La trobada inèdita de presidents de la Generalitat a la Catalunya del Nord evidencia "l'excepcionalitat" catalana - Diari de Barcelona
50 anys de la mort de Pau Casals
La trobada inèdita de presidents de la Generalitat a la Catalunya del Nord evidencia "l'excepcionalitat" catalana
Carles Puigdemont també ha participat en l'homenatge a Pau Casals, en la primera sortida de Bèlgica des de la pèrdua de la immunitat

Estampa inèdita a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, al Codalet (Catalunya del Nord): l'acte d'homenatge als 50 anys de la mort de Pau Casals ha reunit 5 presidents de la Generalitat: l'actual, Pere Aragonès; Quim Torra; Carles Puigdemont; José Montilla i Jordi Pujol.
És la primera vegada que Puigdemont surt de Bèlgica des que la justícia europea li va retirar la immunitat com a europarlamentari. El líder de Junts corria el risc de ser detingut a petició de la justícia espanyola.
Arribada de Carles Puigdemont a Sant Miquel de Cuixà@ElTemps_cat pic.twitter.com/gfv7qt60q5
— Xavier Puig i Sedano (@xavierps7) August 21, 2023
Trobada fora de l'estat espanyol
Durant la seva intervenció, el president Aragonès ha dit que cal reclamar "més que mai" l'amnistia i l'autodeterminació. Aragonès ha qualificat de "fet excepcional" que els expresidents —entre els quals hi ha Carles Puigdemont— s'hagin de reunir "fora dels límits de l'estat espanyol", a les "comarques del nord".
"Això ens recorda que tenim un conflicte polític pendent de resoldre que no és per repressió sinó per la negativa de l'estat espanyol de permetre a Catalunya decidir lliurement el seu futur", ha dit Aragonès. Per això, ha afegit, és "imprescindible" resoldre el conflicte i trobar-ho una "solució democràtica perquè aquest acte d'avui passi a ser una normalitat".
El president també ha dit que és "imprescindible" avançar en la resolució del conflicte i en trobar una solució "democràtica" per tal que un acte com el d'aquest dilluns "passi a ser una normalitat". "Per això, reclamem més que mai l'amnistia i l'autodeterminació", ha afirmat entre forts aplaudiments del públic assistent.
Aragonès també ha tingut unes paraules en record de Pau Casals i n'ha reivindicat el llegat. També ha dit que en els últims anys s'ha "avançat", tot i que "no tant com voldríem". "S'han recuperat les institucions democràtiques però és evident que encara queda molt camí per recórrer, no podem parlar de plenitud nacional perquè encara no hi plenitud democràtica", ha afirmat.
Amb tot, ha tancat la seva intervenció assegurat que "la llibertat nacional i la independència passen per no deixar de construir els elements fonamentals de la nació".
Puigdemont defensa el “deure” de buscar solucions “pel país, la llengua i la seva gent”
Al seu torn, l’expresident Puigdemont, que ha intervingut gairebé al final de l'acte, ha defensat el “deure” de buscar solucions “pel país, per la llengua i per la seva gent”, i no “cap sortida personal”. Ha reivindicat el llegat de “generositat i fraternitat” del músic català.
“Res del que va fer Pau Casals va ser pensant en ell ni buscant cap sortida personal per a ell, i tenim el deure de continuar fent el mateix”, ha insistit l’eurodiputat de Junts, que també ha destacat la voluntat del músic “d’oferir el seu talent i projecció internacional” per fer “palanca” per aconseguir canviar “coses que semblen difícils de moure”.
Enmig d'una gran expectació i davant més d'una seixantena de mitjans de comunicació acreditats, l'expresident Carles Puigdemont ha arribat a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà quan faltaven pocs minuts per les 12 del migdia. Ho ha fet acompanyat de Josep Alay i de la seva dona, Marcela Topor. Els congregats l'han rebut a crits de 'President' i 'Independència' i els periodistes s'han amuntegat per seguir-lo en el seguici per reunir-se amb la resta d'expresidents (Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra) i el president Aragonès.
"Puigdemont, el nostre president"
— Xavier Puig i Sedano (@xavierps7) August 21, 2023
Així rep Sant Miquel de Cuixà als cinc presidents de la Generalitat catalana (falta Mas per motius personals i Maragall)@ElTemps_cat @UCE_CAT pic.twitter.com/rzkDInUY3d
Puigdemont ha intervingut gairebé al final de l'acte de commemoració dels anys de la mort de Pau Casals, organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu en aquest monestir a tocar de Prada de Conflent. Des d'aquí, l'expresident ha reivindicat la figura del músic, "un universal dins dels universals".
Ha dit que Casals va pensar sempre en les altres i que va oferir el seu talent "com a punt de suport perquè els altres poguessin fer palanca". "Gràcies a això avui podem reivindicar-nos com a catalans arreu del món", ha afirmat durant la seva intervenció.
En aquest sentit, l'expresident ha assegurat que Pau Casals va fer el seu discurs 'I am a catalan' davant de les Nacions Unides al tram final de la seva vida, "quan ja ho havia fet tot". "Però va sentir que volia fer una aportació a la nació dels que vindran, la que no veuria mai. No tenia cap necessitat de fer-ho però ho va fer", ha insistit.

