Jordi Martí, tinent d'alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat
Jordi Martí, tinent d'alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat
Per ACN
Publicat el 12 de novembre 2021

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i set universitats i centres d'educació artística superior han signat aquest divendres l'acord marc per fer realitat el Campus de les Arts de Can Ricart. El projecte té previst rehabilitar 6.800 metres quadrats a l'antic recinte fabril de Can Ricart, ubicat al Districte 22@ de Barcelona. Segons ha dit el coordinador del projecte, Carles Martí, el Campus de les Arts estarà orientat a enfortir el sistema d'educació artística en dues branques: la recerca, el desenvolupament i la innovació, d'una banda, i la formació del professorat, de l'altra. L'acord l'han signat la UB, la UA, la UOC, l'UdG, l'UPC, l'UPF i la UViC, el tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, entre altres.

El Campus de les Arts és una plataforma que agrupa, des de principis de 2019 i sota la coordinació de la Universitat de Barcelona (UB), diferents universitats i els dinou centres d'educació artística universitària o superior de Catalunya. Aquests centres sumen actualment uns 8.000 estudiants i ofereixen graus i postgraus en les disciplines de belles arts, disseny, música, teatre, dansa, cinema i conservació i restauració.

El campus pretén compartir nous recursos i desenvolupar noves activitats conjuntes entre les universitats i els centres per tal de fer front a alguns dels principals reptes que té plantejats el sistema d'ensenyament artístic superior a Catalunya. Entre d'altres, es proposa aconseguir un augment significatiu del tercer cicle i de la recerca artística, amb una perspectiva de transferència del coneixement, i la formació del professorat.

Recinte cedit a la Universitat de Barcelona

L'antic recinte fabril de Can Ricart, construït el 1853, es va destinar en el seu dia a la fabricació d'estampats i el 2008 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. El 2015, l'Ajuntament de Barcelona, propietari de totes les finques qualificades d'equipament del recinte, va cedir a la UB l'ús de la nau principal i alguns edificis annexos per 50 anys. De fet, el campus es troba a una distància molt curta d'equipaments com el Museu del Disseny, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), L'Auditori i l'ESMUC, cosa que possibilita al campus inserir-se fàcilment en l'ecosistema cultural de la ciutat.

El rector, Joan Guàrdia, ha celebrat la signatura d'aquest acord per part de les diferents institucions i administracions. "És una iniciativa que engloba i acull a tothom amb la voluntat de construir de forma conjunta", ha dit. Guàrdia ha assegurat que calia fer "un pas endavant" d'aquestes dimensions per tal de definir de forma rotunda un campus dedicat a l'àmbit artístic, i ha insistit en el fet que el campus és una peça "fonamental" per al sistema de recerca català. "Comencem a caminar, no en les idees, sinó en el desenvolupament d'un projecte", ha celebrat.

Un pressupost de 14 milions d'euros

Ara mateix, en l'avantprojecte que acompanya el 'Pla Especial integral per a la regulació de l'equipament Campus de les Arts a Can Ricart', aprovat definitivament per l'Ajuntament el 2019, s'inclouen les propostes d'intervenció arquitectònica i el detall del pressupost de les obres, entre 14 i 18 milions d'euros, segons el grau d'eficiència energètica que es vulgui aconseguir. Mentre que els costos de les obres de rehabilitació i adequació de Can Ricart són responsabilitat de la UB, les obres d'urbanització són responsabilitat del consistori, segons el conveni subscrit entre ambdues administracions.

A banda, hi ha el pressupost ordinari de funcionament a partir del curs 2026-2027, que s'haurà d'acordar amb la Generalitat. La UB ha posat en marxa tots els procediments per sol·licitar el finançament de les obres de rehabilitació en el marc dels fons europeus Next Generation.

El rector ha defensat la voluntat "ferotge" de la universitat per tirar endavant el projecte, i ha dit "alt i clar" que Barcelona i Catalunya han de ser un referent científic després de dotar-se amb aquest campus. Guàrdia ha assenyalat també que hi ha molta feina dels darrers anys i que s'hi ha deixat el talent per arribar on són.

Inici de l'activitat previst per al 2026

El coordinador del projecte, Carles Martí, ha afegit que, subjecte a la disponibilitat pressupostària, entre aquest any i el vinent tindran lloc els diferents acords institucionals i la finalització del disseny de continguts entre tots els actors, així com la determinació del finançament. També ha detallat que entre 2022 i 2025 hi haurà la licitació i execució dels projectes i de les obres de rehabilitació i d'urbanització, implementació i estructura jurídica, i que serà de cara al 2026 quan tindrà lloc la dotació del personal i l'inici de l'activitat a Can Ricart.

Per la seva banda, el tinent d'Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha destacat que avui acaba la iniciativa ciutadana de salvar Can Ricart perquè en el seu moment "gent de tota mena" va reivindicar salvar l'espai patrimonial. Ha defensat que aquest projecte serà una realitat perquè té tot el sentit, i perquè les arts no són espais estancs i necessiten dialogar entre elles en una zona de tensió urbana entre la tradició i el futur com la que ocuparà el campus. En la mateixa línia, la consellera ha celebrat poder formar part d'aquest projecte, del qual el conveni n'és un "punt de sortida".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —