Viatge al Territori Lovecraft
Publicat el 09 de setembre 2020

Entres a HBO i el primer que et mostra en els suggeriments és un cartell en tons vermellosos amb una jove parella afroamericana enmig d'una carretera amb uns tentacles darrere: “Arriba Territori Lovecraft". Vinga, va, acceptes veure què és tot això.

Em va passar fa un parell de setmanes quan a la cua de l'embarcament d'un vol Gran Canària-Barcelona vaig recordar que els avions segueixen sense tenir wifi. Portava un llibre, però no tenia ganes de llegir. Vaig resar per la bona connexió a internet del meu mòbil i vaig entrar a HBO per a descarregar-me ràpidament el primer que em permetés oblidar que enmig d'una segona onada de coronavirus, jo mateixa m'estava pujant tres hores i mitja en un avió ple de gent.

Els problemes de la tripulació amb els bitllets d'uns guiris em van donar temps suficient per a descarregar els tres episodis disponibles. Només quan vaig aterrar em vaig assabentar que és la sèrie de culte del moment de la qual tothom en parla.

Quan vaig pujar a l'avió jo només sabia el que em va donar temps de buscar a Google: 'Territori Lovecraft' és una adaptació de la novel·la homònima de Matt Ruff publicada l'any 2016. La història segueix a un excombatent de la Guerra de Corea en un viatge per l'Estats Units segregat dels anys cinquanta a la recerca del seu pare, desaparegut en estranyes circumstàncies. El jove es va trobant amb criatures de l'Univers Lovecraft durant el viatge.

Si, com jo, ets una inculta que gairebé no havia sentit parlar d'H.P Lovecraft et diré que és el pare de la literatura del terror còsmic; literatura que parla de races alienígenes, viatges en el temps o altres dimensions. La influència de Lovecraft al cinema i la televisió és immensurable: Àlien: el vuitè passatger, La Cosa o exemples més recents com Dark Stranger Things.

Efectivament, a la sèrie apareixen monstres: vampirs, aquelarres de bruixots, algun fantasma. No obstant això, no trigues molt a adonar-te que tots aquests éssers són complements per a fer encara més terrorífic el veritable monstre de la història: el racisme de la societat estatunidenca en els anys 50.

Sabíem que hi havia -i hi ha- racisme. Sabíem que els negres només podien ocupar la part de darrere dels autobusos, que hi havia zones per les quals no podien passar de nit, que no podien comprar una casa en barris que no fossin de negres; o que directament els assassinaven,

Tot això ho sabem, però el que a mi em va remoure allà, asseguda a l'avió, és que Territori Lovecraft et fa viure en primera persona el terror que milions de persones vivien i viuen diàriament pel simple fet de ser negres. He vist l'home blanc a través dels seus ulls i m'ha semblat aterridor, més que els éssers amorfs o els fantasmes d'una casa encantada perquè l'home blanc existeix, el monstre existeix. És real.


"He vist l'home blanc a través dels seus ulls i m'ha semblat aterridor, més que els éssers amorfs o els fantasmes d'una casa encantada perquè l'home blanc existeix, el monstre existeix"


Quan vaig baixar de l'avió, no deixava de pensar en això. El racisme és el pitjor dels monstres. Durant el trajecte a casa, des de l'aeroport, vaig tenir temps de llegir una mica sobre qui era aquest H.P Lovecraft del qual només em sonava el nom i allò dels Mites de Cthulhu.

Lovecraft era un racista i un nazi. Així, per començar. L'escriptor menyspreava als jueus, els afroamericans o els immigrants no blancs i expressava la seva por al "mestissatge". En 1912 va escriure un poema titulat "Sobre la creació dels negres", el qual descriu als negres com a "bèsties" forjades pels déus "en una figura semihumana plena de vici". El nivell de cruesa de les frases és tan bèstia que difícilment podràs endevinar quines frases són de Lovecraft i quines de Hitler. De fet, Vox News ha creat aquest joc per si vols passar l'estona.

Durant anys aquest controvertit personatge era protagonista dels ja clàssics debats sobre separar entre obra i autor. La pregunta recorrent que es feien llavors: es pot admirar o adaptar l'obra d'un nazi com Lovecraft?

Els monstres de l'univers de Lovecraft són la representació de la ment malalta del seu autor. Són els negres, els jueus o lesionats; en definitiva, qui no era un home blanc o la seva dona blanca (submisa) eren, per a Lovecraft, monstres que havien de ser exterminats. Territori Lovecraft, l'aclamada sèrie de HBO, és la revisió contemporània de l'obra, en la qual el racisme passa a ser el veritable fantasma.

En arribar a casa, vaig obrir Twitter. A Kenosha, als Estats Units, un altre policia blanc havia disparat set vegades per l'esquena a un afroamericà. A whatsapp rebo una notificació del meu pare que m'informa que a Gran Canària han arribat cinc pasteres en 24 hores i que la dreta ja ha començat a responsabilitzar (sorpresa!) als immigrants per l'augment de contagis.

Se'm m'encongeix l'estómac i sento de nou la por, que no és meva del tot. Perquè jo soc una dona blanca de classe mitjana. Però sé que el monstre està més viu que mai i que es troba fora de les pantalles.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —