-
Publicat el 18 de desembre 2022

El diumenge 18 de desembre se celebra La Marató de TV3, una cita televisiva i solidària per a moltes persones a Catalunya. Enguany, es dedicarà la 31a edició a les malalties cardiovasculars, un dels problemes de salut pública més rellevants al nostre entorn i, de fet, principal causa de mort als països més enriquits.

Aquesta setmana, ens posem nostàlgics i dediquem el 10 cançons als deu temes de La Marató que ens han arribat al cor. Recordem per ordre cronològic aquelles cançons que ens han tocat de ben a prop.

1. Pot ser - Dani Martín

El 2006 ens vam emocionar quan el cantant d'El canto del Loco va interpretar en català el mític Puede ser, un tema del seu propi grup. Sempre emociona veure com porten en la nostra llengua cançons que sempre hem sentit en castellà. Però no mentirem, aquestes vocals així ben obertes ens van despertar algun somriure, però aquesta entranyable adaptació ens va robar el cor, en una Marató dedicada al dolor crònic.


2. Ja surt el sol - Cançó col·lectiva

El 2008 La Marató va estar dedicada a les malalties mentals greus. En aquella edició, vam tenir el plaer de sentir una versió del famós Here comes the sun, que va compondre George Harrison (The Beatles). Aquesta vegada, però, la cantaven els següents intèrprets: Manolo Escobar, Manu Guix, Pastora, Santi Balmes, Shuarma, Tomeu Penya, entre d'altres. Quin plaer que La Marató cada any reuneixi veus tan variades per fer-nos emocionar!

George Harrison va compondre Here comes the sun passejant pels jardins que envoltaven la casa del seu amic Eric Clapton. En aquest cant a la bellesa d'un dia brillant, un Harrison exultant pretén encomanar sensació d'alleugeriment vital amb el retorn a la vida contemplativa. En la versió en català sentim el següent: "Ja surt el Sol i penso, quina sort!". Molt ben dit!


3. Seràs en el meu cor - Montserrat Caballé i Montserrat Martí

Fem un salt a l'any 2010, quan la soprano Montserrat Caballé juntament amb la seva filla Montserrat Martí fan ben seva la cançó You'll be my heart, del gran bateria i solista de rock Phil Collins. La cançó, publicada el 1985 dins de la banda sonora de la pel·lícula "Tarzan", continuava tenint vigència dins La Marató, aquell any dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

A més, aquesta cançó va commocionar tota Catalunya, ja que anava acompanyada de les imatges de Rick Hoyt i el seu pare, que havien participat en més de 900 proves i 6 Ironamns. "Aquella nit el Rick va escriure a l'ordinador, pare, quan corro sento com si la meva discapacitat desaparegués", deia l'espot publicitari quan acabava. Com oblidar aquestes històries?


4. Em dones força - Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat

Pocs temes hi ha hagut a La Marató que ens hagin remogut tant per dins com aquest. Com oblidar el dia en què Sergio Dalma va pujar a Montserrat per cantar amb els escolanets aquell himne de La Marató del 2011?

Va ser una cançó molt sonada, ja que va ser l'espot publicitari d'aquella edició i tots ens vam quedar embadalits cada vegada que l'emetien per la televisió. El tema ens va omplir de vitalitat en una edició dedicada a la regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits. "Quan estic trist i els ànims tinc per terra", cantava Sergio Dalma en començar a cantar i just després tota l'escolania li donava la força que necessitava.


5. Al·leluia - Andrea Motis i Joan Chamorro
Una de les veus més dolces en clau femenina dins del jazz català és la d'Andrea Motis, que a La Marató del 2014 va interpretar el famós Hallelujah de Leonard Cohen, aquesta vegada amb la música de Joan Chamorro. És l'única cançó que ha aparegut en dues edicions d'El disc de La Marató. La primera va ser el 2006, interpretada en clau de cantautor per Gerard Quintana.


6. Soc de titani - Edurne
Si alguna cosa ens ha demostrat La Marató és que s'adapta fàcilment a les tendències del moment. Que el 2016 ho estava petant Titanium, de David Guetta? Doncs truquem a l'Edurne i que ens la faci en català! I que bé que va quedar, escolta. Cançons com aquesta són les que fan pujar els ànims quan les anteriors del disc ja ens han fet caure prou llàgrimes. La cançó deia això abans del seu moment més àlgid:

"Em pots ferir que no cauré
Sóc de titani, jo
Em pots ferir no em rendiré
Sóc de titani, jo"


7. Qualsevol nit pot sortir el sol - Macaco

Aquell mateix any, Macaco ens va portar una versió rumbera del mític Qualsevol nit pot sortir el sol de Jaume Sisa:

"Oh, benvinguts, passeu passeu, de les tristors en farem fum
A casa meva és casa vostra si que hi ha cases d'algú"

Així diu aquesta cançó típicament catalana que convida a la reunió i a la celebració amb els més propers. El grup musical de Barcelona, creat l'any 1997 i liderat per Daniel 'Mono Loco' Carbonell Heras va interpretar aquesta cançó en l'edició dedicada als Ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

8. Serem més forts - Diversos artistes (composició original: Jordi Cubino)

L'any passat La Marató va estar dedicada a la salut mental, a causa de la pandèmia de la Covid-19. L'espot publicitari va ser dels més emocionants que hem vist mai, ja que s'hi van ajuntar veus molt diverses. Els artistes eren Miki Núñez, Suu, Elena Gadel, Lildami, Gemma Humet, Antonio Orozco, entre d'altres. Tots ells van participar en aquest himne coral que naixia de la composició original de Jordi Cubino. Una peça preciosa, quin greu que no aparegui a Spotify, però us deixem l'enllaç a Youtube!


9. Has de viure - Aitana

L'Aitana Ocaña havia resultat segona en el concurs Operación Triumfo de 2017 i l'any següent, el 2018 ja versionava el mític What A Feeling, una cançó del musical Flashdance. Amb la força característica de la cançó, aquest tema ens portava a emocionar-nos i alhora ballar en una Marató dedicada al càncer.


10. Pots comptar amb mi - Roba Estesa

Ens encanta quan La Marató versiona temacles que marquen generacions. És per això que vam celebrar ben fort quan el 2021, el grup de folk Roba Estesa va reinventar Puedes contar conmigo, un clàssic d'una de les bandes espanyoles més conegudes, La Oreja de Van Gogh, on cantava Amaia Montero. La cançó ja ens emocionava amb el seu inici

"Un cafè amb sal

ganes de plorar

El meu món està tremolant

a sento que s'acosta el final"
 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —