Tianwen1
Per EFE
Publicat el 10 de febrer 2021

La sonda xinesa Tianwen-1 ha entrat avui amb èxit en l'òrbita de Mart, després d'un viatge de sis mesos i mig des de l'estació espacial de Hainan, al sud del gegant asiàtic, ha informat l'agència oficial Xinhua.

La nau ha activat els seus motors per desaccelerar, en acostar-se al planeta vermell i, després de quinze minuts, ha frenat prou per ser capturada per la gravetat marciana i ha entrat en una òrbita el·líptica a la seva al voltant, ha indicat l'Administració Nacional Xinesa de l'Espai (CNSA) citada per l'agència Xinhua.

La sonda ha arrencat els motors de frenada a les 7.52 hora local (11.52 GMT) i una vegada a l'òrbita —la distància de la qual més curta a Mart és de prop de 400 quilòmetres— trigarà deu dies terrestres a completar una volta a l'el·lipse.


Cap a Utopia

La nau, que té previst amartitzar al maig vinent en la planícia Utopia, a l'hemisferi nord del planeta, porta un vehicle espacial que pretén explorar-lo durant tres mesos. Es tracta de la primera missió de la Xina a Mart que porta un satèl·lit orbital, una llançadora per posar-se en la seva superfície i un vehicle per explorar-la.

De fer-ho amb èxit, el gegant asiàtic es convertirà en el tercer país a aconseguir-lo, dècades després de fer-ho els Estats Units i l'antiga Unió Soviètica. Però serà el primer que aconsegueix viatjar fins a Mart, entrar en la seva òrbita i explorar-la en una sola missió, el cost de la qual s'estima en prop de 8.000 milions de dòlars (6.596 milions d'euros).

Exploració

Després d'entrar en òrbita, els equips de la nau, que inclouen cambres i analitzadors de partícules, començaran a realitzar fotografies i reconeixements de Mart, així com preparacions per triar el millor lloc d'amartitzar.

La Tianwen-1, el nom de la qual significa 'preguntes celestials' en referència a un clàssic poema xinès, va ser llançada el 23 de juliol del 2020 des del centre de Wenchang a l'illa meridional de *Hainan. Ha viatjat en el firmament 475 milions de quilòmetres durant 202 dies, i va dur a terme quatre correccions orbitals i una maniobra d'espai profund. Quan va entrar en l'òrbita marciana, es trobava a 192 milions de quilòmetres de la Terra.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —