Zander
Per Maria Gamiz Peláez
Publicat el 14 de maig 2022

Fitxa tècnica
Títol: Zander
Títol original: Zander
País: Xile
Cadena: NTV
Any de producció: 2018
Número d’episodis: 12
Gènere: Ficció (sèrie infantil animada)

Zander és una sèrie infantil animada que segueix les aventures de la Mila, la Leo i en Zander, un robot que ambdues creen a partir de llibres. Els grans textos li proporcionen un rigorós coneixement acadèmic, però manca d’experiència vital. Així doncs, a l’inici de cadascun dels 12 episodis que conformen l’obra, en Zander formularà una pregunta que les conduirà a paratges increïbles. 

La sèrie busca potenciar el gust per la pregunta, no tant per arribar a una resposta concreta sinó per generar en els més petits un pensament autònom i crític, un aspecte clau per enfrontar-se a la infoxicació que caracteritza el panorama mediàtic contemporani. El productor Pablo Arias comenta que, tot i tractar temes força complexos pel seu target principal (6-9 anys), el seu objectiu és començar a incorporar en ell un missatge de diversitat.

Per exemple, l’episodi pilot, mostrat a l’INPUT, reflexiona sobre l’actual dictadura de la bellesa, la imatge perfecta que ens arriba a través de les xarxes socials. Així doncs, Zander es pregunta si només podem considerar bonic allò que no té cap mena d’error. El capítol finalitza a crit d’acabar amb la repressió del "bon gust" per abraçar la pluralitat. Finalment, en Pablo també ens avança altres temes que es tracten al llarg de la sèrie (d’igual rellevància en el context present) com són la por, el temps i les mentides.

De fet, no només busca ser transgressora amb les temàtiques tractades, també amb els mateixos personatges. Des de la representació de més d’un tipus d’intel·ligència vàlida més enllà de la logicomatemàtica, fins a aprofundir amb la identitat de gènere, amb el personatge de la Leo. 

Les qüestions abstractes que s’aborden entren en contraposició amb la materialitat de la tècnica d’animació utilitzada: l'Stop-motion. El resultat, però, és indubtablement positiu. En un sector cada cop més regit per l’animació digital dels gegants mediàtics, aquesta tècnica permet que els personatges se sentin més propers, com si gairebé els poguessis palpar, cosa que permet retenir els més petits. 

En definitiva, Zander reivindica el potencial de la televisió pública. Respon a la seva responsabilitat de proporcionar un servei públic, de transmetre uns valors socials que caracteritzin les futures generacions perquè, d'igual manera que la Leo i la Mila, puguin gaudir d'un món tolerant i lliure. Ja ho diu el mateix Zander: “La diversitat és un espai per viure”. 
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —