Roger Torrent
Per ACN
Publicat el 23 de novembre 2022

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha absolt amb un vot contrari els membres independentistes de la Mesa del Parlament de Roger Torrent. La fiscalia demanava 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Torrent, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, i 16 mesos i 24.000 euros per a Adriana Delgado per desobeir el Tribunal Constitucional i seguir tramitant propostes de resolució sobre l’autodeterminació i contra la monarquia la tardor del 2019. L'acord s'ha pres per majoria, amb un vot particular contrari.

Segons la sentència, els membres de la Mesa del Parlament que van ser jutjats els passats dies 5, 6 i 7 d’octubre no van cometre un delicte de desobediència per manca de mandat clar i específic a les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre de 2019. En les providències, diu la sentència, “falta un clar i específic mandat, essent possible més d’una interpretació derivada de les mateixes sentències del tribunal objecte d’incidents d’execució, per la qual cosa faltaria la tipicitat objectiva”.

I, d’altra banda, la majoria de magistrats creuen que no hi va haver dol, que no ha quedat acreditat que els acusats tinguessin coneixement i volguessin desobeir els mandats del Tribunal Constitucional. De fet, entenen que els quatre acusats van seguir les indicacions del secretari general del Parlament i del Lletrat Major, càrrecs que no són polítics, i constaten que les propostes de resolució que van ser tramitades volien parlar de l’autodeterminació com a “mera proclama política, de futur, però sense intenció de materialitzar-la”.

Vot particular
D'altra banda, el vot particular considera que els acusats són responsables criminalment d’un delicte de desobediència. Entén que van ser advertits de la seva obligació d’abstenir-se de realitzar qualsevol actuació tendent a donar compliment als incisos impugnats de la Resolució 534/XII del Parlament, així com el seu deure de paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directa o indirectament suposés ignorar les providències del TC.

Al seu parer, la conducta dels acusats, en la seva condició de membres de la Mesa i funcionaris públics, “pot qualificar-se, sense gènere de dubtes, de manifestament contumaç, obstinada, recalcitrant i persistent, i per suposat contrària” a les resolucions del TC. També opina que “de cap manera pot acceptar-se que siguin qualificades de vagues o imprecises”.

El vot particular considera provada la desobediència i entén que correspondrien penes de multa d'entre 5 i 10 mesos, i d’inhabilitació d’entre un any i quatre mesos i un any i vuit mesos. El tribunal està format pels magistrats Carles Mir, Francisco Segura i Marta Pesqueira (signant del vot particular).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —