Tres de cada quatre catalans estan a favor de la immersió
Tres de cada quatre catalans estan a favor de la immersió
Publicat el 09 de febrer 2022

El debat sobre la necessitat de defensar la immersió lingüística no es podria anomenar com tal a la societat catalana, que majoritàriament hi dóna suport. Almenys així ho reflecteixen les dades del Centre d’Estudis d’Opinió. Tres de cada quatre catalans estan a favor de defensar el model vigent, segons un estudi del CEO que s’ha publicat avui. 

Amb tot, el percentatge de població enquestada que està a favor de la immersió canvia en funció de la llengua amb què s’identifiquen. Mentre que els catalanoparlants defensen pràcticament per unanimitat el model (95%), tan sols la meitat dels castellanoparlants hi estan a favor. Alhora, els que s’identifiquen amb totes dues llengües sí que hi donen suport en un 78%, i aquells que s’identifiquen amb altres llengües hi donen molt suport (un 88% estan d’acord en defensar el model).El debat, que té també un component polític, trasllada les tendències dels partits polítics als enquestats. Així com els votants de JxCat, la CUP, ERC i els comuns hi donen un suport gairebé unànime, només el 64% dels votants del PSC hi estan a favor, un 29% dels del PP, un 23% dels de Cs i un 8% dels de Vox.

L’estudi, més enllà de les dades sobre la immersió lingüística, també detalla algunes xifres sobre l’ús social de la llengua. Per exemple, el 60% de catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, i gairebé nou de cada deu dels enquestats que s’identifiquen amb totes dues llengües s'hi dirigeixen en castellà. Aquestes xifres, mostra el CEO, dibuixen una tendència contrària si els parlen en català.

Percepcions marcades per la llengua

En aquesta línia, la població castellanoparlant considera que és de mala educació respondre en català a algú que parla en castellà (ho valoren amb un 6,45 sobre deu), igual que els que s’identifiquen amb les dues, que ho valoren amb un sis. En canvi, els castellanoparlants creuen que no és de mala educació respondre en castellà algú que parla en català (ho voten amb un tres).

L’estudi també assenyala una molt diferent percepció sobre l’estat de la llengua en funció de la llengua amb la qual s’identifiquen els enquestats. Segons el 78% dels catalanoparlants, la situació del català els darrers anys ha empitjorat, i un 17% consideren que s’ha mantingut igual.

En canvi, només el 29% dels castellanoparlants creuen que hagi empitjorat, ja que la pràcticament meitat (un 48%) creuen que s’ha mantingut igual. A més, set de cada deu catalanoparlants creuen que el català és una llengua amenaçada, mentre que només dos de cada deu castellanoparlants ho veuen així.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —