Els comissaris del festival Barcelona Poesia, Josep Pedrals i Maria Callís, presenten la 26a edició al verger del Museu Frederic Marès
Els comissaris del festival Barcelona Poesia, Josep Pedrals i Maria Callís, presenten la 26a edició al verger del Museu Frederic Marès
Els comissaris del festival Barcelona Poesia, Josep Pedrals i Maria Callís, presenten la 26a edició al verger del Museu Frederic Marès
Per Aina Camacho
Publicat el 11 de maig 2023

El Festival Barcelona Poesia comença aquest dimarts 9 de maig i s’allargarà una setmana. La proposta d’aquest any inclou tota mena d’activitats, recitals, performances i concerts ompliran un gran nombre d’espais de Barcelona: des de la Sala Beckett, els Jardins de la Casa de la Misericòrdia fins a la seu del Centre Excursionista de Catalunya i molts d’altres.

Aquest any el Barcelona Poesia aglutinarà prop de 200 participants amb propostes locals i d’altres que es porten la paraula poètica des d’altres racons de món.  

El Barcelona Poesia és un festival municipal organitzat per Barcelona Cultura dedicat a la poesia en totes les seves formes i manifestacions. Maria Callís Cabrera, codirectora del festival, ha explicat al Diari de Barcelona que l'esdeveniment posa l'èmfasi en “la diversitat de formats i en el fet de voler acostar la paraula a tota la població possible, tant als lectors habituals com a totes aquelles persones que en són alienes”. 

En aquesta línia l’edició d’enguany comença posant en relleu la idea d’utilitzar l’artefacte poètic per "anar més enllà" , segons explica el codirector del festival Josep Pedrals. 

Poesia per a tothom

El que caracteritza la proposta d’aquest any és la voluntat de dur als lectors i espectadors a espais i racons on no s’espera arribar a través de la paraula, el vers o el verb. En aquest cas des del desplaçar, recórrer i d’alguna manera fer de pont entre la paraula i els indrets poètics també connectats amb la realitat. 

El Barcelona Poesia produeix set espectacles d'estrena, com el concert El viatge de Roger Mas, la performance poètica Doma, amb Martí Sales i Dorian Wood, o el concert-recital de Nacho Vegas en asturià. La codirectora Maria Callís recomana especialment el recital poètic Catalogue of ways to kill a Black Boy de Danez Smith: “Excel·lentíssim performer i una de les veus d’expressió poètiques queer més importants mundialment, amb una posada en escena brutal”. 

D’entre la cinquantena d’activitats programades amb molta cura, la codirectora també destaca l’acte de clausura del 38è Festival Internacional de Poesia que se celebra al Palau de la Música. El 16 de maig Danez Smith recitarà amb poetes com Blanca Llum Vidal, i altres convidats internacionals com la brasilera Ana Martins, el mexicà José Eugenio Sánchez i l'egipci Imad Abu Sàleh. 

Cròniques diàries en format pòdcast

Aquest any, el festival s’estrena en el format pòdcast per oferir les cròniques de les activitats que es faran al llarg de la setmana. “Hi haurà creadors que cada dia faràn un podcast a partir del que han vist, escoltat i amb entrevistes fetes al moment”, explica Callís. S’ha creat un “supergrup de pòdcasts” amb integrants de diversos pòdcasts ja en actiu com són Bernat Bernat Reher, l’ànima de Mentrimentres, Júlia Bacardit de Les Golfes i la Carlota Freixenet de Punkis Decimonòniques

El Barcelona Poesia ha engegat aquesta tarda amb el pregó protagonitzat per Josep Piera i el col·lectiu valencià Poetry Spam. Just després, a la sala Paral·lel 62 es donarà el tret de sortida amb l'espectacle de Roger Mas com a activitat d’obertura.  
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —