembre. "Wake Me Up When September Ends" és un dels temes d'American Idiot, el disc més popular de Green Day, que va ser publicat l'any 2004. Tot i que el disc critica l'administració Bush i les seves polítiques, la banda fa un gir cap a la nostàlgia amb "Wake Me Up When September Ends", tota una oda als temps passats.

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends


4. Another Brick in the Wall - Pink Floyd

Totalment en contra de tornar a la rutina i a l'escola, un dels temes més famosos de Pink Floyd és "Another Brick in the Wall". La cançó s'ha convertit en tot un himne contra la homogenització que provoca l'escola i els límits que aquesta estableix a la creativitat dels infants. Els primers dos versos ho deixen clar:

We don't need no education
We don't need no thought control
 

 

5. Faena - Zoo

Tempestes venen del sud va ser això, una tempesta. El grup valencià de Panxo i companyia van aparèixer a l'escena musical catalana l'any 2014 amb un disc ple de simbolisme, ple de protesta i ple de lluita contra la precarietat i contra el capital. Aquesta cançó  és segurament la més directa, la que més fort carrega contra la rutina del treball precari, contra la monotonia i la injustícia de l'explotació laboral, amb versos com aquests:

Massa pressió, poca passió
molta rutina, obligacions
poc de jornal, trist i real
massa que perden, tants pocs guanyant


6. Cresta - Oques Grasses

Les lletres d'Oques Grasses són surrealistes, però a vegades amaguen subtilment una ironia crítica i desenfadada. En aquesta cançó del disc Fans del Sol, publicat l'any 2019, Josep Montero canta sobre el pas del temps i sobre com cal trencar la monotonia, i deixa anar una frase que descriu a la perfecció la vida a la gran ciutat, sobretot vista per la gent que en viu allunyada.

Tot déu corrent,
tothom amb presses,
sense veure res.
Tot és com és,
si no hi ha temps
Jelou, jelou, adéu.


7. Jo Robot - Antònia Font

Aquesta cançó dels Antònia Font és la descripció perfecte de la rutina a la ciutat, de com les grans metròpolis acaben despersonalitzant els individus i convertint-los en robots. Pau Debon barreja la realitat més banal amb les grans metàfores per cantar un imaginari que, tot i jugar amb la fantasia, a ningú no se li fa estrany. Un parell de versos de la cançó descriuen la rutina a la perfecció:

Si me demanen què tal,
Diré que normal,
Que jo només som un robot
De ferro per tot.

 

8. I'm So Excited - The Pointer Sisters

No tot pot ser tan dramàtic a l'hora tornar a la rutina… "I’m so Excited", de les Pointer Sisters, és un clàssic perfecte per començar el curs amb bon ritme i amb més ganes. Encara que no parli de la rutina ni de la tornada a l’escola, el tema del 1982 és ideal per començar la setmana.

 

9. Dolly Parton - 9 to 5

Dolly Parton, la reina del country, va dedicar un dels seus hits a la rutina, i no en parla precisament bé. Parton canta sobre les dificultats que hi ha a l’hora de trobar una bona feina i fer realitat els somnis de cadascú, tot i que tria una perspectiva optimista, creient que, amb esforç i perseverança, es pot arribar als objectius.

Working 9 to 5, what a way to make a living
Barely getting by, it's all taking and no giving
They just use your mind, and they never give you credit
It's enough to drive you crazy if you let it

 

10. Stay Homas, Nil Moliner - Volveré a Empezar

Nunca hay tiempo para ver a quien queremos de verdad
La rutina nos ahoga
Y no podemos parar

Els Stay Homas s'uneixen a Nil Moliner al seu primer disc per reflexionar sobre el confinament, està clar. Però la lletra de "Volveré a Empezar" parla de tot allò que ens perdem quan estem submergits en la rutina i la monotonia, fins al punt en que ens oblidem de les coses i les persones més importants. Potser la pandèmia ens ha ensenyat a trobar algun moment fora de la rutina per gaudir.

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —