I la vacuna dels socorristes? - Diari de Barcelona

El col·lectiu de socorristes manifesta la seva indignació perquè no se'ls ha tingut en compte per a la vacunació de personal essencial i de primera línia, i en conseqüència, han quedat fora de la vacunació preferent. Ramsés Martí, socorrista aquàtic i especialista en seguretat aquàtica, sintetitza al Diari de Barcelona que "no han pensat en ells, sabent que estan fent front a l'atenció de persones, sanitària o de rescat, sense tenir equips de protecció individual que aïllin el socorrista de la víctima".
Manifesten que no hi ha equips de protecció individual adaptats al rescat aquàtic i, per tant, es troben amb que han de realitzar les intervencions a l'aigua, desprotegits, amb un tipus de víctimes que estosseguen i respiren de manera forçada i violenta: "el socorrista té contacte directe amb la persona, sense mascareta ni protecció ocular". En Ramsés, assegura que l'any passat ja van fer ressò d'aquest problema i es va intentar que el socorrista modifiqués la seva interacció directa, "tot allò que els havíem ensenyat", sense apropar-s'hi tant, intentant reduir els remolcs propers a la boca i al nas per controlar si respira, anar amb màscares de busseig...
Per què?
El col·lectiu reconeix que això succeeix per la temporalitat del servei, "ja que les platges sembla que desapareguin fins que arriba el bon temps per Setmana Santa", i per les edats, que són persones majoritàriament entre 18 i 35 anys". L'externalització del servei públic i l'heterogeneïtat del col·lectiu, "sense tenir una institució" que en representi i defensi els drets també "afecta la professionalitat del sector".
A més, la seva gestió està majoritàriament externalitzada perquè, "encara que la Llei de Costa marqui que els ajuntaments tenen la responsabilitat de garantir la seguretat de les platges, el 95% de les platges són concursos públics i ho tenen empreses privades. Però vacunar-los tampoc està en mans de les empreses privades ni dels ajuntaments!".
En Ramsés entén "la complexitat" de l'assumpte, però a la vegada reafirma que "això no pot ser un impediment, perquè serà un problema de salut pública". Els socorristes, a part de posar-se en risc a si mateixos, també poden ser un vector de contagi per a tot el sector i per a les seves famílies. "Això és una cosa que s'havia d'haver previst; igual que l'any passat, els socorristes tornaran a estar a la sorra i a primera línia des del primer dia", un altre cop, "sense els estris necessaris."

