Turquia s'encamina a una segona volta de les seves eleccions presidencials - Diari de Barcelona
Eleccions turques 2023
Turquia s'encamina a una segona volta de les seves eleccions presidencials
L'actual president es va imposar sobre Kiliçdaroglu, l'alternativa, amb un 49,5% dels vots, però sense arribar a la majoria absoluta

Turquia s'encamina a una segona volta de les eleccions presidencials el pròxim dia 28, segons el recompte parcial dels vots, que donen a l'actual cap d'estat i de govern, Recep Tayyip Erdogan, un clar avantatge enfront del seu principal rival, que era favorit a les enquestes, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu. Segons la comissió electoral, després de l'escrutini de prop del 91% de les urnes obertes aquest diumenge en els comicis generals de Turquia, cap candidat no va aconseguir superar el 50% de les paperetes, que és el requisit per guanyar directament sense anar a una segona volta.
Amb aquest resultat provisional, i mentre encara falten comptabilitzar els sufragis a l'estranger, els prop de 65 millions de ciutadans amb dret a vot hauran de tornar a les urnes d'aquí a dues setmanes per elegir el seu nou president.
Erdogan, a quatre punts de Kiliçdaroglu
Amb un 49,5% dels vots emesos ahir, Erdogan partiria amb un avantatge de més de 4 punts enfront de Kiliçdaroglu, que va obtenir prop del 44,8%. Per la seva banda, Sinan Ogan, de l'ultranacionalista Aliança Ata, va quedar en un llunyà tercer lloc amb al voltant del 5,3%, per la qual cosa quedaria fora de joc.
D’altra banda, el Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) d'Erdogan va aconseguir quedar primer en les eleccions parlamentàries celebrades també el diumenge, encara que amb un 35% va aconseguir el pitjor resultat des que va arribar al poder l'any 2002.
Fins i tot així, probablement continuarà dominant l'hemicicle gràcies a l'aliança electoral formada amb altres partits, principalment amb el Partit d'Acció Nacionalista (MHP) i el fonamentalista Yeniden Refah, amb els quals manté la majoria absoluta de diputats.
Els bons resultats del MHP, lleugerament per sobre del 10%, són en certa manera una sorpresa, ja que els sondejos li atorgaven diversos punts menys. El Yeniden Refah no arriba al 3% en el territori nacional, però els seus bons resultats en diverses províncies del sud-est d'Anatolia li permeten enviar cinc diputats a l'hemicicle.
Encara que l'AKP baixarà dels actuals 285 diputats a 268, es preveu que l'aliança tindrà 324 dels 600 escons, mantenint així una còmoda majoria. El partit socialdemòcrata CHP, per part seva, pujarà de 134 a 167 escons. Amb els 44 que afegirà el seu soci de coalició, el nacionalista IYI, seguirà en l'oposició, fins i tot si rep el suport de l'esquerra kurda, que continuarà sent el tercer partit de l'hemicicle, amb 62 escons.
“Encara que els resultats encara no són clars, encapçalem el recompte amb un clar avantatge”, va dir el mandatari, qui va indicar que gràcies al vot a l'estranger té encara opcions de mantenir la majoria absoluta que posseeix des de 2014, i que va revalidar el 2018. “No sabem si això acabarà en la primera o en la segona volta”, va assegurar en un discurs als seus seguidors a Ankara.
L'oposició parla de “manipulació”
El socialdemòcrata CHP, el principal partit de l'oposició turca, ha denunciat que en les presidencials d'avui hi ha hagut una “manipulació” en la difusió dels resultats i ha afirmat que el seu candidat, Kemal Kiliçdaroglu, ha guanyat a l'actual cap de l'Estat, Recep Tayyip Erdogan. “Estan contínuament impugnant les actes de la votació, i així bloquegen el sistema. No s'ha de manipular el sistema amb impugnacions”, va advertir Kiliçdaroglu, en una breu compareixença en televisió.
“Nosaltres tenim les actes signades. Deixin que els vots es comptin i que el resultat quedi clar. Adverteixo també als membres de la Comissió Electoral: no bloquegin la voluntat de la nació. Serem aquí fins que l'últim vot s'hagi comptat”, va dir el cap del CHP.
Què ens podria oferir la segona volta?
Erdogan va guanyar les presidencials amb un cert marge (una diferència del 5%) per haber sigut capaç de mobilitzar el seu electorat fidel. Javier Albarracin, professor de Relacions Internacionals a la Universitat de Blanquerna i consultor especialitzat en el Nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà, comenta al Diari de Barcelona que “Erdogan ha sabut superar els vaivens polítics. Malgrat la crisi econòmica, la corrupció o els terratrèmols, ha estat capaç de mantenir-se ascendent sobre aquest 50% que sempre el secunda de manera incondicional independentment del que faci”.
Tal com s'explicava en aquest mateix mitjà, és a aquesta meitat a la qual sempre es dirigeix el president, als seus fidels, deixant al marge la resta de la societat turca. No obstant això, tot apunta al fet que la segona volta serà molt més renyida, car, al no haver-hi dispersió de vot i ésser una disputa només entre dos candidats, el resultat estarà més ajustat. Albarracin dona com a favorit a Kiliçdaroglu, encara que per poc marge.
Respecte això, adverteix que “si l'alternativa a Erdogan guanya per poc marge, hi haurà seriosos problemes. Erdogan mobilitzarà els mitjans, el seu electorat al carrer, intentarà que hi hagi recomptes i boicotejarà el sistema i els col·legis electorals. La segona volta serà el 28 de maig si guanya Erdogan. Si ell no guanya, la cosa continuarà: no deixarà el poder tan fàcilment", sentencia Albarracin.

