Pedro Sánchez arriba al Palau de la Generalitat per reunir-se amb Aragonès
Per Redacció
Publicat el 15 de setembre 2021

Després de mesos d'espera, la primera reunió de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol s'ha fet realitat amb la trobada d'aquest dimecres al Palau de la Generalitat entre les dues delegacions, que han presidit els líders de tots dos executius. Un fet que tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el president espanyol, Pedro Sánchez, han celebrat.

“S’aconsegueix allò que no semblava possible: que l’Estat espanyol s’assegués en una taula de negociació del reconeixement mutu com a subjectes polítics. No és una segona trobada, sinó un re inici del procés de negociació fruit de la pandèmia i de la repressió que no ha cessat,” ha destacat Aragonès, tot recordant la inhabilitació del president Torra.

Ambdós presidents han coincidit que tenen posicions polítiques molt allunyades sobre com solucionar el conflicte polític. Però segons ha dit Sánchez en roda de premsa -ha comparegut el primer- també coincideixen que "la taula de diàleg és el millor camí per trobar solucions acordades". "Sense pressa, sense pausa, però sense posar-nos terminis", ha conclòs, anunciant que la taula se seguirà trobant de manera periòdica, tot rebutjant posar terminis a la resolució del conflicte: "Demà no solucionarem una crisi que fa més de deu anys que dura", ha avisat.

Tampoc ha posat terminis el president de la Generalitat. "Aquests processos mai són fàcils, sempre són llargs. Però subratllem la voluntat de treball i el consens que la taula és l’instrument de solució del conflicte", ha afirmat, tot demanant "temps, tranquil·litat i perseverança". I ha continuat: "No ens marquem terminis molt concrets, però el més important són les concrecions, els passos endavant".

El primer pas ja és, segons Aragonès, haver assolit el consens que la taula de diàleg és l'instrument que serveix per acodar aquest conflicte polític. En aquest sentit, les dues delegacions treballen en el sistema de treball per resoldre el conflicte. Juntament amb els esforços per construir un clima de confiança. I ha afegit que “les reunions han de ser periòdiques i discretes. Per garantir que es pugui anar avançant”.

Autodeterminació i amnistia versus agenda pel reecontre

El president de la Generalitat ha exposat a Sánchez les dues reclamacions de l'executiu català, ja conegudes: dret d'autodeterminació per a Catalunya i amnistia per a tots els represaliats arran del procés d'independència. De fet, ha exigit "la fi de la repressió". El líder socialista, al seu torn, ha proposat a Aragonès una "agenda per al retrobament" per abordar temes com ara les infrastructures, el creixement econòmic, l'educació, la sanitat, els serveis socials i la gestió de la crisi ambiental.

El president espanyol també ha explicat que amb el president català han parlat de l'ampliació de l'aeroport del Prat. "La Generalitat no té una posició madura, per tant el govern espanyol ha decidit aparcar aquesta important inversió”, ha explicat als mitjans.

Podeu seguir aquí la compareixença del president Aragonès:


Consulteu aquí la compareixença sencera del president Sánchez:

Gairebé dues hores de reunió

Aragonès i Sánchez han estat reunits des de les tres de la tarda al Palau de la Generalitat, en una trobada prèvia a la constitució de la taula de diàleg. Els dos caps de govern han parlat durant prop de dues hores i a continuació s'han adreçat als mitjans per separat, mentre la resta dels seus equips ja estan reunits. Ja estava previst que els presidents només assistirien a la primera trobada i en aquelles on s'arribi a acords importants.

Després de la negativa d'Aragonès a acceptar els noms proposats per Junts per Catalunya, l'equip negociador de la Generalitat està únicament format pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Per part del Govern espanyol hi participaran la Vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, la de Política Territorial, Isabel Rodríguez i el de Cultura, Miquel Iceta. 


Pedro Sánchez i Pere Aragonès saludant-se en l'arribada dels dos presidents al Palau de la Generalitat. ACN

Queixes dels mitjans catalans

Alguns periodistes catalans s'han queixat que la Moncloa no els hagi permès fer preguntes a Sánchez. Tant sols Albert Calatrava, de TV3, ha pogut plantejar qüestions al president espanyol.

"De govern a govern"

Pere Aragonès va rebutjar l'assistència de Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras perquè, amb l'excepció del vicepresident, no formen part del Govern català. El desacord va generar tensions en el si del govern durant el consell executiu d'ahir, que va haver d'aturar-se una estona. Aragonès va comparèixer d'urgència per anunciar que no acceptava la proposta de Junts per Catalunya, que s'ha negat a proposar altres membres del Govern perquè hi assistissin en nom de Junts per Catalunya. 

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha renunciat a assistir a la taula -ell sí que podria, ja que forma part del govern- i ha vist "lleig" el veto a Jordi Sànchez i Jordi Turull. També ha apuntat que qui cregui que "el conflicte es podrà resoldre sense Junts per Catalunya, va mal encaminat".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —