Restauradors
Per ACN
Publicat el 16 d’octubre 2020

Un miler de restauradors i comerciants s'han manifestat a plaça Sant Jaume per protestar contra el tancament de 15 dies decretat pel Govern, que està en vigor després de l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La convocatòria ha comptat amb el suport d'entitats com el Gremi de Restauració, Barcelona Comerç, Foment i Pimec, que s'han unit per reclamar mesures que compensin les pèrdues que haurà d'afrontar el sector i que no es poden solucionar amb els 40 milions d'euros oferts pel Govern, segons denuncien. Els concentrats han cridat consignes com "Volem treballar", "La restauració no és el problema" o "Govern dimissió" i han llançat ous i plats a les portes de l'Ajuntament i de la Generalitat.

El Gremi de Restauració ha denunciat el tancament dels bars i restaurants durant quinze dies i ha assegurat que la decisió del Govern obligarà als 9.000 restauradors de Barcelona a deixar de tenir ingressos però mantenir les pèrdues. "Contribuirà al procés de destrucció empresarial de la ciutat", ha lamentat el director general de l'entitat, Roger Pallarols, a la concentració.

Així mateix, ha assegurat que el tancament dels establiments de restauració enviarà 80.000 treballadors als ERTO, amb la "confiança que la Seguretat Social pagui a temps". Pallarols ha manifestat la "indignació" del sector amb la decisió del Govern i els ha reclamat que retirin les restriccions i imposin mesures "raonables" que permetin combinar la reducció del ritme de contagis amb la feina dels restauradors.

Les patronals Foment i Pimec també han anat a la concentració com a senyal de suport al sector i han reclamat ajudes directes. "Els 40 milions d'euros que ha plantejat el Govern són una mofa, una burla al que representa ser empresari", ha manifestat el president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre.

En aquest sentit s'ha expressat també el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, que ha xifrat en 780 milions d'euros l'afectació de les mesures decretades pel Govern. "Els 40 milions anunciats signifiquen un 5,1% de les pèrdues", ha manifestat. El tancament de la restauració i la limitació de l'aforament en els comerços afectarà també 210.000 treballadors de forma directa i 810.000 de manera indirecta.

Demanda d'ajudes

Cañete ha reclamat al Govern ajudes directes i ha posat com a exemple la situació de França, on l'executiu ha dotat d'una ajuda de 10.000 euros els establiments de menys de vint treballadors. "Cuidin i salvin als que paguem impostos, perquè sinó no podrem fer polítiques sanitàries i socials", ha manifestat. La patronal ha demanat a la societat "màxima atenció" per intentar frenar la corba de contagis i ha assegurat que és possible combinar l'activitat econòmica amb la seguretat.

El Gremi d'Hotels de Barcelona també ha mostrat el seu suport al sector de la restauració i ha assegurat que la decisió del Govern també tindrà un impacte en el sector hoteler. De fet, l'anunci de les noves mesures ja ha provocat una baixada de reserves, fins a pràcticament zero en dos dies, i una allau de cancel·lacions. En els pròxims dies, l'entitat estima el tancament d'entre un 10% i un 15% dels 140 hotels oberts a Barcelona, un 30% de tots els hotels de la ciutat. "Aquest tipus de mesures afecten d'una manera molt contundent", ha manifestat el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals.

Per la seva banda, Barcelona Oberta ha denunciat la "deixadesa" de les administracions a l'hora d'implementar mesures "improvisades" i ha reclamat un "rescat" per a les empreses sense possibilitats de subsistir amb les noves restriccions. El president de l'entitat, Gabriel Gené, també ha fet referència a les mesures implantades per altres països europeus. "No entenem que l'Estat i Catalunya no tinguin cap mena de reacció des del punt de vista d'ajuts a les empreses", ha manifestat.

Els assistents a la concentració han cridat proclames com "Volem treballar" o "La restauració no és el problema" i duien pancartes com "Els joves tenen dret a un oci segur" o "Esteu matant els nostres bars i, amb ells, els nostres somnis". La concentració ha durat una hora i mitja i ha acabat cap a dos quarts de dues. En l'última mitja hora, alguns assistents han llançat plats, ous i ampolles a les portes de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, on hi ha hagut un moment de tensió entre els Mossos d'Esquadra i els manifestants.
 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —