Peus de cabra
Per EFE
Publicat el 10 d’agost 2021

Investigadors nord-americans han desenvolupat una pasta de segellament ràpid que pot aturar les hemorràgies dels òrgans independentment de la coagulació i que està inspirada en la tàctica i substància enganxosa dels peus de cabra per a adherir-se a roques, vaixells i altres animals marins.

Els seus responsables són científics de la Clínica Mayo i de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i els detalls d'aquesta "cola mèdica", encara en fase de recerca preclínica, es publiquen a Nature Biomedical Engineering.

La nova pasta, segons els estudis del MIT i de la Clínica Mayo, pot adherir-se a les superfícies fins i tot quan estan cobertes de sang i detenir l'hemorràgia en tan sols 15 segons.

Altres materials utilitzats
En els últims anys, s'han comercialitzat alguns materials que poden aturar les hemorràgies, també anomenats agents hemostàtics. Molts d'ells consisteixen en coles que contenen factors de coagulació, és a dir. que ajuden la sang a coagular-se. No obstant això, requereixen diversos minuts per a formar un segell i no sempre funcionen en ferides que sagnen profusament.

El laboratori de Xuanhe Zhao del MIT porta diversos anys treballant per a solucionar-ho. L'any 2019, el seu equip va desenvolupar una cinta tissular de doble cara inspirada en el material enganxós que les aranyes usen per a capturar preses en condicions d'humitat i va demostrar que podia utilitzar-se per a tancar incisions quirúrgiques.

Aquesta vegada els investigadors van centrar la seva atenció en el peu de cabra, un petit crustaci que s'adhereix a roques, cascos de vaixells i fins i tot a altres animals com les balenes, les superfícies de les quals estan humides i sovint brutes, condicions que dificulten l'adhesió; això va cridar l'atenció als científics. Per a segellar teixits sagnants cal lluitar no només contra la humitat sinó també amb la contaminació de la sang. 

La cola dels peus de cabra
​​​​​​​L'anàlisi de la cola dels peus de cabra va revelar que té una composició única: les molècules de proteïnes enganxoses que els ajuden a adherir-se estan suspeses en una espècie d'oli que repel·leix l'aigua i qualsevol contaminant que es trobi en la superfície, la qual cosa permet que les proteïnes adhesives s'adhereixin fermament a l'àrea.

Els investigadors van intentar imitar aquesta cola, adaptant l'adhesiu que havien desenvolupat prèviament; van congelar làmines d'aquest material, el van moldre en micropartícules i després van suspendre aquestes partícules en oli de silicona.

Quan la pasta resultant s'aplica a una superfície humida, com un teixit cobert de sang, l'oli repel·leix la sang i altres substàncies, la qual cosa permet que les micropartícules adhesives s'entrecreuin i formin un segell hermètic sobre la ferida.

Assajos clínics
Els investigadors van demostrar, en proves amb rates, que entre 15 i 30 segons després d'aplicar la cola i amb una lleugera pressió, queda fixada i es deté l'hemorràgia. Un dels avantatges respecte a la cinta adhesiva de doble cara dissenyada en 2019 és que la pasta pot modelar-se per a adaptar-se a ferides irregulars.

L'equip també va fer proves en porcs i va descobrir que la cola era capaç d'aturar ràpidament les hemorràgies al fetge, i que funcionava molt més ràpid i eficaçment que els agents hemostàtics disponibles. Fins i tot va funcionar quan es van administrar anticoagulants potents (heparina) als animals perquè la sang no formés coàguls espontàniament.

Els seus estudis han demostrat que el segell roman intacte durant diverses setmanes, la qual cosa dóna marge de temps al teixit perquè es curi per si mateix. I també han determinat que la cola indueix poca inflamació, similar a la produïda pels agents hemostàtics utilitzats actualment.

La pasta es reabsorbeix lentament en l'organisme al llarg de mesos i també pot eliminar-se abans aplicant una solució especial, segons els científics. El següent pas és fer proves en ferides més grans, però les expectatives són prometedores.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —