Hidrogen
Per EFE
Publicat el 09 de febrer 2023

 La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) instal·larà un laboratori i una planta pilot per investigar i innovar en tecnologies d'hidrogen verd per "millorar la seva actual eficiència" i "recolzar la indústria en la descarbonització". Durant una visita al Campus Diagonal-Besòs, on se situa el laboratori i la planta pilot, l'investigador del Centre Específic de Recerca de l'Hidrogen de la UPC (CER-H2), Jordi Llorca, ha explicat que estudiaran les aplicacions de l'hidrogen: "La combustió, el seu ús en la descarbonització i l'emmagatzematge d'energia".

"La tecnologia de l'hidrogen ja es pot utilitzar, tot i que encara falta treball per adaptar les possibilitats que ens ofereix a les necessitats energètiques d'avui dia. Sobretot per a la transició energètica, el repte actual en què l'hidrogen ens pot ajudar d'una manera molt efectiva a donar aquest canvi", ha afegit.

Segons els investigadors de la UPC, l'hidrogen és, a més, una tecnologia amb "gran potencial d'eficiència", ja que, mentre un cotxe de combustió utilitza un 25 % de l'energia que necessita, "en la teoria, les lleis de la física ens diuen que l'hidrogen podria arribar al 90 % d'eficiència".

Prova pilot

El laboratori comptarà amb 12 estacions de proves, per a equips de diferents grandàries fins als 10 quilowatts de potència, i una càmera climàtica, per "provar sistemes de fins a 100 quilowatts i veure el seu funcionament sota condicions ambientals", segons ha explicat un altre dels investigadors del centre, Attila Peter. Per la seva banda, la planta pilot, que se situarà en la part superior de l'edifici C del campus, comptarà amb 24 panells solars per produir hidrogen de "forma local, sostenible i modular".

L'ús de grans quantitats d'aigua és un dels problemes del desenvolupament d'aquesta energia, encara que segons Llorca, des de la universitat treballen en això a través de "cicles tancats" per reduir el consum d'aigua. "L'aigua, H₂O, té una fórmula molt similar a la de l'hidrogen, H2, per la qual cosa busquem fer cicles tancats de l'aigua. És a dir, produir hidrogen a partir de l'aigua i que quan s'usi, que l'únic subproducte d'aquest procés sigui de nou l'aigua", ha informat l'investigador.

Per la seva banda, el també investigador del CER-H2, Lluís Soler, ha recalcat "la necessitat d'ampliar els parcs de renovables" per poder implantar i fer efectiva aquesta tecnologia. El laboratori i la planta pilot, que estan en procés d'instal·lació, entraran en funcionament a partir de juny, cosa que servirà per agrupar els "diferents grups de recerca sobre hidrogen que reuneix la UPC, potenciar el desenvolupament d'aquesta tecnologia i, també, per a temes de docència". 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —