- Qui som -

Sobre nosaltres

La UPF és una de les primeres universitats europees que té un mitjà de comunicació diari fet pels estudiants. El projecte es va iniciar el 30 d'abril del 2020, a iniciativa del grau en Periodisme i es fa conjuntament amb els graus de Comunicació Audiovisual i Publicitat i Relacions Públiques, a més d’altres graus i màsters de la Universitat.

El nou mitjà de comunicació recupera la històrica capçalera Diari de Barcelona, després de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la UPF. El diari es publica diàriament en format digital i té el propòsit d’esdevenir un referent informatiu per a tota la ciutadania, però amb especial atenció a les generacions de joves d’entre 16 anys i 30.

 

La història del Diari de Barcelona

Amb més de dos-cents anys d'història (des de 1792), el Diario de Barcelona fou una de les primeres capçaleres que sortiren al carrer. Fundat per Pablo Ussón i Lepazarán el 1792. Durant una gran part del segle XIX es va convertir en el mitjà representant de la mentalitat liberal-conservadora de la burgesia catalana. Redactat inicialment en castellà, es va passar al català i al francès durant la Guerra del Francès; posteriorment va tornar al castellà.

El 1814 Antoni Brusi i Mirabent va iniciar l'etapa més important del diari, que es va arribar a conèixer popularment com El Brusi. Antoni Brusi i Ferrer va continuar i millorar la tasca del seu pare. Amb tot, el diari va entrar en decadència a causa de conflictes interns de la família Brusi i es va convertir en un diari amb continus canvis de director.

Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, la seva producció es va aturar el 1937. Va renéixer el 1940 gràcies a la fidelitat a la causa monàrquica i al seu barcelonisme. El tiratge va anar disminuint i es van viure diversos girs ideològics. Es van buscar fórmules diverses per mantenir la publicació i l’any 1985 l'Ajuntament de Barcelona en va comprar la capçalera. Va passar per diferents propietaris fins al 1993, any en què va deixar de publicar-se en paper amb el nom de Diari de Barcelona. Posteriorment va va viure dues etapes digitals en què es va publicar en línia, fins al 2009, en què la capçalera va desaparèixer.
 

L’equip

Els estudiants del grau en Periodisme, a través de l’assignatura Taller Integrat de Periodisme, són els principals proveïdors de contingut del Diari de Barcelona. També hi participen estudiants d’altres estudis, especialment de Comunicació Audiovisual i de Publicitat i Relacions Públiques. Els professors de l’assignatura, així com els responsables del diari, vetllen per la bona edició dels continguts. D’acord amb els òrgans de coordinació del diari, els alumnes generen i editen tots aquests continguts i ho fan en diversos formats multicanal. Tot plegat, amb l’objectiu de donar veu creativa a una generació jove, en la línia del que s’està fent en altres àmbits de la comunicació de la UPF.
 

El Taller Integrat

El Diari de Barcelona és produït a la Redacció Integrada de la UPF. És consultable a través d’una plataforma digital que inclou tota mena de formats periodístics: documents videogràfics i sonors, interactius, ràdio en format podcast, emissió en directe per streaming, etc). Aquesta redacció vol ser, alhora, un laboratori d’experimentació de tots aquests formats.

Coordinadors

Roger Cassany

Meri Deulofeu

Paula Ericsson

Andrés González-Nandín

David Meseguer  

Alba Gil

 

Redacció

Mariona Martínez

Marc Cadafalch

Joan Parareda

Silvana Antonelli

Ferran Coll

Marina Tovar

Gemma Sanz

Margot Canavaggia

Màrius Lamor

Pau Saiz

Pau Ollé

Marc Barraca

Javier Martín

Maria Trilla

Guillem Delso

 

Traducció i Interpretació, i Llengües Aplicades

Emma Porta (correcció)

 

Equip fundacional

Laia Calaf

Irene Riart

Natalie Barresi

Adrià Laborda

Maria Bombardó

Alex Hernández

Judit Batlle

Héctor Gasulla

Clàudia Cebrian

Nura Portella

Elena Santín

Gerard Comas

Guillem Fabo

Silvia Vega

Malena Ramajo

Olivia Atlanta Poirier d’Angé d’Orsay

Josep Tàssies

 

Disseny gràfic

Olga Lamas. Dissenyadora i professora de la UPF. Codirectora d’Anversal.

Víctor Gil Galindo. Dissenyador i codirector d’Anversal.

Lidia Jurado. Capçalera. Guanyadora del Concurs per al disseny de la capçalera DdB

 

— El més vist —