La UPC inaugura el Laboratori de l'Hidrogen, una infraestructura científica "capdavantera a Europa" - Diari de Barcelona

recerca
La UPC inaugura el Laboratori de l'Hidrogen, una infraestructura científica "capdavantera a Europa"
El centre col·laborarà amb empreses per a fer proves de descarbonització i farà servir energia generada a l'edifici
Una trentena d'investigadors de nou branques de l'enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estudiaran com produir, comprimir, transportar i emmagatzemar hidrogen en un nou centre de recerca inaugurat divendres.
El Laboratori de l'Hidrogen, situat al Campus Diagonal-Besós, també estarà obert a indústries que necessitin fer proves relacionades amb hidrogen per "superar la travessia del desert" que hi ha entre desenvolupar una idea i la seva sortida al mercat. De fet, ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques.
Aquesta infraestructura científica "capdavantera" farà servir hidrogen i electricitat generada al mateix edifici, on s'ha instal·lat una planta pilot de producció.
\uD83E\uDDEA\u267B\uFE0FInaugurem el laboratori d\u2019hidrogen verd més important d\u2019Espanya i dels més capdavanters d\u2019Europa a @EEBE_UPC a Sant Adrià de Besòs.
— Filo Cañete Carrillo (@CaneteFilo) November 10, 2023
Amb aquests tipus d\u2019inversions en l\u2019àmbit de la transició energètica i el futur HUB 3 Xemeneies transformarà el territori Besòs. #SAB pic.twitter.com/Iw1TpqpB2s
El laboratori compta amb 12 estacions de prova i amb la cambra ambiental per provar sistemes a condicions extremes, d'entre 70 graus i 20 sota zero, amb una potència màxima de fins a 100 kW. Aquesta cambra pot servir, per exemple, per a calcular a quina temperatura es congela un motor amb pila de combustible per a vehicles elèctrics o híbrids i quants cicles de congelació pot aguantar.
I és que la investigació per a la indústria de l'automoció serà una de les principals en aquest centre on també es farà recerca per a generar combustible zero emissions per a aeronaus i es desenvoluparan sistemes intel·ligents per a cremar hidrogen per la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica. Alhora, també hi haurà recerca per substituir l'hidrogen "gris", és a dir, fabricat amb gas natural, en la producció d'amoníac i també com a fertilitzant. El laboratori ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques.
Reduir el consum d'aigua i el preu
El centre té la seva pròpia microxarxa per optimitzar el consum i la producció d'hidrogen i electricitat. Precisament, un dels reptes als quals s'enfronta aquest vector energètic és reduir el consum d'aigua que es necessita per produir-se —que actualment és d'entre nou i 15 litres per kilogram— i per reduir el cost per fabricar-lo que ara és de sis euros el quilo. L'objectiu dels investigadors és fer servir aigua generada o marina i no potable i rebaixar el preu de producció a uns dos euros el quilogram.
El complement ideal
La universitat ha reivindicat que l'hidrogen renovable és "el complement ideal a l'electricitat" per deixar de dependre dels combustibles fòssils. Especialment per la descarbonització de la indústria i del transport, que són els sectors que més emissions emeten a l'atmosfera a Catalunya, en particular a la demarcació de Barcelona que supera per sis les que s'emeten a Lleida.
Avui inaugurem el Laboratori de l\u2019Hidrogen i la planta pilot de producció d\u2019hidrogen verd, al Campus Diagonal-Besòs.
— Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) (@la_UPC) November 10, 2023
\u21AA\uFE0F Un 'living lab' per avançar en recerca i innovació, clau en la transició energètica cap a la descarbonització.#HidrogenUPC #Catalunya2030 #Agenda2030 pic.twitter.com/lZdeRaIr3t
Jordi Llorca, vicerector de recerca de la UPC, ha insistit que l'hidrogen es tracta "d'un vector energètic, no una font d'energia i per a produir-ho necessitem energies renovables". "L'hidrogen verd només té sentit si posem renovables, sinó no tindrem la capacitat de produir l'hidrogen que necessitem", ha dit, abans de reiterar que per avançar cap a la transició energètica són clau instal·lacions com aquesta planta pilot.
El projecte forma part del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2) creat fa dos anys per la universitat que ha obtingut 5,08 milions d’euros de finançament per a projectes directament relacionats amb l’hidrogen en l'última dècada.

