El president de Finlàndia, Sauli Niinistö
Per EFE i ACN
Publicat el 12 de maig 2022

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i la primera ministra, la socialdemòcrata Sanna Marin, han donat suport aquest dijous a l'ingrés del país nòrdic a l'OTAN, en una decisió històrica que trenca amb més de vuitanta anys de no-alineament. "Finlàndia ha de sol·licitar el seu ingrés a l'OTAN amb urgència. Esperem que els passos a nivell nacional encara necessaris per prendre aquesta decisió es donin ràpidament en els propers dies", han afirmat els dos mandataris en un comunicat conjunt aquest dijous.

Tres mesos després que esclatés la guerra d'Ucraïna i de rebre amenaces per part del govern de Vladímir Putin, les principals autoritats del país han emès un comunicat conjunt defensant l'ingrés per raons de "seguretat". "Com a membre de l'OTAN, Finlàndia reforçaria l'aliança; cal que formi part de l'OTAN com més aviat millor", han declarat al comunicat.

Tots dos mandataris havien mantingut en secret la seva postura fins ara per no influir al debat públic sobre l'OTAN, reactivat després de la invasió russa a Ucraïna. "Hem necessitat temps perquè el Parlament i tota la societat estableixin les seves posicions al respecte. També per establir estrets contactes internacionals amb l'OTAN i els seus països membres, així com amb Suècia. Hem volgut donar-li a la discussió l'espai que requeria", han indicat.

Aquest pas decisiu dona un ferm impuls al procés d'adhesió a Finlàndia, ja que la política de seguretat i defensa és una competència compartida pel president i l'Executiu. Ara només falta que la resta del Govern de coalició i l'Eduskunta (Parlament finès) mostrin el seu suport oficial per formalitzar la sol·licitud d'ingrés, cosa que es podria donar en els pròxims dies, davant l'ampli consens que hi ha entre els diferents partits polítics.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —