La Wikipedia s’enfronta al govern xinès
Per Judit Vallès i Helena Puigdevall
Publicat el 12 de novembre 2021

Un grup d’usuaris favorables al govern de Pequín, editors de Wikipedia, va denunciar fa unes setmanes a les autoritats xineses la identitat d’un grup d’editors proindependentistes de Hong Kong.

La Wikipedia és un projecte sense ànim de lucre que funciona amb usuaris voluntaris i anònims de totes les comunitats del món. La infraestructura que sustenta aquest projecte és la WMF (WikiMedia Foundation), una fundació –també sense ànim de lucre– amb seu a Estats Units. Aquesta organització és la que es dedica a intervenir en els conflictes que poden derivar de l’ús de la plataforma, com és l’exemple d’aquest cas d’assetjament.

Davant d’aquest cas, la WMF va actuar amb els mecanismes que té a l’abast: va treure els poders d’administradors als denunciants. En aquest context, la WMF va emetre un comunicat, fet des d’Estats Units i en anglès (i traduït al xinès), on denunciava l’assetjament comès. A més d’això, al comunicat també s’insinuava que el Govern xinès volia controlar la Wikipedia, deixant entreveure certa oposició de la WMF a l’executiu de Pequín. La Fundació animava explícitament als independentistes a contribuir amb les seves aportacions, exposant que no volien “desanimar i destrossar els esforços dels usuaris de bona fe a la Xina que han treballat de valent per lluitar pel coneixement lliure i obert”.

Segons explica al Diari de Barcelona Francesc Fort, editor de Wikipedia i coneixedor del cas, l’acusació contra les autoritats xineses “és molt greu i, sigui certa o no, no es pot demostrar ni provar”. En aquest cas, la WMF s’ha posicionat en certa manera al costat del moviment independentista de Hong Kong. “Se’ls ha acusat d’haver trencat la neutralitat del conflicte”. Un altre error del comunicat, segons Fort, que parla i entén xinès, és que la traducció a aquesta llengua era “penosa, incomprensible i feta a correcuita”.

Davant de la dificultat de comprendre el comunicat, la premsa xinesa va començar a demanar explicacions a Wikimedia Taiwan, que és l’entitat que coordinen els editors de la  ciutat, i que actua com el punt intermedi entre la comunitat editora i la fundació. Les persones que treballen a Wikimedia Taiwan, explica Fort, “no tenen per què respondre a això”, ja que “és un tema que realment no els toca”. El que ha fet la WMF és “en certa manera, posar la responsabilitat sobre afiliats quan no sabien com respondre”.

El fet que la Wikipedia a la Xina estigui bloquejada no impedeix que es generin aquest tipus de conflictes amb la versió en xinès fora del continent. Fent una comparativa entre la versió anglesa i xinesa, moltes pàgines estan sanejades de la controvèrsia política.

Complement: Bloqueig de Wikipedia a la Xina Continental

A finals del segle XX, el govern xinès va crear el National Public Security Work Information Project (o Golden Shield Project), que permetia al Partit Comunista Xinès tenir tota la informació dels registres i activitats dels ciutadans. Juntament, va néixer la Great Firewall, un conjunt de mesures que prohibien i censuraven Internet. Actualment, la majoria de xarxes i pàgines estan sotmeses a un sistema anomenat “block and clone”, és a dir, es prohibeixen les xarxes que venen de fora i se’n creen altres de similars que puguin ser controlades pel govern i vigilades de prop.

Per exemple, l’equivalent del Whatsapp a la Xina és el Wechat (Weixin), el de Twitter, Weibo i el de Google, Baidu. L’accés de Wikipedia també ha anat variant al llarg dels anys. Des del 2004 la plataforma ha patit bloquejos constants que han acabat derivant amb el tancament definitiu de la pàgina xinesa l’any 2015. Finalment, el 2019 es va bloquejar l'accés a la Wikipedia en tots els idiomes a la Xina continental.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —