-
Publicat el 07 de juliol 2022

TikTok és una de les xarxes socials més importants dels últims dos anys. I cada vegada hi ha més creadors de contingut en català. En Xavi o @apitxat, com se’l coneix a les xarxes, té 23 i anys i és creador de contingut en valencià. Acumula més de 84 mil seguidors a TikTok amb 2,5 milions de visualitzacions i més de 5.000 seguidors a Instagram i 6.000 a Twitter.

@apitxat Celo. #apitxat #humor #espanya #españa #valencià #castellano #català #galego #euskera #andalucia #islascanarias #celo #fixo #guagua #español #llengues basat en @ifluent ♬ sonido original - Apitxat

Al seu perfil s'hi poden trobar vídeos molt diferents però tots tenen a veure amb la cultura del país i amb la llengua: gastronomia, balls, paraules valencianes, entre d’altres. I sempre amb el seu toc d’humor. Un tipus humor amb molta repercussió i que alhora serveix també per parlar de la llengua a les xarxes socials. 

Com va començar la idea de fer un compte de TikTok sobretot d’humor en valencià?
Durant la pandèmia estava a casa avorrit i vaig començar a fer vídeos de doblatge en valencià, perquè era curiós que hi havia cançons de Disney que mai no havia trobat doblades al català i aleshores les vaig doblar. Després al setembre un amic em va recomanar que pugés el contingut a TikTok i així ho vaig fer. De fet, si vas baixant pel meu perfil, veus que els primers vídeos són de doblatges. A TikTok vaig veure que la gent ensenyava la seva cara i i que hi feia tot tipus de contingut, i vaig dir, per què no puc fer jo això? I així vaig començar, fent vídeos curts i d’humor en valencià. I això fins avui. 

L’objectiu en començar a fer vídeos de doblatge era fer-los per a tu mateix o per arribar a un cert públic? 
En un principi era per a mi, per diversió. Era fer una cosa que no havia fet, i a més em divertia. A mi el món del doblatge m’encanta, i m’ho passo molt bé fent-lo. La primera cançó que vaig doblar va ser la del geni d’Aladí.

@apitxat Aladdín en valencià! #fandub #dub #català #valencià #doblatgevalencià #doblatgecatalà #disney #aladdin #apitxat ♬ sonido original - Apitxat

Ara ja ha canviat una mica més el propòsit. Continua havent-hi la part de divertir la gent, però també hi ha una part de creixement personal, d’arribar a més gent. A vegades també fer arribar missatges a gent que potser està més desconnectada del món, i potser donar a conèixer coses de la llengua i que arribi a molta gent, això em sembla també molt important.

Fas contingut exclusivament en valencià, creus que a TikTok hi falta més contingut en la nostra llengua?
Cada vegada som més i amb continguts més variats. Sí que és veritat que seria genial que fóssim un grup més gran, però anem a poc a poc.

Creus que s’haurien de donar ajudes per potenciar la creació de contingut en català?
Hi ha ajudes que motiven, com quan et conviden a un festival o et fan una entrevista. Aquestes són les que t’animen i, per exemple, a mi personalment, m’ajuden a continuar creixent i a adonar-me que tinc un propòsit i que el que estic fent serveix d’alguna cosa. 

I ajudes de caràcter més econòmic per part dels governs per promoure la llengua a les xarxes?
Bé, si ho faig per divertir-me i a sobre cobro, doncs millor per a mi. Però penso que sí, que això també ajudaria. Penso que si els creadors tenim més ajudes, com un major pressupost, podem fer més contingut. Perquè, al cap i a la fi, si tinc més ajudes puc arribar a crear més coses, arribar més lluny. O fins i tot arribant a fer sèries, pel·lícules i curtmetratges. 


Si els creadors tenim més ajudes, com un major pressupost, podem fer més contingutTens diferents seccions a TikTok, mapes, llengua o menjar, entre d’altres. D’on t’arriba aquesta inspiració?
Vaig una mica al dia a dia. Tinc al mòbil l'aplicació de notes i hi vaig apuntant les idees quan em vénen. També, per exemple, m’ajuda molt Twitter, i altres xarxes socials. O quan veig algun vídeo o alguna notícia d’actualitat, i també el mateix TikTok. Mires el que fan altres creadors de contingut, o el que està de moda, o el que és viral, etc. 

@apitxat #greenscreen Eurovisión en España #eurovision #eurovision2022 #spain #españa #tiktokespaña #apitxat #humor #eurovisionespaña #comedia #murcia #andalucia #comunitatvalenciana #madrid #catalunya ♬ sonido original - Apitxat

Un dels teus darrers tiktoks parla sobre l’ús de la llengua. Has rebut missatges durant aquests anys de haters dient que català i valencià són llengües diferents? O dient que el català ve del valencià?
Això cada dia! [riu] Hi ha molts comentaris així i se senten moltes barbaritats. La gent pot anar a qualsevol vídeo meu en el que tracte aquests temes, vas baixant, llegeixes comentaris i rius una estona. Són allà, i la gent debat, alguns responen, alguns insulten i alguns es caguen en la mare de l’altre. 

Tenen una part educativa, els vídeos que fas sobre la llengua...
Hi ha una part educativa, de conscienciar i de fer arribar el missatge que no passa res si jo arribo a una botiga, parlo en català i l’altra persona respon en castellà, que són coses de la comunicació i és meravellós. I que jo no tinc per què canviar al castellà si estic parlant català. 


Hi ha una part educativa, de conscienciar i de fer arribar aquest missatges a la gent


T’has trobat molts comentaris de gent dient que facis el contingut en castellà?
Sí, però són anecdòtics. A voltes la gent ho comenta però més com una anècdota. Però és clar, el meu contingut en castellà no tindria sentit, no seria el mateix. A més, tinc molts seguidors fent només contingut en valencià, això ja és com una victòria, com dient, “mira, sí que estic arribant a gent fent només contingut en català”. I quan algú diu 'dilo en castellano que no te entiendo', jo penso: com volen que faci un vídeo en castellà parlant de coses de València meves? No seria jo mateix. 

Ara mateix pots guanyar-te la vida amb Tiktok o ho compagines amb una altra feina o estudis? 
Sóc a cinquè de Medicina, acabant el curs. I, res, jo no puc viure ara mateix del que faig a Tiktok en valencià. Però per exemple hi ha gent que fa contingut en castellà, com el meu millor amic, i sí que està vivint d’això. No sé si podria canviar en el futur aquesta situació, això dependria, ja ho veurem. Tanmateix, sí que és veritat que a poc a poc vaig rebent cada cop més ajudes i propostes i vaig guanyant algun diner, però no per viure. 


A poc a poc vaig rebent cada cop més ajudes i propostes i vaig guanyant alguna cosa de diners, però no per viure


I et planteges continuar portant el compte de Tiktok en el futur? Com a hobby divertit o com una cosa professional del tot?
De moment TikTok no m’ocupa gaire temps, per tant, no és incompatible treballar amb fer els vídeos. I això és una cosa que té només TikTok perquè abans quan es feien aquest tipus de vídeos a YouTube, als anys 2015 o així, requerien molt més esforç. Ara són vídeos molt més ràpids i dinàmics, i és molt més compatible amb la teva vida, treballant o estudiant. I això està molt bé perquè qualsevol persona pot fer tiktoks. 

Tens alguna idea de tema nou que faràs pròximament i que puguis avançar?
Sí, la veritat és que sí. Volia posar vídeos que tinguessin a veure amb la medicina, explicada de forma més divertida i dinàmica perquè la gent puga, no només aprendre, sinó també riure. Està bé, perquè tenint una certa autoritat dins la medicina, ara que només em queda un any, podria mesclar-ho amb fer tiktoks i la creativitat.

@apitxat Com saber si t’està donant un infart. #salut #medicina #metge #infart #valencià #apitxat #humor #hospital #salud #cor #català #mallorquí #valentokers #estikokat #valenciano #catalán ♬ Howl's Moving Castle - Merry-Go-Round of Life - Vitamin String Quartet
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —