Viktoria Platúnova, una opositora russa que es va refugiar a Geòrgia al començament de la guerra russa a Ucraïna
Viktoria Platúnova, una opositora russa que es va refugiar a Geòrgia al començament de la guerra russa a Ucraïna
Viktoria Platúnova, una opositora russa que es va refugiar a Geòrgia al començament de la guerra russa a Ucraïna
Per EFE
Publicat el 22 de setembre 2022

Viktoria Platunova, una opositora russa que es va refugiar a Geòrgia després del començament de la guerra a Ucraïna, ha comprat ja diversos matalassos per acollir a compatriotes que fugen de la mobilització parcial decretada a Rússia o que van arribar a Tiflis fa uns dies com a turistes i han decidit ara quedar-se.

Platunova, de 27 anys, i el seu marit, que col·laboraven amb el Fons de Lluita contra la Corrupció de l'empresonat líder opositor rus Alexéi Navalni, van arribar a Tiflis a l'abril, segons explica a Efe l'activista. "Primer ens allotgem en un hotel i, després, aconseguim llogar un pis de tres habitacions per 400 dòlars mensuals. Ara esperem a uns amics de Moscou, Sant Petersburg i Surgut que poden ser cridats a files. Estan de camí. Els matalassos són per a ells", diu l'activista.

Viktoria, que conversa amb Efe en un cafè tiflisenc engalanat amb banderes ucraïneses, no creu que el president rus, Vladímir Putin, s'aturi en una mobilització parcial. "Ahir a un conegut que viu aVladikavkaz (capital de la república norcaucásica russa d'Ossètia del Nord) li va arribar la notificació de l'anomenat a files, i això que ell mai va estar en l'Exèrcit. Al meu entendre es tracta d'una mobilització general", sosté.

Embussos a la frontera

Mitjans locals i xarxes socials han publicat imatges del pas fronterer Verjni Lars, l'únic entre Rússia i Geòrgia, en les quals s'observen embussos quilomètrics de centenars de cotxes de russos que intenten entrar en territori georgià. "Testimonis m'han dit que la cua de vehicles s'estén uns 40 quilòmetres", assegura la Viktoria, que diu que amb el seu marit van decidir fugir de Rússia perquè temien ser empresonats per les seves activitats polítiques.

Mai abans havien estat a Geòrgia, però ràpidament van trobar treball: ella, en una companyia d'informàtica, i ell, com a conferenciant en una ONG. "Ens dona per viure, i ajudar els nostres compatriotes que fugen a Geòrgia és el nostre deure", diu l'activista.

Turistes russos que no tornen

A en Pàvel, de 38 anys, i a dos amics que van arribar a Geòrgia com a turistes fa quatre dies, la notícia de la mobilització parcial ordenada per Putin els va sorprendre quan passejaven per Tiflis. Sense pensar-ho dues vegades, els tres amics van decidir quedar-se a Geòrgia.

"Ens vam quedar perplexos. Ara estem buscant amb urgència un pis per a llogar", diu a Efe en Pàvel, qui amb els seus dos amics treballaven en una empresa de telefonia mòbil. Prendre la decisió de quedar-se a Geòrgia no va ser difícil, ja que els tres són solters, explica. "No volem combatre. No és una guerra justa. Ens quedarem a Geòrgia", resumeix.

Segons el president del comitè d'Exteriors del Parlament georgià, Nikoloz Samjaradze, des del començament de la guerra a Ucraïna s'han quedat uns 30.000 russos a Geòrgia i altres punts ucraïnesos que van arribar al país com turistes. "La majoria d'aquests 30.000 russos són d'origen georgià", diu a Efe el legislador.

En la seva opinió, és poc probable que es produeixi una arribada massiva de russos, perquè és "evident que Rússia no deixarà sortir del país als homes en edat de ser mobilitzats". "Però acollir la gent que fuig del règim de Putin és una decisió correcta des del punt de vista humanitari. Que els russos que vinguin vegin com es pot construir un Estat democràtic, com ho és Geòrgia", recalca Samjaradze.

Un etorn amable

La Viktoria i el seu marit no tenen plans de tornar a Rússia. Geòrgia permet als russos una permanència d'un any sense necessitat de regularitzar la seva situació migratòria. Després han de sortir del país, amb la particularitat que poden tornar l'endemà i gaudir d'un altre any d'estada, i així, successivament. "Aquí estem bé i ens sentim segurs. Russofòbia, aquí? Per a res. Els georgians són tolerants i la majoria entenen perfectament per què els russos decideixen abandonar el seu país", afegeix.

Rússia, es lamenta l'activista, "s'ha convertit en un país pària". "És una cosa molt dolorosa, i no hi ha cap esperança de canvis cap a millor almenys en deu anys. És una tragèdia", sentencia. L'activista es mostra crítica amb els països de la Unió Europea que es neguen a rebre els opositors russos.

"És injust comprar-li a Rússia gas i petroli i al mateix temps no deixar entrar als que s'oposen a Putin. És pura hipocresia. Europa ha d'imposar un embargament total al règim de Putin, subministrar més armament a Ucraïna i protegir els dissidents que es veuen obligats a abandonar Rússia", afirma.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —