Kalush Orchestra, guanyadors d'Eurovisió 2022 a Torí (Itàlia)
Kalush Orchestra, guanyadors d'Eurovisió 2022 a Torí (Itàlia)
Publicat el 22 de juny 2022

La celebració del festival d’Eurovisió 2023 està portant cua en els darrers dies. El passat divendres la Unió Europea de Radiodifusió (UER) confirmava que el país guanyador de l’última edició, Ucraïna, no acolliria el certamen per “falta d’estabilitat i seguretat” davant la invasió russa. El Regne Unit va postular-se com a país amfitrió, però la Unió Europea, com ha avançat el diari britànic The Guardian, aposta fortament per Brussel·les, com a "mostra de solidaritat amb el govern ucraïnès”.

D'ençà que els ucraïnesos Kalush Orchestra van endur-se el micròfon de cristall a Torí el passat mes de maig, la UER no ha parat de buscar solucions per poder celebrar el festival. Amb la presència de tropes russes al territori ucraïnès i la falta de seguretat, l’organització va optar per buscar alternatives. El ministre de Cultura ucraïnès, Oleksandr Tkachenko, ha mostrat el seu desacord amb la UER.

En la mateixa línia hi ha la cantant ucraïnesa Jamala, que amb la seva cançó 1944 -sobre la deportació dels tàrtars de Crimea els anys 40 a mans de la Unió Soviètica de Stalin- va guanyar el festival el 2016. "Com a ucraïnesa és molt dolorós que ens treguin aquesta esperança sense donar-nos una oportunitat”, ha assegurat a l’Eurorainbow de Tenerife. “És molt difícil d’entendre, però no ens traieu l’esperança”, ha afegit.
 


L’alternativa per acollir el concurs era el segon classificat a Torí: el Regne Unit. Tot i postular-se per albergar-lo, el primer ministre britànic, Boris Johnson, creu que els ucraïnesos “poden organitzar Eurovisió i haurien de fer-ho”, confiant en que el conflicte bèl·lic “aleshores ja estarà bé”. Tot i això, fins a tretze ciutats britàniques, com Aberdeen, Belfast, Londres o Edimburg, han mostrat el seu interès en ser la seu eurovisiva l’any vinent.

Davant d’això i tenint en compte el Brexit britànic, la UE ha proposat Brussel·les com a “capital simbòlica europea” en mostra de solidaritat amb el govern ucraïnès. La capital belga només ha acollit el festival  un cop -el 1987, amb la victòria de Sandra Kim- i compta amb dos recintes potencialment adequats per un esdeveniment d’aquestes característiques: l’estadi Forest National i el Paleis 12.
 

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —