-
Per Anna Colomer i Paula Rovira
Publicat el 23 de novembre 2022

L'acte celebrat a la Universitat Blanquerna aquest dimarts amb motiu del Dia internacional contra la violència masclista ha posat contra les cordes els arguments patriarcals que defensen la inferioritat de la dona. Les ponents han parlat des de la construcció del gènere, fins a la desmitificació de les diferències biològiques de sexe, fent èmfasi en l'estructura de violència contra les dones que ha estat instaurada a la societat al llarg del temps. L'acte ha estat impulsat pel #MeTooUniversitari, una proposta que visibilitza aquest tipus de violència en l'àmbit universitari, tant d'estudiants com de professores i altres treballadores.

La primera taula rodona, titulada "Aportacions científiques i criticofeministes en la lluita contra la violència masclista" ha estat moderada per Berta Aznar amb la col·laboració de les científiques, investigadores i analistes feministes Inma Pastor, Mara Dierssen, Silvia Carrasco i Pilar Aguilar. La ponència ha permès comprendre l'origen de les desigualtats entre homes i dones i cercar vies per erradicar aquestes violències de l'àmbit universitari i de la societat en general.

Mara Dierssen, doctora en Medicina i Cirurgia, ha exposat la problemàtica entre homes i dones i ha proposat una qüestió: tenim les mateixes capacitats? Segons la doctora, la història de la ciència ha justificat al llarg del temps la inferioritat de la dona amb les diferències biològiques. "Això té una conseqüència en com veiem l'altre, com actuem i decidim". Si més no, Dierssen no ho acaba de veure i explica que totes aquestes afirmacions són fonamentades en fal·làcies.

El seu discurs ha girat entorn de la superposició i la manera de tractar la informació. Sí que és cert que entre homes i dones existeix una petita diferència, com l'alçada, assenyala la doctora, però també és veritat que hi ha molts homes baixets i dones altes, fet que crea una gran superposició en les dades. El problema, segons Dierssen, és que la nostra societat és dicotòmica i només indica la petita diferència. Així és com es creen els mites envers la inferioritat de la dona.

 

Dierssen, doctora en Medicina i Cirurgia: "La història de la ciència ha justificat al llarg del temps la inferioritat de la dona amb les diferències biològiques"

 

L'aportació de Silvia Carrasco ha començat amb una experiència personal: "Jo he patit violència en l'àmbit universitari com a vicerectora". Si més no, ha afirmat que avui dia delata aquells agressors dins de l'àmbit universitari. La doctora ha centrat la seva ponència en els vincles entre l'antropologia i el feminisme, sobre els quals ha afirmat que, sense les evidències empíriques aportades per la investigació de les antropòlogues, la teoria feminista no tindria base.

També ha lligat amb la construcció del gènere, que s'arrela a la cultura, fent èmfasi que en cada societat es forma un patriarcat diferent segons les seves necessitats. A més, ha lligat la seva ponència amb l'actualitat, en concret amb el mundial de futbol que s'està celebrant a Qatar: "Em sembla un insult per a mitja població haver sobreposat el joc de pilota als drets de la dona".

 

Dierssen, doctora en Medicina i Cirurgia: "La nostra societat és dicotòmica i només indica la petita diferència"

 

Finalment, la doctora Pilar Aguilar ha centrat la seva intervenció en les discriminacions existents en el relat audiovisual, i com ens afecten a la nostra vida quotidiana. "El relat audiovisual construeix una mirada. Les dones estan invisibilitzades en el món del cinema i la televisió. Hi ha moltes menys dones protagonistes que homes".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —