Antic Teatre
Publicat el 15 de gener 2022

Al districte de Ciutat Vella, al carrer de Verdaguer i Callís número 12 de Barcelona, s’hi troba l’Antic Teatre, un referent de l’escena independent actual. Havia estat la seu del Teatre del Cercle Barcelonès de Sant Josep, però d’ençà el 2003 és una sala teatral i centre de recursos per a les arts multidisciplinàries.

No només té una funció artística, sinó que és un dels principals agents dinamitzadors del barri del Casc Antic de Barcelona. La Verónica Navas Ramírez és, des del 2018, la Responsable de Comunicació de Sala, però la seva relació amb l’Antic va començar molt abans, quan era espectadora. També passava estones al bar i la terrassa del centre i va actuar a la sala amb l'obra Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mi madre no me pille desprevenida).

Què diferencia l’Antic d’altres sales de teatre?
El teatre acull espectacles que s'allunyen dels continguts artístics convencionals i que no tenen cabuda als teatres tradicionals i als circuits estàndards. Verónica Navas explica que “és l’única sala de mostra continuada de creació i gestació. En aquest model d’espai sociocultural de cultura de base es programa regularment art contemporani multidisciplinari”. 

És un teatre que produeix i coprodueix, la seva oferta dona suport a la creació contemporània i a obres que busquen la innovació dels llenguatges escènics. En definitiva, segons Navas, és un “model únic a Barcelona, no només pel que fa a la programació artística, sinó també al model de producció”.

Com es defineix l’Antic Teatre?
L’Antic defensa, per damunt de tot, el concepte d’artista i cultura independent. “Sostenibilitat”, “resistència” i “independència” defineixen el que és, el que fa i el que pretén aquest espai. “El risc és la seva bandera” exposa Navas, i és que l’Antic Teatre aposta pel risc quan ningú no ho fa, també en els moments més difícils”. 

Verónica Navas explica que “quan tot sembla que està caient, des de l’Antic fem mans i mànigues per tirar endavant i mantenir la sala”. Amb la vulnerabilitat i precarietat aquest és un espai perenne, assenyala Navas, però "aquesta aposta pel risc, tot i les dificultats, fa que jo ho valori moltíssim com a treballadora, com a artista, com a espectadora i com a ciutadana".

El centre ofereix una plataforma als creadors experimentals, ja siguin artistes joves o bé amb una carrera més establerta, amb la intenció d'afavorir l'art i la cultura emergents. Algunes de les companyies que actuen a la sala han nascut a l’Antic Teatre i han aconseguit mantenir-se gràcies a la seva expressivitat artística, com Societat Doctor Alonso, Pere Faura El Conde de Torrefiel.


“Davant d’una societat que valida els fets i una projecció basada en els fets, l’Antic aposta per la potencia, per la impulsió”.


A més d'acollir els projectes de creació, l'associació ha buscat l'arrelament social i la vinculació amb la comunitat i ha creat projectes de col·laboració tant amb persones grans, com amb infants o adolescents del barri. 

Projecte artístic comunitari
Hi ha hagut diversos projectes durant aquests 19 anys, però el de més llarg recorregut és el projecte artístic comunitari format amb la gent gran del barri. El grup autoanomenat "Les iaies de l'Antic" va iniciar-se el 2012 enfocat a la dansa i el moviment, tot i que a partir del 2017 se centra en la recerca del seu natural artístic.

La gentrificació que ha patit el barri en els últims anys ha fet caure en l’oblit alguns col·lectius, entre ells la gent gran, i per això Navas apunta que "aquest projecte ha ajudat al fet que les iaies poguessin tenir el seu espai on expressar-se"; es reuneixen setmanalment i, tot i les dificultats, ha aguantat fins a dia d’avui. "És tot un honor comptar amb elles, és un dels projectes de més valor de l’Antic".

El centre cultural i social té una forta vinculació al territori i un compromís inequívoc amb la situació política i social actual. "El gran valor per a l’Antic és que algunes d’aquestes persones són, alhora, veïnes directes de l’edifici: compartim illa, vistes a la terrassa, vida de carrer… L’Antic Teatre és, i ha de ser, casa seva", exposa Navas.

Per commemorar aquests primers 10 anys de projecte artístic comunitari, dirigit per Marta Galán Sala, s’està preparant un llibre que recull l’activitat continuada i sòlida a la vegada, en la qual hi estan treballant Montserrat Iranzo i Pere Bargalló Bozzo. En el llibre s’hi explicaran vivències, històries, les etapes del teatre, hi haurà entrevistes a col·laboradors…

Portes obertes i altres celebracions
El 23 d’abril de 2003 va obrir les portes l’Antic Teatre per primera vegada i, per commemorar-ho, cada 23 d’abril se celebra una “festa d’aniversari, amb paradetes de llibres i col·laboracions amb diferents llibreries. 

A més de l’aniversari de l’Antic, a l’octubre es realitza una barbacoa popular on es convida totes les veïnes, gent del barri, la comunitat artística, explica Navas, “és una jornada per gaudir i compartir l’art i la cultura”.

La previsió per aquest 2022, es reprendre la celebració del Sant Jordi, després d’haver estat dos anys sense poder-ho fer, a causa de la pandèmia.

Petjada de la pandèmia
El bar de l’Antic és la principal font de finançament del Centre Social i Cultural. Els ingressos que genera es destinen en la seva totalitat a l’activitat, per mantenir tots els espais, les seves infraestructures i la seva activitat completa. 

Verónica Navas explica que el model de gestió de l’Antic en la seva globalitat “aposta per la cultura de base i amb la pandèmia, no comptar amb el bar i la terrassa, que són la font del finançament habitual, ha estat un afegit contra el qual ha calgut lluitar”.

      

La sala compta amb un aforament de 70 persones en les obres de teatre, i 120 persones en els concerts. Les restriccions de covid-19 han estat una “limitació molt important”, s’han congelat preus per no carregar l’afectació sobre el públic, sent ja uns preus molt més baixos en relació a altres sales de teatre i hi hi ha hagut períodes d’ERTO. Tot i això, Navas apunta que no s’ha hagut de cancel·lar cap obra ni actuació i que gràcies a la programació i el suport de la gent, el 2021 ha superat la recaptació del 2019.

Programació Antic Teatre
La programació de cinc dies a la setmana permet oferir diverses propostes d'artistes i companyies locals o estrangeres: teatre, performance, dansa, multimèdia, música, literatura, cine, exposicions i conferències. poc important. 

La programació de les companyies és de dijous a diumenge, però des de l’Antic també es proposen activitats els altres dies de la setmana. “L’activitat a la sala és molt intensa, són sis mesos (de gener a juny) molt eclèctics”. Hi haurà estrenes de Los Detectives, Núria Andorrà i Roger Pelàez, l'espectacle EXagerada de Natasha Padilha i èxits d'anteriors temporades com els de Søren Evinson, Las Huecas o Juana Dolores… “Els espectacles que s’ofereixen són multidisciplinaris de base sonora i basats en la política del cos”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —