El líder conservador Mitsotakis votant a les passades eleccions
Per EFE i Redacció
Publicat el 26 de juny 2023

Grècia celebra aquest diumenge les seves segones eleccions generals en tan sols un mes. Aquesta cridada a les urnes es troba marcada pel tema de la migració. La tragèdia de la setmana passada en la Mar Jònica, quan un abarrotat pesquer va naufragar i va deixar centenars de migrants morts, ha provocat tensió entre els dos principals candidats, el conservador Kyriakos Mitsotakis i el progressista Alexis Tsipras.

Tsipras, líder de l'oposició, ha expressat dubtes sobre la versió dels fets de la Guàrdia Costanera respecte al naufragi. Ha criticat, també, que la política migratòria de Mitsotakis no considera el rescat de vides humanes una "prioritat absoluta".

Alguns testimonis indiquen que el vaixell es va enfonsar després que la Guàrdia Costanera tractés de remolcar-ho. Les autoritats, per la seva part, ho han negat categòricament.


Rescat d'una de les persones que va sobreviure a la tragèdia

Per contra, Mitsotakis, que busca la reelecció després d'haver estat quatre anys al capdavant del país, considera "molt injust" que Tsipras assumeixi que els guardacostes "no hagin fet el seu treball". A més, el líder conservador ha assenyalat que la del seu govern és una política migratòria "estrica, però, justa".

 Segons Alexis Rutzunis, director de recerca de Kapa Research, empresa especialitzada en la recerca de tendències socials i polítiques, la tragèdia no tindrà un impacte significatiu en els suports que reuneixen els principals partits. A partir de 2010 i amb l'esclat de la crisi financera, la societat grega "es va fer molt més conservadora" respecte al tema de la migració, ha assenyalat l'expert.

Segons les últimes enquestes, la Nova Democràcia (ND) de Mitsotakis, que ha centrat la seva campanya en la recuperació de l'economia, rebria el 41% dels vots, amb els quals treu més de 20 punts d'avantatge a Syriza, que obtindria el 20%. 

Els percentatges són gairebé idèntics als de les legislatives del 21 de maig, on no es va aconseguir formar govern. Així mateix, es creu que, en aquesta ocasió, al líder conservador necessitaria un 39% dels vots per tenir majoria absoluta.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —