La violència gihadista obliga unes 275.000 persones a abandonar Burkina Faso
Per EFE
Publicat el 14 de setembre 2021

El Consell Noruec de Refugiats (NRC) va advertir ahir que unes 275.000 persones s'han vist forçades a abandonar les seves llars des de l'abril passat per l'augment de la violència gihadista a Burkina Faso. L'increment dels atacs en aquest país d'Àfrica occidental ha obligat a "una mitjana de 13.000 persones a la setmana" a fugir de les seves cases en els últims cinc mesos, ha assenyalat l'ONG en un comunicat.

Manca de fons
"Malgrat el creixent conflicte, l'operació humanitària per a ajudar a les persones necessitades s'està quedant ressagada", va afirmar el director del Consell Noruec per als Refugiats a Burkina Faso, Manenji Mangundu. "Una escassetat crítica de fons d'ajuda, combinada amb la falta de capacitat de les autoritats locals, està impedint que les agències d'ajuda com la nostra responguin a temps", va subratllar Mangundu.

El fet de no abordar les necessitats humanitàries urgents obliga famílies vulnerables a prendre una decisió complicada que oscil·la entre alimentar als seus fills i garantir la seva pròpia seguretat.

"La fam et fa cridar demanant ajuda, però ningú ve. La gent sent que ja no forma part de Burkina Faso. Sentim que no som dignes d'ajuda", va dir a l'ONG Bandé, una mare que acaba d'escapar de Mansila, en la del nord regió de Sahel. "Si l'opció és morir en el camí o morir de fam a Mansila, millor  morir tractant de fugir", va agregar Bandé.

Burkina Faso sacsejada pels atacs gihadistes
Prop de 500 persones han mort en atemptats gihadistes perpetrats al país entre maig i agost d'enguany, segons l'ONG. D'aquests atacs, el pitjor va ser el registrat al juny passat en la localitat de Solhan, a la regió de Sahel, on van morir almenys 160 civils.

La regió més colpejada per la inseguretat a Burkina Faso és la del Sahel, situada en el nord i que comparteix frontera amb Mali i Níger, encara que també s'ha expandit a províncies limítrofes, com la regió Centre-Nord, i a l'est del país des de l'estiu de 2018.

Els actes terroristes s'atribueixen al grup local burkinès Ansarul Islam, a la coalició gihadista del Sahel Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans (GSIM) i a l'Estat Islàmic en el Gran Sàhara (EIGS). Aquests també ataquen als països veïns amb els quals Burkina Faso comparteix frontera, Mali i Níger.

Segons el Consell Nacional d'Emergències i Rehabilitació (CONASUR) del Govern burkinès, més d'un milió de persones està fora de les seves llars -un de cada vint habitants- en la qual es considera la crisi de desplaçats que més ràpid creix del món.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —