Vista del MNAC des de l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona.
Vista del MNAC des de l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona.
Vista del MNAC des de l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona.
Per ACN
Publicat el 20 de setembre 2022

L'Ajuntament de Barcelona comença a tramitar la transformació de l'espai firal de Montjuïc amb horitzó al 2029, coincidint amb el centenari de l'Exposició Universal. Dimarts vinent, a la Comissió d'Urbanisme, es votarà la proposta de reordenació de l'espai i el govern municipal portarà a tràmit el nou planejament urbanístic basat en allò que ja va presentar al febrer i que té en compte, també, el procés de participació veïnal. La proposta planteja destinar prop de la meitat de l'espai a usos firals a nous usos, com habitatge públic, equipaments de barri i zones verdes i de passeig.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme Janet Sanz, vol deixar enrere un espai monumental "que trenca el pas" i que Fira deixi de ser un "espai fantasma". Per fer-ho, la proposta municipal, plantejada juntament amb Fira de Barcelona, preveu que el 48% dels 135.000m2 de sòl firal continui sent-ho, però "més flexibles, eficients, compactes i moderns". La resta de superfície es repartiria en habitatge públic (13.350 m2); equipaments públics (22.000 m2), i zones verdes i vials (23.225 m2). També hi hauria 4.360 m2 per a espais vinculats a la Fira de Barcelona per tal de potenciar altres activitats econòmiques.

De tots aquests canvis, la primera actuació que es farà serà la readaptació d'un dels pavellons, el Pavelló d'Itàlia, en un poliesportiu municipal. Això serà possible a partir de l'1 de gener, quan Fira de Barcelona en cedirà l'ús. Però un dels equipaments més reclamats pels veïns, segons Sanz, és un nou Centre d'Atenció Primària que doni cobertura a aquell àmbit del barri del Poble-sec i al barri de la Font de la Guatlla.

En el plantejament urbanístic actualitzat, hi ha la novetat que l'Ajuntament traslladarà al recinte firal de Montjuïc un sostre d'ús terciari de 18.000 m2 fins ara ubicat a la Model. Del total de sostre traslladat, 16.000 m2 van al Pavelló del Vestit, que se cedirà a Fira de Barcelona en règim de dret de superfície perquè hi ubiqui activitat econòmica com ara oficines. Els 2.000 m2 restants es destinaran als baixos comercials dels edificis d'habitatges.

Pel que fa a la mobilitat, aquesta transformació convertiria l'avinguda Maria Cristina en un eix pacificat on només podria circular transport públic i els carrers de Lleida i Mèxic passarien a ser d'un únic sentit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —