Una investigadora al laboratori de l'hidrogen inaugurat per l'UPC al Campus Diagonal Besós
Una investigadora al laboratori de l'hidrogen inaugurat per l'UPC al Campus Diagonal Besós
Per ACN
Publicat el 11 de novembre 2023

Una trentena d'investigadors de nou branques de l'enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estudiaran com produir, comprimir, transportar i emmagatzemar hidrogen en un nou centre de recerca inaugurat divendres.

El Laboratori de l'Hidrogen, situat al Campus Diagonal-Besós, també estarà obert a indústries que necessitin fer proves relacionades amb hidrogen per "superar la travessia del desert" que hi ha entre desenvolupar una idea i la seva sortida al mercat. De fet, ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques.

Aquesta infraestructura científica "capdavantera" farà servir hidrogen i electricitat generada al mateix edifici, on s'ha instal·lat una planta pilot de producció.

El laboratori compta amb 12 estacions de prova i amb la cambra ambiental per provar sistemes a condicions extremes, d'entre 70 graus i 20 sota zero, amb una potència màxima de fins a 100 kW. Aquesta cambra pot servir, per exemple, per a calcular a quina temperatura es congela un motor amb pila de combustible per a vehicles elèctrics o híbrids i quants cicles de congelació pot aguantar.

I és que la investigació per a la indústria de l'automoció serà una de les principals en aquest centre on també es farà recerca per a generar combustible zero emissions per a aeronaus i es desenvoluparan sistemes intel·ligents per a cremar hidrogen per la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica. Alhora, també hi haurà recerca per substituir l'hidrogen "gris", és a dir, fabricat amb gas natural, en la producció d'amoníac i també com a fertilitzant. El laboratori ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques.

Reduir el consum d'aigua i el preu

El centre té la seva pròpia microxarxa per optimitzar el consum i la producció d'hidrogen i electricitat. Precisament, un dels reptes als quals s'enfronta aquest vector energètic és reduir el consum d'aigua que es necessita per produir-se —que actualment és d'entre nou i 15 litres per kilogram— i per reduir el cost per fabricar-lo que ara és de sis euros el quilo. L'objectiu dels investigadors és fer servir aigua generada o marina i no potable i rebaixar el preu de producció a uns dos euros el quilogram.

El complement ideal

La universitat ha reivindicat que l'hidrogen renovable és "el complement ideal a l'electricitat" per deixar de dependre dels combustibles fòssils. Especialment per la descarbonització de la indústria i del transport, que són els sectors que més emissions emeten a l'atmosfera a Catalunya, en particular a la demarcació de Barcelona que supera per sis les que s'emeten a Lleida.

Jordi Llorca, vicerector de recerca de la UPC, ha insistit que l'hidrogen es tracta "d'un vector energètic, no una font d'energia i per a produir-ho necessitem energies renovables". "L'hidrogen verd només té sentit si posem renovables, sinó no tindrem la capacitat de produir l'hidrogen que necessitem", ha dit, abans de reiterar que per avançar cap a la transició energètica són clau instal·lacions com aquesta planta pilot.

El projecte forma part del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2) creat fa dos anys per la universitat que ha obtingut 5,08 milions d’euros de finançament per a projectes directament relacionats amb l’hidrogen en l'última dècada.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —