Tor
Per Redacció
Publicat el 05 d’agost 2024

Nou pas dels propietaris de Tor per frenar l'impacte turístic derivat de la sèrie homònima documental de 3Cat. Si al juny el Diari de Barcelona avançava que la junta de propietaris havia decidit restringir l'accés rodat amb vigilància privada i serveis de taxi, aquest mitjà ha pogut saber que els propietaris han iniciat un nou front: el de les empreses turístiques que ofereixen travesses (a peu, en bicicleta o en 4x4), des d'Andorra per anar a Tor des del Coll de Cabús, punt fronterer entre els Pirineus i l'estat espanyol. Travesses que tornen després al Principat o bé continuen fins a Alins (Pallars Sobirà).


Així, i segons han explicat al DdB fonts properes als propietaris, aquest dilluns la junta ha començat a enviar un correu electrònic a una quinzena d'empreses en què se'ls recorda que Tor "és una finca privada" i que per realitzar-hi qualsevol activitat, "cal demanar prèviament permís a la propietat i rebre la corresponent autorització". El correu també requereix a les empreses que, mentre no disposin d'aquest permís ni de l'autorització expressa per poder-hi operar, "s'abstinguin de portar a la pràctica qualsevol activitat, de la mena que sigui, dins dels límits de la nostra propietat". I les amenacen amb accions legals "en cas de fer cas omís del present requeriment, o bé a l'incompliment total o parcial del mateix".

Però no sols les avisen que han de demanar permís, també els demanen que retirin immediatament "tota mena d'anunci publicitari, en tots els mitjans de comunicació, siguin en paper o en format digital, que facin referència a l'esmentada propietat privada".


 

"Ja veurem quines condicions fixem per donar el permís, però no seran de tipus econòmic, almenys aquest any", expliquen les fonts consultades pel Diari. Una possibilitat seria que les empreses autoritzades —que cobren als clients per aquestes excursions— hagin de fer donatius a entitats pallareses sense ànim de lucre. Sobre les empreses que ofereixen travesses, les mateixes fonts afirmen: "De les que tenim constància, totes operen des d'Andorra".

A l'espera de l'informe jurídic

En paral·lel, els propietariss són a l'espera de l'informe jurídic que els ha de permetre concretar de quina manera regulen l'accés al poble, ja que els camins per arribar-hi tant des d'Alins com des d'Andorra són privats. Els ritmes de l'estiu han alentit per ara una decisió que es volia executar amb urgència. Tot plegat per reduir el volum de trànsit rodat que, segons els propietaris, malmet els camins particulars que recorren el domini de la muntanya i pertorba la tranquil·litat de l'entorn.

En el cas de la darrera acció iniciada avui, es vol que el lucre d'aquestes empreses mitjançant una finca privada com a mínim també repercuteixi al Pallars.

Adéu a les bordes dels "hippies"

D'altra banda, al poble hi ha novetats: els hereus de Josep Montané (casa Sansa) han enderrocat les bordes que hi havia a la Vall de Pleià, on durant anys hi van viure diverses persones acollides pel difunt Montaé. A la sèrie se'ls anomena "hippies", per bé que la majoria eren persones que, sense tenir massa relació amb aquest moviments, senzillament volien viure en contacte amb la natura i allunyades de la societat. Permetien a Montané justificar que tenia "foc obert" a Tor tot l'any, li cuidaven les propietats, les vigilaven i també permetien controlar i cobrar peatge als contrabandistes que transitaven per la carrertera colindant.


 

L'enderroc s'ha fet perquè, com les construccions amenaçaven ruïna, els hereus tenien por que algun curiós patís algun accident i els demanés compensació en concepte de responsabilitat civil.
 

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —