víctimes
Per Redacció
Publicat el 03 de maig 2021

A Veneçuela, el #MeToo torna el 2021. Una nova onada de denúncies ha creat el moviment #YoSiTeCreoVzla i #YoTeCreoVzla, on les veus supervivents de diferents delictes sexuals se segueixen multiplicant a les xarxes socials. La majoria de víctimes acusen músics, artistes i escriptors. Les autoritats han obert diferents investigacions, però moltes de les víctimes  coincideixen a dir que ja havien realitzat denúncies anteriors, a les quals no se'ls havia donat importància.

Els inicis

La força d'aquesta onada va començar el 20 d'abril de 2021 a partir de la creació del compte d'Instagram @AlejandroSojoEstupro, on es recollien les denúncies d'abús sexual a menors presumptament realitzades pel músic Alejandro Sojo, el cantant de la banda de rock Los Colores, que ja havia sigut denunciat prèviament al 2018. 

Arran d'aquesta acció, es van afegir al moviment una multitud de supervivents que denunciaven situacions similars que afectaven el gremi artístic veneçolà. Van sortir testimonis contra integrants d'altres bandes, entre elles: OkillsLe Cinemá i Tomates Fritos, i posteriorment, de seguida es van ampliar en tot l'àmbit cultural, involucrant escriptors, periodistes, professors, artistes visuals i d'altres.


Segons ha informat el fiscal general Tarek Saab, la fiscalia veneçolana ha començat una investigació sobre les denúncies d'abús i violència sexual de les diverses usuàries contra els músics Alejandro Sojo, Murachi Palomo o Tony Maestracci, entre d'altes, i els directors teatrals Juan Carlos Ogando, de Skena Teatro i José Pepe Arceo, d'Ant Producciones. També al comediant i locutor José Rafael Briceño, per instigar a "drogar i violar dones" i a l'escriptor Willi McKey. Alguns d'ells han emès comunicats on reconeixen els fets i manifesten haver reflexionat sobre els seus actes... L'opinió pública ha respost amb duresa i rebuig.

El suïcidi de Willi McKey

El 28 d'abril la "Pía" (pseudònim per mantenir l'anonimat) va denunciar mitjançant un fil de Twitter l'escriptor reconegut veneçolà Willy McKey, per haver abusat d'ella el 2015, quan tenia 16 anys i ell 36. Aquest és el fil:

L'escriptor, de 40 anys, poc després va publicar un comunicat a Instagram on reconeixia el que havia fet i identificava els fets que descrivia la víctima. La mateixa tarda, quan ja tenia una ordre de captura internacional a causa de les acusacions per abús sexual, McKey es va suïcidar precipitant-se d'un novè pis a Buenos Aires.

 

Amb relació a aquest fet moltes associacions han emfatitzat que les víctimes de McKey no són responsables del seu acte, i periodistes com Mariel Lozada han demanat que se centri la narrativa sobre les víctimes: 

Com a resposta d'aquesta onada de denúncies de casos en l'ambient de la cultura, més de 70 artistes i altres persones relacionades amb el món de l'art han anunciat la creació de la plataforma Yotecreovzla per donar suport a les víctimes de violència de gènere i abús sexual. 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —