Vuit comerços de Lleida aprenen català amb el Consorci per a la Normalització Lingüística
Vuit comerços de Lleida aprenen català amb el Consorci per a la Normalització Lingüística
Per ACN
Publicat el 06 de febrer 2022

“Volia aprendre català perquè hi ha clients que el parlen i m'agradaria poder interaccionar una mica més amb ells”, afirma Dennis Pico. Aquest veneçolà de 36 anys en fa sis que va arribar a Catalunya i, actualment, viu a Lleida on treballa en un bar de cambrer. L’establiment és un dels vuit de la capital del Segrià que han participat o participen al projecte Comerços aprenents del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Aquesta iniciativa té com a objectiu incentivar l'ús de la llengua catalana entre persones amb poc coneixement de català que treballen al comerç. A Lleida, el projecte es va iniciar el juny passat al barri de Noguerola i la voluntat és estendre’l enguany també a altres zones de la ciutat.

La iniciativa Comerços aprenents és una proposta del CPNL que facilita que els establiments comercials puguin fer una atenció bàsica en català a la clientela. Des que el juny passat es va iniciar el projecte pilot al barri de Noguerola de Lleida, hi han participat vuit establiments. Sis ja han acabat la formació i s’està fent en altres dos. A la capital del Segrià, la iniciativa compta amb la col·laboració de la regidoria de Consum, Comerç i Mercats de la Paeria i, a la zona de Noguerola, amb les associacions de veïns i comerciants del barri.

Comerços aprenents s’organitza en 10 sessions, d'uns 15 minuts de durada cadascuna, en què un tècnic de normalització lingüística del CPNL es desplaça fins a l'establiment per ensenyar al comerciant o treballador el lèxic propi de cada comerç i les estructures lingüístiques bàsiques en català (salutacions, comiats, el nom dels productes, numerals per indicar els preus, els dies de la setmana, entre altres). Les sessions també inclouen aspectes de sensibilització lingüística, perquè l'aprenent conegui quins avantatges comporta atendre els clients en català.

“Parlem coses dirigides a l'atenció dels clients”

“Un dia va venir la Conxita, que és professora de català del CPNL, i em va proposar participar al programa Comerços Aprenents i vaig acceptar perquè és una manera de practicar", explica Dennis Pico, que treballa de cambrer a l'Appelwoi, un bar mexicà de Lleida regentat pel seu cunyat, originari del país centreamericà. "La Conxita ve al meu lloc de treball i amb ella parlem coses dirigides a l'atenció dels clients com ara com demanar alguna beguda o com entregar el canvi per interactuar amb el client i em va corregint cada error que vaig fent", detalla.

Conxita Rodrigo és la tècnica de normalització lingüista (TNL) del CPNL que visita Pico al bar on treballa per ensenyar-li català. "El que fem és desplaçar-nos fins a l'establiment quan l'aprenent està treballant i ens adaptem a l'horari en què tingui menys feina, i si ha d'atendre algun client aturem la sessió perquè ho pugui fer i després la reprenem", indica Rodrigo. Des del CPNL faciliten als aprenents material amb vocabulari específic de l'establiment, en aquest cas de bars i restaurants, però també en tenen d'adaptat a botigues d'alimentació o de telefonia mòbil, entre altres. "A cada sessió anem ampliant el vocabulari, estructures i fraseologia sobre el tema i també anem fent repàs", detalla la tècnica.

Dennis Pico valora positivament l'experiència però reconeix que li agradaria que les sessions poguessin durar més "perquè en quinze minuts no dona temps a practicar moles coses". Arran de participar a Comerços aprenents, aquest veneçolà resident a Lleida també ha decidit inscriure's al curs del nivell Elemental 1 que ofereix el CPNL per avançar encara més en l'aprenentatge del català. 

"Voldríem que més comerços s'hi afegissin"

"La veritat és que rebem uns inputs molt positius i això en encoratja a continuar la nostra tasca i voldríem que més comerços s'hi afegissin i que també s'hi pugui sumar en un futur pròxim algun altre barri de Lleida", assenyala la tècnica del CPNL. Conxita Rodrigo indica que els aprenents participen al programa de manera voluntària. "No han de pagar res, tampoc el material, i nosaltres els facilitem tot allò que necessitin", remarca. A més, des del Consorci també ofereixen als establiments la possibilitat de posar en català els cartells que tenen al local on informen d'aspectes com ara, l'horari, les ofertes o el menú.

Prop d'un centenar d'establiments de 23 municipis

Comerços aprenents es va crear el 2019 en el marc dels diferents programes que desenvolupen el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Secretaria de Política Lingüística per fomentar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit socioeconòmic. En concret, és el resultat de l'anàlisi dels estudis Ofercat. A més de Lleida, el projecte s'està desenvolupant en altres 22 poblacions catalanes, amb 40 comerços que ja han començat el projecte, mentre que una cinquantena més d'establiments ho faran pròximament.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —