-
Per EFE
Publicat el 22 de setembre 2022

Les editorials LaBreu, Edicions de l'Albí i Comanegra estan enfrontades pels drets d'autor de Jordi Cussà, escriptor de culte, de reconeguda vàlua, mort als 60 anys el juliol del 2021, amb títols en el seu haver com Cavalls salvatges i Formentera lady.

El passat 8 de setembre, a la llibreria Calders es va celebrar un acte en reivindicació del novel·lista i poeta de Berga (Berguedà), "un escriptor que havia estat ionqui", segons va deixar ell mateix negre sobre blanc, durant el qual les editorials LaBreu i L'Albí van destacar que la nit del 31 de desembre de 2022 perdrien el dret d'edició de Formentera Lady (LaBreu) i de Cavalls salvatges (Edicions de l'Albí) per "obra i males arts d'una agent literària i una editorial".

Passada la Setmana del Llibre en Català i arran d'un article avui a la revista digital La lectora, l'editorial Comanegra ha fet públic un comunicat en el qual especifica que entre els anys 2023 i 2024 té previst incloure a la col·lecció Narratives, on ja ha publicat El primer emperador i La reina Lluna i Les muses, Cavalls salvatges i Formentera lady, en la seva edició definitiva, mentre que el 2024 farà el mateix amb La serp i El Ciclop, després que la primavera passada adquirissin els drets d'autor de les quatre novel·les.

En declaracions a Efe, l'editor de L'Albí, Jaume Huch, ha dit estar passant "un dol bastant bèstia" arran de la polèmica perquè era amic de la infància de Cussà i el seu primer lector des de fa molts anys.

"Ara em sento dolgut i ferit, molt trist, a més d'estar cabrejat com a editor i empresari amb el que ha passat", ha afirmat.

Rememora que en morir Cussà, veient es seus germans i nebot sobrepassats, va ser ell mateix qui els va recomanar que anessin a una agent literària, Carlota Torrents, d'Asterisc, per ajudar-los a gestionar el seu llegat, "donada la importància de la seva obra, amb molts títols descatalogats".

Ironies de la vida, lamenta, "va ser Asterisc qui, en una política de fets consumats, em va fer saber que dels set títols que jo tenia de l'obra de Cussà es quedava amb dos, un d'ells, Cavalls salvatges, la seva obra més emblemàtica, original i potent".

La intenció, segons se li va fer saber, és que Comanegra, després d'una oferta a la família, fes noves edicions d'alguns dels seus títols més coneguts, alguns dels quals va publicar ell primer, però dels quals no existeixen contractes perquè amb Cussà eren "com a germans i no feien falta".

"Per la meva absoluta amistat amb Jordi i pel respecte que em mereix la seva mare, no he posat el cas en mans de cap advocat, perquè no vull enfrontaments i, de fet, estic treballant perquè, sense agents literaris pel mig, pugui publicar una obra de teatre importantíssima que és inèdita, així com un volum de poesia i un altre de contes i relats dels anys vuitanta i noranta", ha afegit.

Per la seva banda, l'editora de LaBreu, Ester Andorrà, ha destacat a Efe que després de més de set anys "reimprimint l'obra de Jordi Cussà, amb llibres seus de fons del nostre catàleg, ara per alguna cosa legítima, perquè els hereus poden vendre els drets a qui vulguin, ens trobem que si a final d'any no podem vendre els llibres que tenim en existències haurem de triturar-los, igual que haurà de fer L'Albí".

L'editor de Comanegra Jordi Puig ha assenyalat que la situació és "molt senzilla i plana: quan mor Cussà al juliol de l'any passat, la família hereta la gestió de drets, es troba amb llibres sense contracte o amb contracte caducat, parla amb els editors que es van encarregar dels seus llibres en els últims anys i nosaltres els proposem editar quatre títols".

És en aquest moment, quan la família accepta la proposta "no per una qüestió econòmica, sinó pel que suposa de projecte editorial i de compromís de durada i continuïtat, i nosaltres decidim publicar dos llibres el 2023 i dos el 2024".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —