-
Per ACN
Publicat el 13 de juliol 2022

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, va planejar l'assalt el Capitoli, però va intentar que la protesta semblés "espontània". Aquesta és la conclusió a què ha arribat el Comitè del 6 de gener, que investiga els fets que es van produir a l'edifici i que es van saldar amb cinc morts.

Durant la setena sessió d'investigació celebrada aquest dimarts, la comissió ha revelat un tuit que Trump no va arribar a publicar i on l'expresident es mostrava disposat a liderar la marxa per interrompre l'acte que havia de certificar la victòria electoral de Biden. "Faré un gran discurs a les 10.00 h al sud de la Casa Blanca. Arribeu aviat, s'esperen grans masses. Després hi haurà una marxa al Capitoli. Parem el robatori!", va escriure.

El missatge és menys explícit que el que va publicar el mateix Trump el 18 de desembre de 2018, tot i que la comissió també conclou que el tuit que sí que es va acabar enviant "va canviar el curs de la història". "Gran protesta a Washington el 6 de gener. Sigueu allà. Serà salvatge", va apuntar el mandatari.

Les paraules de Trump van arribar després que l'expresident convoqués una reunió d'urgència arran dels resultats definitius a les presidencials dels Estats Units, que atorgaven la victòria a Biden. Durant aquella trobada, Trump va reunir persones del seu cercle més proper per decidir quin seria el seu full de ruta.

Segons els testimonis citats per la comissió, la reunió va ser "molt tensa", amb un bàndol que sostenia que les eleccions havien estat robades pels demòcrates amb l'ajuda de països com l'Iran, la Xina o Veneçuela i un altre que intentava convèncer a Trump que tot plegat eren "bajanades".

Dies després de publicar la piulada i de la reunió, Trump va enviar a través del seu gabinet nous missatges per correu electrònic insistint que calia incitar la mobilització, però afegint que era important mantenir el pla "en secret" per no alertar a les autoritats de seguretat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —