Tanca a l'entrada de Tor des de la pista forestal que connecta amb Andorra
Tanca a l'entrada de Tor des de la pista forestal que connecta amb Andorra
Tanca a l'entrada de Tor des de la pista forestal que connecta amb Andorra
Per Redacció
Publicat el 02 de juny 2024

El trànsit rodat per accedir al poble de Tor (Pallars Sobirà) té els dies comptats. Els veïns del poble que figuren com a copropietaris de la muntanya han decidit aquest dissabte en una reunió d'urgència que, "tan aviat com sigui possible", hi restringiran l'accés. Així, ja no s'hi podrà accedir lliurement en cotxe ni des del municipi pallarès d'Alins ni des d'Andorra -a través del Coll de Cabús.

Fonts coneixedores de la reunió han explicat al Diari de Barcelona que la mesura s'ha pres per intentar combatre l'allau de visitants que, "moguts pel morbo", visiten Tor arran de l'èxit de la sèrie documental homònima de 3Cat, que narra la història recent del poble. Aquesta està marcada pels enfrontaments veïnals per la propietat de la muntanya, rica en recursos i pas privilegiat per a contrabandistes; enfrontaments que en pocs anys van deixar tres morts, una d'elles sense resoldre.

Tot i que la història es va fer coneguda fa 27 anys i que a dia d'avui la gestió basada en una societat de propietaris ha apagat el foc dels litigis, la producció de Carles Porta ha reviscolat l'interès per veure in situ les tretze cases d'aquest indret de la Vall Ferrera.

Seguretat privada i servei de taxi

En la reunió s'ha decidit per unanimitat que, els mesos d'estiu a partir del juny, es regularà l'accés a Tor. La idea és contractar vigilància privada per evitar que particulars que no tenen relació amb el poble hi puguin accedir sense permís amb vehicle propi. Es vol un vigilant allà on acaba la pista asfaltada que ve d'Alins -i on comença el camí privat que dóna accés a Tor-; i un altre al Coll de Cabús, punt fronterer amb Andorra que manca tant de vigilància policial espanyola com d'andorrana. Ja la setmana vinent els veïns voldrien començar a explorar com establir aquesta logística.

Regular l'accés no voldrà dir impedir l'arribada de visitants. Ara bé, els qui vulguin anar a Tor hauran de tenir una reserva al restaurant de Casa Sisqueta o als hotels que ofereixen allotjament a Alins. Es vol que el trasllat d'aquests clients es faci, idealment, de forma regulada amb un servei de taxi des d'Alins. També es preveu parlar amb el comú de La Massana —la parròquia andorrana limítrofa amb la muntanya de Tor— per explorar la possibilitat d'establir un servei similar des del Principat a través de Cabús.

A un quilometre i mig de Tor i vora el Coll de Cabús aquests panells informen que es circula per un camí privat

Aquest darrer punt, el Coll de Cabús, té la particularitat que és una frontera natural entre la Unió Europea (l'estat espanyol) i el Principat, però que no és reconegut com un punt fronterer habilitat legalment: no hi ha un punt policial que vigili el trànsit de persones, ni duana que controli el pas de mercaderies. D'aquí l'atractiu per als qui practicaven el contraban a banda i banda temps enrere.

Reunió "moguda"

A la reunió, que ha durat més de quatre hores, hi han participat més de la meitat de la trentena de persones que figuren com a copropietàries de la muntanya de Tor. S'havia de fer en un hotel de Llavorsí, però la trobada es va filtrar ahir als mitjans de comunicació. Ennutjats per la indiscreció, i alertats per la presència de periodistes en el mateix hotel, a última hora s'ha decidit canviar l'emplaçament de la reunió per fugir de "la pressió mediàtica".

No hi era, per cert, Pablo Moreno, hereu de casa Palanca, històricament enemistada amb l'altra gran casa del poble, casa Sansa (a la qual pertanyia Josep Montané, assassinat en un cas que va fer famós el poble i que encara no s'ha resolt).

Les fonts consultades confien que la mesura farà molt menys atractiu un tipus de visita que darrerament ha encès els ànims dels veïns, atabalats pel gran nombre de vehicles motoritzats que arriben al poble. Aquest divendres al migdia per exemple, i sense que hi hagués el restaurant de Casa Sisqueta obert, s'hi comptaven no menys de vint motos i prop d'una desena de vehicles (la majoria amb matrícules d'altres països de la UE) que recorrien la ruta entre Tor i Andorra en un o altre sentit.


De fet, els veïns es queixen que aquest trànsit rodat —a vegades fins i tot en forma de curses de quads— malmet els camins particulars que recorren el domini de la muntanya. I pertorba la tranquilitat de l'entorn. Hi ha qui parla fins i tot de "caça furtiva".

Així doncs, accés restringit a Tor per als qui no en siguin veïns. Els copropietaris de la muntanya hi continuaran tenint via lliure, i qui sap si també en tindran els qui durant anys n'havien estat transitants habituals. Tot plegat per assegurar que, amb el mínim trasbals possible, el poble torni a la rutina de què gaudia fora dels focus.



 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —