La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura
La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura
La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura
Publicat el 07 d’agost 2022

Malgrat les crides del conseller d'Educació per solucionar la tensió amb mestres i professors, no sembla que els sindicats educatius vegin a prop el final del conflicte. El Diari ha parlat amb la portaveu de la Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC), Iolanda Segura, sobre la situació, marcada per la convocatòria de dues jornades de vaga els pròxims 7 i 28 de setembre. La primera d'elles, coincidint amb l’inici del curs. 

Segura mostra la seva indignació pel fet que el conseller Cambray només proposi la reducció d’hora lectiva per l’educació primària, excloent la secundària. “Ha d’entendre que no podem signar un acord que deixa el professorat de secundària fora”, afirma. A més, el curs 2022-2023, com va anunciar Educació, començarà “sense aplicar mesures sanitàries”. Això comportarà la pèrdua dels més de 3.000 docents de reforç per la pandèmia als centres educatius, de la qual Segura afirma “no tenir cap compensació” al respecte. 

El sindicat critica el fet que el conseller Cambray tiri endavant propostes -com l’ordre de calendari- que “no han estat consensuades” amb ell, que suposen “una despesa pressupostària important” i que “només miren pel benefici d’una part del professorat i l’alumnat”. La portaveu va expressar el seu descontentament al conseller durant la mesa celebrada entre Cambray i els sindicats. Concretament, li va retreure haver tirat endavant totes les altres propostes sense el seu consentiment ni el de la comunitat educativa, “traient diners d’on han volgut”. 

USTEC refreda l'acostament i emplaça Cambray a la negociació

Segura denuncia també que la proposta de calendaritzar les demandes sindicals “és nostra” i que el conseller Cambray “no se la pot fer seva, perquè no ho és”. Posa d’exemple el retorn de les retallades, que el sindicat porta demanant des d’abans de la pandèmia. “Ja sabem que no se’ns poden tornar totes de cop i proposem una calendaritzarització negociada”, afirma. Des del sindicat estan disposats a pactar un retorn que beneficiï ambdues parts. 

La portaveu ha declarat al DdB que “el retorn de l’hora lectiva” a tots els centres sense distinció permetria arribar a un acord i evitar ambdues vagues. Afirma que ningú no vol perpetuar una situació de conflicte, però avisa que si Educació continua aplicant una política educativa on es prioritzen les “mesures aparador i populistes per quedar bé” i no donar resposta a les “necessitats reals” dels centres educatius, “ens trobaran dempeus i mostrant oposició”.

Respecte a la pandèmia a les aules, Segura ha afirmat que els docents s’han “sacrificat” estant a “primera línia” amb falta de recursos. A més, ha enaltit els docents i el personal d’atenció directe a l’alumnat perquè, sense ells, assegura, les escoles haurien hagut de tancar davant la crisi sanitària i les condicions adverses. 

Davant les declaracions del conseller Cambray, on demanava abandonar el “tot o res”, USTEC deixa clar que “mai hem demanat el tot, només el retorn de l’hora lectiva per primària i secundària pel curs que ve i calendaritzar la resta de retallades". Així, les relacions entre la conselleria d’Educació i els sindicats “no sembla tenir un acostament, tot i que ell (Cambray) vulgui fer veure que sí”, afirma Segura. 

A més, els sindicats només creuen possible un canvi de tarannà si el conseller negocia les propostes amb ells abans de fer-les públiques. “No pot ser que sempre ens assabentem de les novetats del sistema educatiu per la premsa”. Consideren que és “menystenir el sentit de la negociació”. Segura llença un ultimàtum al conseller: seguir en aquesta línia o canviar de cara a "tenir-nos en compte" per negociar i dialogar.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —