3XL: 10 anys de solitud i un aniversari descafeïnat - Diari de Barcelona

Avui podríem estar de celebració: fa justament 10 anys que va néixer el canal juvenil de la Televisió de Catalunya, el 3XL. Però el cert és que aquest canal públic en català adreçat als joves -dels 16 als 25 anys- va tenir una vida televisiva molt fugaç. Va posar-se en funcionament el 19 de setembre del 2010, i es va deixar d’emetre l’1 d’octubre del 2012, com a conseqüència de la reorganització dels canals de la TVC. D'ençà, els centennials han quedat orfes de contingut públic televisiu en català.
Concretament, el 3XL es va erigir com a substitutiu del 300, un canal mono-temàtic de la TVC que emetia sèries i pel·lícules de producció pròpia i externa, entre les quals destaquen Plats Bruts, Jet Lag, Ventdelplà i El cor de la ciutat. Va estar actiu des del 2005 al 2010: primer s’emetia únicament de manera digital, el 2006 va passar a compartir freqüència amb el K3, i finalment i just abans de convertir-se en el 3XL, amb el Canal Super3.
Història del 3XL
El 3XL és coetani a la Generació Z: de fet, els seus inicis es remunten al 15 de maig del 2000, quan, sota el títol de 3xl.net, actuava com a híbrid entre un programa televisiu i un lloc web. Va obtenir un gran èxit gràcies a sèries com Bola de Drac, Utena i Quedes detingut. Un any més tard, el 23 d’abril del 2001, va ser incorporat juntament amb el Club Super 3 al nou canal d'àmbit infantil i juvenil, el K3. Podríem dir que aquella va ser l’època daurada del 3XL, ja que es van popularitzar sèries que avui en dia formen part de l’imaginari col·lectiu català com Inuyasha, One Piece, Detectiu Conan i Shin-Chan.
L’abril del 2007, el 3XL va canviar de domini, de nom i de format, passant a anomenar-se 3XL.cat. Si avancem en la línia temporal dos anys més, al 2009, moltes de les sèries que s’emetien van passar a formar part d’un nou canal infantil i juvenil: el Super3. Des de llavors, la seva presència televisiva va disminuir dràsticament, ocupant un espai de tan sols 25 o 50 minuts al dia, segons la programació, com a part del Canal 300.
Arran d’un visible descontentament general, la Televisió de Catalunya va confirmar la gestació d’un canal propi per al 3XL. Així, el 19 de setembre del 2010, es donava per inaugurat aquest espai per al públic juvenil, amb sèries com Death Note, Skins, Sherlock i Breaking Bad. Malauradament, la crisi econòmica i financera global va acabar passant factura, i les retallades que es van imposar des de la Generalitat de Catalunya van afectar de retruc la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que va decidir clausurar de manera definitiva i permanent el 3XL.
Avui fa 20 anys de l'inici de les emissions del 3XL. Per celebrar-ho i reclamar la seva recuperació al més aviat possible, us deixem un fil de tot el que recordem que va suposar aquest espai. #20anys3XL #Recuperemel3XL @tv3cat @cat_cine @gencat pic.twitter.com/VjDI9pWo7I
— Tornada 3XL (@tornada3xl) May 15, 2020
Tornada 3XL
Des de llavors, s’han posat en marxa diverses campanyes a través de les xarxes socials per exigir el retorn d’aquest espai juvenil. Tornada 3XL s’ha convertit, a dia d’avui, en la plataforma referent en aquest sentit: a base d’alçar la veu a través de Twitter, el seu discurs ha calat entre les altes esferes, fins al punt que el director de TV3, Vicent Sanchis, va prometre la reobertura del 3XL, com a molt tard, el 2021.
Però, qui s’amaga rere aquesta plataforma? Des del Diari de Barcelona hem parlat amb els seus impulsors: l’Oriol Saborido, l’Arnau Llobera i en Josep Antoni Fabregat. Un és de Sabadell, l’altre de Sant Celoni i l’últim de Tortosa; i, de fet, els dos primers asseguren no haver vist encara el rostre del tercer integrant.
Els seus inicis
L’Oriol tenia una pàgina al Facebook que es deia "Jo mirava el K3", l‘antic canal que englobava el Super3 i el 3XL. Al seu torn, l’Arnau Llovera tenia una altra pàgina que es deia “Volem més anime al Super3". Finalment, el 2016 van decidir-se unir amb en Josep sota una única plataforma que demanés de forma específica el retorn del 3XL, ja que consideraven que hi havia un buit en les noves generacions.
Als seus inicis, es dedicaven a fer enviades massives de missatges al Servei d’Atenció a l’Audiència, però no van obtenir cap resposta clara. Tot va canviar l’abril del 2019, quan molta gent es va unir a través de Twitter per reclamar el doblatge de la sèrie d’anime Inuyasha, que acabava de comprar Netflix, al català. Llavors, es van adonar que Twitter era la millor arma per popularitzar la seva reivindicació. A més, l’Oriol explica que van començar a notar que la seva demanda obtenia reconeixement arran de l’article que Vilaweb va publicar el novembre passat, titulat “Set anys sense el 3XL”.
✔️ 'Sakura, la caçadora de cartes' és l'única sèrie que té disponible el doblatge en català a @netflix.
— Plataforma per la Llengua? (@llenguacat) November 27, 2019
? Bona notícia que dona continuïtat a la gran tradició d’anime en català: 'Inuyasha', 'Bola de Drac', 'El Detectiu Conan', 'Doraemon', 'Shin Chan' i tants altres.
(fil) ? https://t.co/TDSGcsFPNm
Per ells, la recuperació del 3XL és un acte de “defensa de la llengua”, i a mesura que ha anat passant el temps, es reafirmen en aquesta convicció. De fet, s’alarmen del canvi de rumb que ha pres el manga i l’anime a Catalunya els últims anys: del “Saló del Manga”, s’ha passat a dir simplement “Manga”, i gairebé tothom que hi assisteix es comunica en castellà, lamenta l’Oriol. “Els continguts en sí són la gran majoria únicament en castellà, i això fa que la llengua que s’utilitza en aquests àmbits també ho acabi sent”, expliquen des de Tornada 3XL.
Proposta i raó de ser
L’Arnau creu que la CCMA “no acaba d’entendre la importància que tenia el 3XL”, ja que “en el moment en què deixes de tenir referents en català, un altre idioma te'ls ocuparà”.
Així doncs, les seves demandes pivoten sobre quatre punts clau: tenir un canal de televisió amb contingut propi i extern, una pàgina web pública similar a la d’adolescents.cat, una plataforma de vídeo a la carta com en l’antic format 3XL (semblant al que vindria a ser Netflix), i la presència a totes les xarxes socials més utilitzades pels adolescents, amb la remuneració d’aquests continguts en una estratègia similar a la de Canal Malaia.
Ja hem tornat de vacances! Comencem el nou curs ampliant la nostra proposta pel futur canal juvenil que @tv3cat ha decidit crear entre aquest any i el vinent. L'anirem desglossant en aquest fil al llarg dels pròxims vuit dies. Si voleu ajudar-nos, seguiu-nos. #Recuperemel3XL pic.twitter.com/SN9kzs7XKu
— Tornada 3XL (@tornada3xl) August 31, 2020Perspectives de futur
Sanchis no ha concretat encara el projecte de futur que té pensat per donar forma al que va ser el 3XL. De fet, va deixar caure en una entrevista el nom de “Super3-Z” com a possible nou format “amb espais en obert i una rèplica a internet”, sense aprofundir-hi gaire més enllà.
Davant aquesta incertesa i poca concreció, els nois de Tornada 3XL pensen fermament que hauria de ser en format multiplataforma, ja que “no tindria sentit que fos en un canal convencional”. Ara bé, tampoc troben que s’hagi d’eliminar d’arrel la part de canal televisiu, ja que “no creiem que els joves ja no mirin tele, això no pot ser perquè sinó no s’entén l’èxit que ha tingut Merlí o OT. Al final, el canal és una finestra més”, diuen.
D’alguna manera, Tornada 3XL vol revertir les lògiques que expulsen els joves de consumir audiovisual en català: cal oferir-los els “continguts que hi volen” per tal de retornar als centennials el que un dia van poder gaudir els millennials.
Per primera vegada, el Super3 és la televisió infantil menys vista de la TDT.
— Manel Riu (@socenmeini) September 16, 2020
Per què? Provo d'explicar-ho a @SentitCritic!
Algunes claus en aquest fil ⬇️⬇️ (1/5)https://t.co/wOxdcZSJNN

