Investigador a la farmacèutica Hipra, a Amer. Imatge cedida per Hipra a l’ACN
Publicat el 02 de febrer 2022

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat el pas de la vacuna Hipra, amb seu a Amer (La Selva), a la tercera i última fase de l’assaig clínic. En aquesta, 3.000 adults majors de 16 anys rebran la vacuna com a dosi de reforç per veure'n els efectes. Un cop superada aquesta fase, serà possible demanar l’autorització a l’Agència Europea de Medicaments. 

La investigació per posar fi a la pandèmia de la Covid-19 no només està donant lloc a noves vacunes sinó també a altres tractaments per aturar els símptomes greus de la malaltia. A l’article publicat el dia 31 de gener per Scientific Reports, s’hi inclou una llista de fàrmacs que podrien reduir la mortalitat dels pacients amb més gravetat. Un dels autors és Óscar Fernández-Capetillo, cap del Grup d'Inestabilitat Genòmica del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO).

Tot i que la principal causa de mort per Covid és la insuficiència respiratòria, Fernández-Capetillo explica que, en moltes ocasions, la resposta excessiva del cos per defensar-se contra el virus, és a dir, la inflamació, pot provocar la mort. Aquesta resposta és coneguda com a “tempesta de citoquines”, unes proteïnes que activen el sistema immunitari. En excés, poden causar una inflamació exagerada dels pulmons i una pneumònia greu. 
 

Aquests fàrmacs, que poden frenar la “tempesta”, també es podrien utilitzar pel tractament d’altres patologies. El seu ús, així com el de qualsevol teràpia basada en antiinflamatoris, s’ha d’aplicar només en una fase avançada de la simptomatologia; si no, els fàrmacs podrien reduir l’eficàcia del sistema immunitari.

Hi ha altres avenços de la ciència que també estan permetent la frenada de la pandèmia, com és el cas del primer antiviral oral de Pfizer, Paxlovid, autoritzat per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) el dijous de la setmana passada. 

La millora de les dades epidemiològiques de la sisena onada han anat acompanyades de la fi de la majoria de les restriccions a Catalunya, que es van aixecar la mitjanit del dia 28 de gener. S’ha eliminat el certificat Covid, les restriccions d’aforament a bars i restaurants, i la limitació de les reunions a deu persones, entre d'altres. A més, l’oci nocturn podrà reobrir, finalment, l'11 de febrer.

Els nous tractaments, la millora de les dades i la caiguda de les restriccions fan pensar que el procés de “gripalització” no és tan lluny com semblava.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —