Diabetis
Publicat el 22 de setembre 2021

Un estudi publicat la setmana passada per la revista mèdica britànica The Lancet Diabetes & Endocrinology ha conclòs que un 30% de les persones que han mort a causa de la Covid-19 eren diabètiques. “La diabetis s'associa amb l'obesitat, la qual és un factor que tendeix a comportar complicacions entre malalts de Covid-19”, esclareix Pere Domingo, coordinador d’hospitalització per coronavirus a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Jaime Amor, metge de família i representant de la Red de Grupos de Estudio de la Diabetes (redGDPS), recalca el perill de contagiar-se de coronavirus dels diabètics. “La diabetis augmenta globalment el risc de mort de Covid. En el cas dels pacients amb diabetis tipus 1 sembla que el risc es triplica, mentre que en els pacients amb diabetis tipus 2 es duplica”. “El que està clar és que la probabilitat de patir un quadre sever o de necessitar la intervenció de la Unitat de Cures Intensives per coronavirus es duplica en qualsevol dels dos tipus de diabetis”.

El representant de la redGDPS també alerta de l’alt percentatge de diabètics que hi ha a Espanya. “La prevalença de la diabetis en la població és difícil d’estimar, però es calcula que entre el 12 i el 14% dels espanyols poden patir diabetis”, essent el cinquè país d’Europa amb més casos. La realitat és que cada any apareixen vora 380.000 nous casos de diabetis a la població adulta, i els experts estan observant una tendència a l’alta en els darrers anys, havent arribat a quadruplicar-se el nombre de diabètics en els darrers 40 anys.


Domingo (Hospital Sant Pau): “La diabetis s'associa amb l'obesitat, la qual és un factor que tendeix a comportar complicacions entre malalts de Covid-19”


Què és la diabetis?

La diabetis és una malaltia autoimmune que es caracteritza per un augment dels nivells de sucre a la sang a causa que el pàncrees no produeix insulina, l'hormona encarregada de convertir la glucosa en energia. Quan la insulina no fa la seva funció correctament, la glucosa s'acumula a la sang i es produeix hiperglucèmia, la qual pot provocar debilitat, cansament, visió borrosa o deshidratació, d'entre altres efectes.

"A vegades parlem de la diabetis com una única malaltia, però la diabetis és una síndrome general que està compost per diverses malalties", explica Antonio Jesús Blanco a Diari de Barcelona, metge de l'Hospital Clínic especialista en nutrició. Tanmateix, la diabetis es tracta d'una afecció amb diverses classificacions. La primera diferenciació la trobem entre la diabetis tipus 1 i la de tipus 2. Mentre que la diabetis tipus 1 s'inicia en joves i caracteritza per ser una de les malalties cròniques més comunes de la infància,  "la diabetis tipus 2 està molt associada a l'envelliment, a les persones amb sobreprès i amb persones amb un mal funcionament del metabolisme", assegura Blanco.

Els perills d'un seguiment menys estricte

Jaime Amor ha explicat al Diari de Barcelona que la problemàtica dels diabètics durant la pandèmia ha sigut doble. “Per una banda, quan el pacient diabètic ha emmalaltit per Covid-19, el quadre que ha presentat ha sigut de major gravetat”. No obstant això, encara que el pacient no hagués emmalaltit per coronavirus, igualment s’ha vist greument perjudicat per la pandèmia. Les restriccions i els col·lapses sanitaris han provocat que els diabètics hagin sofert “un empitjorament en el seguiment de la seva malaltia respecte als mesos previs a la pandèmia, fet que ha generat que l’estat del pacient hagi empitjorat”.


Amor (RedGDPS): "Hem vist quadres que feia temps que no vèiem. Ens hem trobat amb lesions i amputacions per falta de reg vascular a les extremitats que en moments previs a l’esclat de la pandèmia”


Un seguiment més lax de la seva afecció pot desembocar en problemes macro-vasculars. Jaime Amor explica que durant la crisi de la Covid ha atès a un major nombre de complicacions més severes derivades de la diabetis. “Hem vist quadres que feia temps que no vèiem. Ens hem trobat amb lesions i amputacions per falta de reg vascular a les extremitats que en moments previs a l’esclat de la pandèmia”. Més enllà de tot això, Amor adverteix que hi ha complicacions menys superficials que encara s’han de detectar. “Últimament estem veient un augment de problemes de salut només apreciables a través d’analítiques”, les quals fins ara no s’havien pogut detectar per la manca de controls suficients dels pacients.

Grups de risc 

Més enllà de la diabetis, des de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau també han notat que un altre grup de persones que presentaven complicacions i ingressos més greus per Covid, així com major nombre de defuncions, eren els malalts de càncer. Domingo també remarca que també han notat un augment en el nombre d'embarassades entre la primera i la tercera onada.

Per la seva banda, Antonio Jesús Blanco explica que "totes les malalties que giren al voltant de l'excés de greix corporal, com l'obesitat, la hipertensió o els problemes amb el colesterol, també comporten un major risc pel pacient amb Covid". "Hem vist que les persones que presenten tot el conglomerat d'alteracions orgàniques que acompanyen a la diabetis són les que tenen molt de risc de patir una forma greu de Covid", conclou el metge del Clínic.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —