[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE
Publicat el 14 de gener 2021

El 14 de gener era sinònim d'orgull i celebració a Tunísia: cada any es commemorava l'anomenada "Revolució dels Gessamins", que el 2011 va posar fi a 23 anys de dictadura de Zin el Abedin Ben Ali. Fou la primera de les anomenades primaveres àrabs que van sacsejar el nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà fa deu anys. Tanmateix, enguany no hi haurà milers de persones al carrer per celebrar el desè aniversari de la revolució democràtica.

Precisament a partir d'avui entren en vigor els quatre dies de confinament general i el toc de queda entre les 16.00 hora local i les 6.00 del matí decretat dimarts per les autoritats. La mesura s'ha adoptat després que els contagis de coronavirus es disparessin fins als més de 159.000 positius i 5.343 decessos.

Situació "perillosa" a l'espera de la vacuna

El ministre tunisià de Sanitat, Faouzi Mahdí, ha confirmat la suspensió de les classes en els centres escolars i de formació de tot el país fins al pròxim 24 de gener, al mateix temps que ha qualificat la situació sanitària de "perillosa", especialment respecte a la taxa de mortalitat, que s'espera que augmenti en els pròxims dies.

Una altra de les mesures preventives serà un sistema d'alternança en petits grups per a l'Administració i prioritzar el teletreball. D'altra banda, a partir de dilluns els cafès i restaurants hauran de retirar les seves cadires i només es permetrà el servei per a endur.

Respecte a la campanya de vacunació, Mehdi ha revelat que les vacunes de Pfizer-BioNtech no arribaran abans del febrer, per la qual cosa insisteix en el respecte de la distància personal i l'ús de la màscara. Segons les últimes xifres de Sanitat, el percentatge d'ocupació de llits d'UCI se situa en el 80 % mentre que el dels respiradors artificials supera el 67 %.

En una entrevista concedida a la ràdio nacional tunisiana, el representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Tunísia, Yves Souteyrand, va assenyalar que la taxa de mortalitat a Tunísia és una de les més elevades de la regió i va assegurar que "encara que la vacuna és la llum al final del túnel, per a Tunísia el túnel és molt llarg".

Crisi econòmica

Tunísia, amb 11,5 milions d'habitants i una forta indústria turística -clau per a la seva economia-, sofreix un increment exponencial dels efectes de la pandèmia des que el 27 de juny va optar per obrir les seves fronteres en un intent per salvar la temporada estival. Fins a aquesta data, les autoritats havien reportat a penes un miler de contagis i mig centenar de morts.

En l'actualitat, les restriccions, com ara la prohibició de viatjar entre províncies i el toc de queda nocturn, segueixen en vigor, igual que l'ús obligatori de la màscara. Tot i això, amb prou feines es respecten malgrat les multes. A la crisi sanitària s'uneix la crisi política i econòmica que arrossega el país en l'últim any, en el qual s'han succeït un total de tres governs diferents.

Text de Natalia Román.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —