Carlos Vermut
Per Redacció
Publicat el 28 de gener 2024

Tres dones han assegurat haver sofert violència sexual per part del cineasta espanyol Carlos Vermut, guanyador de la Concha de Oro de San Sebastían amb Magical Girl (2014), en una investigació publicada a El País. El director i guionista madrileny ha respost al mitjà: "He practicat sexe dur sempre de forma consensuada". 

Una estudiant de cinema, una empleada d'una de les seves produccions i una treballadora del sector cultural han denunciat uns fets transcorreguts entre maig de 2014 i febrer de 2022, en els quals el director suposadament va treure avantatge del seu reconeixement i posició al cinema per a tenir relacions sexuals violentes que elles no van consentir.

Testimonis de violència i agressions

Una de les dones denuncia que Vermut "la va immobilitzar, la va escanyar i la va forçar, recorda mostrar una oposició no sols verbal sinó també física, i explica que va tractar d'escapolir-se amb puntades", indica el diari.

La segona, aspirant a directora, relata com el cineasta es va llançar sobre ella per a besar-la i tocar-li els pits sense el seu consentiment i com ell li va arrencar el sostenidor.

La tercera, que treballava per a ell i a qui havia promès, segons la seva versió, una ocupació millor, descriu un episodi en el qual va ser tancada a la seva casa després de rebre durant mesos un “tracte denigrant, tant verbal com físic”, i un nivell de violència que no va consentir en les relacions sexuals que van mantenir. 

Por de perdre la seva ocupació

Cap d'elles va denunciar davant la policia l'ocorregut per por de perdre la seva ocupació o a no arribar a aconseguir un. "Quan la violència sexual té lloc en un entorn laboral, la pressió i la por a la feina fa que sovint silencis tot aquest dolor", explica Alba Alfajeme psicòloga especialitzada en violències masclistes al Diari de Barcelona

"Quan pateixes una situació traumàtica, el que més guareix és compartir-ho", relata. "En el cas de la violència sexual és diferent, perquè gestionar-ho també et crea un trauma". L'experta assenyala que les conseqüències de les violències sexuals en el treball poden tenir efectes molt greus. "Et pot fer arribar a replantejar-te el que vols fer en la teva vida".

La situació de desigualtat de les dones envers el director és més que evident. "La diferència de posició social econòmica, de lideratge, d'edat... vas sumant i s'acaba construint un entorn de desigualtat tan bèstia que es molt díficil alçar la veu", afegeix Alfajeme.

El director assegura haver tingut sempre consentiment

En declaracions a El País, el director ha assegurat “no haver estat conscient d'haver exercit violència sexual contra cap dona” i diu haver practicat “sexe dur sempre de manera consentida". "Una altra cosa és que la persona a la seva casa després se sentís mal i potser en el moment tingués por de dir-ho. Això jo no ho puc saber”, s'ha excusat. 

Vermut ha negat que cap dels fets fos de forma no consentida. "Honestament, no tinc consciència de que algú em digués que no volia tenir sexe amb mi i seguir tenint-lo", assegura. Després de ser qüestionat sobre si en alguna ocasió havia percebut que una de les seves parelles estigués espantada, ho nega i explica: "Una persona pot sentir-s'incòmoda, creure o recordar que està sent clara en la seva manera de voler parar la relació. Al millor no ho transmet d'una manera en la qual l'altra persona el pugui entendre"

"També s'afegeix el fet que aquesta persona, jo ho entenc, pot sentir por d'agreujar la situació". Afegeix que amb agreujar la situació és refereix a "sentir que és pot enfadar més" o "que generaràs que la situació empitjori". 

El discurs patriarcal de Vermut

La psicòloga titlla de "típiques excuses" els arguments de Vermut. "Formen part d'aquest imaginari patriarcal que et diuen que tu no pots saber que està sentint l'altra persona", detalla. "Si no vols identificar com se sent l'altra persona, és que no t'interessa perquè només vols gaudir sense preocupar-te gens de l'altre". 

"El problema no és de l'altra", remarca. "No ha d'estar tota l'estona dient el que no li agrada. Tu tens una responsabilitat i si dubtes, has de preguntar". Per l'experta, les declaracions del cineasta no només es vinculen a una gran "falta d'educació emocional", sinó que venen d'uns "discurs patriarcal, que el posen en una situació de privilegi, una situació molt còmode".

El fet que Vermut tingui interioritzat o no aquest discurs "en cap cas és un motiu exculpatori" afirma Alfajeme. "La responsabilitat d'identificar les desigualtats en els escenaris d'abús de poder és de qui exerceix el poder".

Condemna de l'associació de dones cineastes

L'associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals CIMA ha condemnat "la violència sexual i qualsevol forma d'abús contra les dones" després de conèixer-se la investigació de El País

En un comunicat, l'associació que presideix Cristina Andreu ha expressat el seu "suport a totes les dones que sofreixen assetjament i que sentin que es vulneren els seus drets" i al mateix temps ha manifestat la seva preocupació per "la por de les víctimes a denunciar fets ocorreguts al cinema i l'audiovisual".

"L'assetjament sexual és una manifestació de l'abús de poder i, allà on el poder està en mans majoritàriament masculines, aquest assetjament es dirigeix contra les dones i és una de les expressions de la violència contra elles", assenyalen.  "Lamentablement, el cinema i l'audiovisual espanyol no constitueixen una excepció a aquesta realitat i creiem que ha arribat l'hora de dir BASTA", afegeix el comunicat.

Reaccions a les xarxes

Els testimonis de les tres dones i les respostes del director han incendiat les xarxes socials. Centenars de comptes han expressat el seu suport a les víctimes i han condemnat les declaracions de Vermut, titllant-lo de fomentar la "cultura de la violació" i exercir "persuasió coercitiva".

Desenes de persones del món del cine s'han manifestat a X, fent costat a les dones que han trencat el silenci. Des d'actrius com Sara Sálamo i Leonor Watling, a directors, guionistes, productors i escriptors. També ho ha fet l'exministra d'igualtat, Irene Montero.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —