Un de cada tres menors viu en la pobresa a Catalunya
Per ACN
Publicat el 16 de juliol 2021

Un 33,4% dels menors de 18 anys a Catalunya viu en situació de pobresa. Així ho revela l'anàlisi que Save the Children ha fet arran de les dades de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), recollides per Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), i que ofereixen les primeres xifres oficials sobre com la pandèmia ha afectat les famílies. L'organització destaca que és un augment de més de 31.100 infants respecte al període anterior, un 7,22% més. En total, el nombre de menors en pobresa s'eleva a més de 462.000 per la crisi econòmica i social de la covid-19. També destaca l'increment de menors de 16 anys que viu en situació de privació material severa, que passa d'un 8,6% el 2019 a un 10,3% el 2020.

Les dades de l'Idescat mostren que la pobresa afecta especialment la infància, ja que el grup de 0 a 18 anys és el que té les taxes de pobresa més elevades, un 33,4% davant del 19,3% de la població entre 18 i 64 anys i un 18,1% entre els majors de 65 anys.

Les llars amb infants presenten nivells més alts de pobresa que les famílies sense menors a càrrec, amb un 24% de taxa de pobresa per a les llars amb infants davant d'un 12,5% per a les llars sense fills.

Les dades de l’INE mostren com la població menor de 16 anys segueix sent la que té la taxa de risc de pobresa més elevada (35,7%), amb un augment de 2,7 punts en relació amb l’any anterior. La taxa de la població de 16 a 64 anys (25,9%) ha augmentat 1,7 punts, mentre que la de de 65 anys i més (19,7%) és la que ha incrementat més en relació amb la de l’any anterior (6,7 punts).

"Les dades evidencien la necessitat de mesures urgents per reduir la desigualtat i la pobresa", afirma Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children Catalunya, en declaracions recollides en un comunicat.

Possibles solucions

En analitzar quines polítiques s’estan duent a terme per erradicar la pobresa infantil, l'organització destaca que el percentatge de despesa pública en família i infància a Catalunya és "baix des de fa anys en comparació amb la Unió Europea (UE) i poc efectiu". Save the Children recorda que el cost mitjà per poder criar un nen o nena en condicions dignes a Catalunya és de 600 euros mensuals, aproximadament 7.200 euros anuals.

En clau catalana, Save the Children considera que s'hauria de reformular la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) perquè arribi a més infants en situació de vulnerabilitat. Actualment, la RGC arriba a 118.060 persones i 51.636 unitats familiars, però només 43.190 infants en son receptors, ja que la majoria de les persones que la perceben son adults sols o dos adults que comparteixen la mateixa llar, indica l'organització.

Un problema generalitzat

En general, la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) a Catalunya va augmentar 2,7 punts i es va situar en el 26,3% el 2020, segons l’Idescat. El 2019 era del 23,6%. Tots els components de la taxa van experimentar un empitjorament comparats amb els de l'any anterior. Així, la taxa de pobresa passa del 19,5% al 21,7% i la privació material severa del 5,7% al 6,2%.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha afirmat que les dades dibuixen "el pitjor escenari" per afrontar la crisi social de la pandèmia de la covid-19. En un comunicat, ha alertat que les dades que s'han fet públiques aquest dijous només recullen parcialment els efectes de la pandèmia de la covid-19. Per l’organització, la recuperació d’aquestes xifres passa per treball decent, habitatge assequible i garantia d’ingressos mínims. Reclamen també polítiques redistributives i un increment de la inversió.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —