Chanel, Sam Ryder i els Kalush Orchestra
Chanel, Sam Ryder i els Kalush Orchestra
Chanel, Sam Ryder i els Kalush Orchestra
Publicat el 26 de juliol 2022

Regne Unit acollirà finalment la 67a edició del Festival de la Cançó d'Eurovisió. Així ho ha confirmat la Unió Europea de Radiodifusió (UER, en anglès EBU) i la BBC aquest matí. Després que el passat mes de juny la UER descartés celebrar el festival a Ucraïna per "raons de seguretat", el país britànic serà el nou amfitrió del festival.

Tot i que els ucraïnesos Kalush Orchestra i la seva Stefania s'emportessin el micròfon de cristall el passat mes de maig a Torí (Itàlia), la invasió del territori a mans de Rússia ha qüestionat la possibilitat de celebrar-hi el festival des del primer moment. Després de moltes discussions amb la BBC, avui la UER ha confirmat que Regne Unit, que va aconseguir una segona posició amb Sam Ryder i el seu Space Man, serà la ubicació definitiva per garantir la continuïtat de l'esdeveniment musical. "Estem excepcionalment agraïts que la BBC hagi acceptat acollir Eurovisió al Regne Unit el 2023", ha afirmat Martin Österdahl, supervisor executiu del festival.


Amb Regne Unit com a país definitiu, són moltes les ciutats britàniques que s'han postulat per esdevenir la seu del festival: Glasgow, Londres, Manchester, Liverpool, Edimburg, Cardiff, Birstol Brighton o Leeds. A partir d'aquesta setmana, la UER començarà un procés de selecció per escollir quina d'elles serà la seu que l'any vinent oferirà el concurs.

La invasió russa ha impossibilitat que Ucraïna acollís el festival d'Eurovisió per falta de seguretat de cara als artistes i les seves delegacions. Per aquest motiu, la BBC s'ha compromès a treballar conjuntament amb la televisió ucraïnesa i fer de l'esdeveniment "un autèntic reflex" de la seva cultura. "Eurovisió 2023 no serà a Ucraïna, però estarà en el seu suport", ha afirmat Mykola Chernotytskyi, cap de la televisió ucraïnesa.

A més a més, Ucraïna passarà directament a la Gran Final d'Eurovisió 2023 sense necessitat de competir en una de les dues semifinals prèvies. La cooperació també es veurà reflectida al logotip del certamen. El primer ministre britànic, Boris Jonhson, ha mostrat el seu orgull i suport a Ucraïna via Twitter.
 

La cantant Jamala, qui va representar Ucraïna el 2016 amb 1944 (una cançó sobre la deportació dels tàrtars de Crimea a la dècada dels 40 durant la Unió Soviètica de Stalin) i que va guanyar el festival, ha estat la veu del país durant el conflicte bèl·lic. Jamala ha denunciat la situació i ha reclamat solidaritat. Malgrat la ineficàcia de les seves demandes, ha titllat la decisió de la UER de "prematura": "Amb aquest gest estan restant l'esperança de la població ucraïnesa de guanyar aquesta guerra no provocada en un futur pròxim", ha afegit la cantant al diari The New York Times.


Tot i que Espanya va oferir-se com a possible seu d'Eurovisió 2023, la UER ha escollit el país amfitrió basant-se en la classificació final. La representant espanyola Chanel i el seu SloMo van quedar en tercera posició, només a 7 punts del britànic Ryder. La posició espanyola pot millorar l'any vinent, ja que celebrarà la seva preselecció a principis de febrer amb el Benidorm Fest i podrà guanyar fama europea abans que altres països. 


Amb tot, la BBC acollirà per novena vegada el concurs, sent el país on més cops s'ha celebrat el festival des que va estrenar-se el 1956.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —