El coronavirus a Espanya
Per Redacció
Publicat el 20 de setembre 2020

Les primeres infeccions a Espanya pel coronavirus Sars-cov-2, causant de la malaltia de la covid-19, van arribar a Espanya probablement a través de la ciutat de Vitòria el passat 11 de febrer, segons un estudi fet per experts en genòmica del laboratori Idis, de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC).

Així ho indica en un comunicat la citada institució acadèmica després d'una recerca sobre l'impacte del coronavirus, el qual conclou que gairebé la totalitat dels casos d'infecció del coronavirus Sars-cov-2 a Espanya procedeixen de cinc llinatges genètics.

La recerca conclou que cinc ceps del citat coronavirus causant de la pandèmia de covid-19 han infectat al 90% dels casos identificats a Espanya.

L'estudi considera que el llinatge B3a del virus va entrar a Espanya a través de Vitòria i es va propagar per altres punts del País Basc, la comunitat autònoma amb "més probabilitats d'albergar l'origen de la pandèmia a Espanya".

Segons l'estudi dels investigadors Antonio Salas Ellacuriaga i Federico Martinón Torres, el primer gran "focus d'expansió" es va produir del 5 al 14 de febrer i, posteriorment, va haver-hi un altre del 16 al 19 de març.

El segon llinatge en importància del coronavirus a Espanya, l’A2a5, “va poder originar-se a Itàlia”, per convertir-se en “un dels més importants de propagació mundial”, segons els experts del citat laboratori.

Aquest llinatge del coronavirus va arribar probablement a principis de març a Espanya i es va propagar per Madrid, expliquen els investigadors.

Afegeixen que molts d'aquests llinatges, tant els generats a Espanya com els importats, es van propagar a Anglaterra, com és el cas del B3a, o a països d'Amèrica del sud, com ara el B3a o l’A2a4.

Més de 41.000 genomes

La recerca, publicada en la revista científica Zoological Research, va analitzar un total de 41.362 genomes, dels quals 1.245 componen la mostra a Espanya i constitueix el major estudi global sobre les variables genòmiques del virus del Sars-cov-2, apunta la USC.

La recerca de l’Idis es va centrar en "comprendre la dinàmica de transmissió a Espanya", en la qual van detectar que hi ha cinc llinatges principals que constitueixen "gairebé el 90% de totes les incidències en la base dels genomes".

Això suposa que la línia A2a5 representa 38,4% del total, el B3a un 30,1%, el B9 un 8,7%, l’A2a4 un 7,8% i l’A2a10 un 2,8%, precisa l'estudi.

Constata, a més, que el B3a, el B9 i el sub-llinatge A2a5c van sorgir a Espanya, mentre que l’A2a5, l’A2a4 i l’A2a10 van ser importats d'altres països d'Europa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —