Borrell
Per ACN
Publicat el 29 de juny 2023

Els estats de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord per destinar un total de 300 milions d'euros fins a finals de 2024 per reforçar la indústria de defensa del continent. Les noves normes —que encara han de ser aprovades formalment perquè entrin en vigor— pretenen incentivar les compres conjuntes d'armament i reomplir els estocs que s'han anat buidant després de les entregues a Ucraïna.

En paral·lel, la regulació vol "fomentar la competitivitat i l'eficiència de la base industrial i tecnològica de defensa europea", ja que també contempla incrementar la producció de material militar i fomentar la cooperació entre països. De fet, amb l'objectiu d'incentivar la col·laboració entre estats, l'acord assolit aquest dimecres estableix que calen un mínim de tres països per activar un mecanisme de compres conjuntes. A banda dels membres de la Unió Europea, Islàndia, Liechtenstein i Noruega també formen part de la iniciativa.

Si bé el ponent del comitè d'Afers Internacionals del Parlament Europeu, el popular Michael Gahler, reconeix que el pressupost per aquest mecanisme és "reduït", considera que l'acord suposa "un pas important cap a una política de defensa i seguretat comuna a la Unió Europea".

Per la seva banda, el ministre de defensa suec —al capdavant de les reunions del Consell de la UE—, Pal Jonson, apunta que les adquisicions conjuntes facilitaran als diferents estats membres "reomplir els estocs que s'han buidat per les donacions a Ucraïna".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —